Pytanie 1
W lokalach gastronomicznych do obróbki surowego drobiu powinno się używać deski w kolorze
Wynik: 9/40 punktów (22,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W lokalach gastronomicznych do obróbki surowego drobiu powinno się używać deski w kolorze
Deser z gotowanych owoców w syropie, który jest podawany w tym syropie, jak należy serwować?
Kaszami, które powstają z pszenicy, są
Sprzęt grzewczy, który utrzymuje temperaturę potrawy do chwili jej serwowania, to
Co można dodać do zupy krem, aby ją wzbogacić?
Zamieszczony fragment sposobu wykonania ciasta dotyczy produkcji
| Sposób wykonania |
|---|
| Ugotowane, obrane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyłożyć na stolnicę. Dodać wybite jajo i mąkę ziemniaczaną. Zarobić nożem, a następnie krótko zagnieść rękami. |
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Kaszami o dużych ziarnach są
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w normatywie, należy sporządzić
| Surowce i półprodukty | Normatyw na 4 porcje |
|---|---|
| Wieprzowina | 600 g |
| Mąka pszenna | 50 g |
| Tłuszcz | 70 g |
| Cebula | 50 g |
| Woda | 250 g |
| Sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy | do smaku |
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
Jakie procesy obróbki cieplnej są stosowane w diecie o niskiej kaloryczności?
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?
Benzoesan sodu używany w przemyśle spożywczym do przetwarzania warzyw i owoców ma funkcję
Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?
Praca przy ergonomicznie zaaranżowanym blacie roboczym sprawia, że sylwetka pracownika jest
Największą ilość witaminy A można uzyskać po spożyciu
Magazyn dla produktów suchych powinien spełniać następujące wymagania:
Kluczowym elementem efektywności łańcucha chłodniczego jest
Jakie dania powinny być serwowane na przyjęciu dla dzieci w wieku przedszkolnym?
Związki Maillarda powstają w trakcie wytwarzania
Jakiego składnika należy użyć do przygotowania sosu szodonowego?
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Jakie lokale gastronomiczne serwują alkohole?
Jakie warzywa zaliczają się do grupy liściastych?
Z mąki pszennej, margaryny bądź masła, jajek oraz wody należy przygotować ciasto?
Smak potraw z warzyw kapustnych stanie się łagodny, jeżeli będą one przygotowywane z użyciem
Procesy, które prowadzą do uzyskania żywności liofilizowanej, to
Na podstawie opisanego sposobu przygotowania, określ metodę zagęszczania dania.
Sposób przygotowania:
Wykonać obróbkę wstępną marchwi, pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do gotującej się potrawy małą ilość masła, soli i cukru, gotować pod przykryciem. Pozostałe masło połączyć z mąką. Zmieszać z wywarem i powoli zagotować.
Marchew została zagęszczona
Zjawiska wywoływane przez mikroorganizmy w przechowywanych produktach spożywczych można zakwalifikować jako zmiany
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
Jaką ilość lodów i bitej śmietanki trzeba przygotować do przygotowania 5 porcji deseru, jeżeli do wykonania 1 porcji deseru potrzeba 80 g lodów waniliowych oraz 40 g bitej śmietanki?
Który produkt żywnościowy zawiera zarówno węglowodany przyswajalne, jak i te, które nie są przyswajane przez ludzki organizm?
Czego używa się do cyrkulacji temperatury?
Ułatwieniem przy obieraniu ugotowanych jajek ze skorupek jest
Na bankiecie w stylu angielskim będzie brało udział 100 osób. Ile zestawów szkła, porcelany i sztućców powinno znajdować się na stole?
Podczas smażenia wołowiny w płytkim tłuszczu na patelni uzyskuje się
Ile kcal dostarczy ser topiony?
| Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
| białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
| bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
| masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
| ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
| pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Co powinno być podane na podwieczorek w diecie o łatwej strawności?
W jakiej temperaturze powinny być składowane odpady pokonsumpcyjne w pomieszczeniu magazynowym?