Pytanie 1
Jakie urządzenie powinno być zainstalowane w miejscu przygotowywania potraw przy zastosowaniu technologii sous-vide?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie urządzenie powinno być zainstalowane w miejscu przygotowywania potraw przy zastosowaniu technologii sous-vide?
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej lampki koniaku o objętości 100 ml, jeżeli koszt zakupu 1 butelki koniaku o pojemności 0,7 l wynosi 140 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?
Który z poniższych składników jest najbogatszym źródłem białka?
Jak długo powinny trwać przerwy między posiłkami zdrowej, dorosłej osoby?
Oblicz wartość netto gastronomiczną jednej lampki wina o objętości 100 ml, zakładając, że cena nabycia 1 butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 60 zł, a marża gastronomiczna wynosi 300%?
Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.
| Zestaw obiadowy dla 45 osób | |
|---|---|
| Potrawa/napój | Wartość w cenach netto dla 45 osób [zł] |
| Zupa jarzynowa | 112,50 |
| Naleśniki z serem i musem | 117,00 |
| Herbata owocowa | 24,75 |
Ile wody powinno być spożywane dziennie przez osobę dorosłą?
Ile wyniesie rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób?
| Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
|---|---|
| Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
| Cena brutto obsługi kelnerskiej | 100,00 zł |
| Udzielony opust | 10% |
Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wartości BMI | Interpretacja |
| < 19,00 | Niedowaga |
| 25 - 29,9 | Nadwaga |
| 30 - 40 | Otyłość I stopnia |
| > 40 | Otyłość III stopnia |
Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku ma zastosowanie do

Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę
Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?
Który z poniższych procesów jest częścią systemu GMP (Good Manufacturing Practice)?
Ile tac kelnerskich trzeba przygotować, aby obsłużyć 180 gości na przyjęciu koktajlowym, jeżeli każdy kelner obsłuży 30 gości?
Na zamieszczonym schemacie przedstawiono stoły ustawione w formie litery

Cennym źródłem białka roślinnego o największej wartości biologicznej po zjedzeniu są
W trakcie przyjmowania reklamacji od gościa, kelner nie powinien
Za ustabilizowanie poziomu glukozy w krwi u człowieka odpowiedzialna jest
Brak którego składnika odżywczego w organizmie może prowadzić do zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia tętniczego?
Jakim dodatkiem warzywnym warto uzupełnić zestaw dań obejmujący barszcz czerwony, kotlet z fasoli oraz ziemniaki gotowane?
Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?
Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić
Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, dorosłym zaleca się planowanie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w ilości
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml wina, jeżeli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
Zgodnie z zamieszczoną na rysunku Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej podstawą żywienia człowieka powinny być

Dieta, która opiera się na produktach roślinnych i nie obejmuje mięsa, jaj oraz nabiału, to dieta
Jaką kwotę uiści klient w barze za zestaw dnia, przy uwzględnieniu 20% zniżki, w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu wynosi 15,00 zł.
Ile stołów o wymiarach 100 cm x 80 cm trzeba ustawić krótszymi bokami w formie litery I na 20 nakryć, jeśli planowane jest ich umiejscowienie przy dłuższych bokach stołu, odległość między sąsiednimi nakryciami ma wynosić 80 cm, a pierwsze nakrycie ma być oddalone od krawędzi stołu o 40 cm?
Przedstawiony na rysunku sposób trzymania sztućców kelner powinien zastosować obsługując gości przy stole serwisem

W trakcie trawienia tłuszcze rozkładane są na
Który z następujących składników jest odpowiedzialny za zagęszczanie sosu?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej na 1 porcję | Zawartość energii w 100 g produktu |
|---|---|---|
| kalafior | 120 g | 22 kcal |
| masło | 10 g | 735 kcal |
| bułka tarta | 3 g | 347 kcal |
Mocznik jest rezultatem procesów metabolicznych
Jakiego rodzaju karta menu powinna zawierać ofertę dań i napojów serwowanych podczas imprezy?
Białko, które pełni rolę w budowie oraz odbudowie komórek i tkanek, to
Na podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji pierogów leniwych | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| ser twarogowy | 800 g |
| jaja | 4 szt. |
| cukier | 60 g |
| mąka pszenna | 250 g |
Aby ocenić jakość żywienia, należy zastosować metodę
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Niedokrwistość | |
| Obniżenie sprawności fizycznej | |
| Pogorszenie koncentracji |
Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?
Jakie danie należy zaplanować do zestawu śniadaniowego, który składa się z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej oraz herbaty, zgodnie z zasadami układania jadłospisów?