Pytanie 1
Narzędzie przedstawione na ilustracji służy do konsumpcji

Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Narzędzie przedstawione na ilustracji służy do konsumpcji

Na imprezie typu "lampka wina" można podawać bezpośrednio z tacy
Jakie elementy wykorzystuje się do przykrywania stolików koktajlowych?
Jaka jest cena brutto za 150 ml wina, jeśli zakup butelki wina o pojemności 1,5 l kosztuje 250,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 100% oraz stawka VAT wynosi 23%?
W jakiej temperaturze należy transportować ryby mrożone do jednostek gastronomicznych?
Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem surowcowym na 10 porcji. Ile natki pietruszki należy dodać, by jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C?
| Tabela wartości odżywczej | |
|---|---|
| Produkt | Zawartość witaminy C [mg witaminy C/100 g] |
| Natka pietruszki | 150 |
| Papryka | 120 |
| Kapusta kwaszona | 15 |
Ilu pracowników obsługi musi zatrudnić restauracja, aby obsłużyć 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli jeden kelner obsługuje 12 osób?
W standardowym menu restauracyjnym lista dostępnych potraw powinna być rozpoczęta od dań z kategorii
Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do
Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku.
| Normatyw surowcowy: jajecznica na boczku | ||
|---|---|---|
| Surowiec | Ilość na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g |
| jaja | 100 g | 13 g |
| boczek | 40 g | 10 g |
| szczypior | 10 g | 4 g |
Przy jakiej temperaturze należy przechowywać ryby w lodówce, aby zapewnić ich świeżość i bezpieczeństwo spożycia?
Który z błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków przyczynia się do powstawania osteoporozy?
Jakie menu powinno być dostępne w lokalu gastronomicznym przynajmniej przez miesiąc?
Jaką ilość tłuszczu zawiera 100 g rogala maślanego, który ma wartość energetyczną 330 kcal oraz zawartość 8 g białka i 61 g węglowodanów?
Pan Andrzej Kowalski zlecił restauracji "Kolorowa" organizację balu z okazji Dnia Dziecka dla 30 dzieci. Z oferty restauracji wybrał menu, występ iluzjonisty oraz zabawę z animatorem. Oblicz cenę gastronomiczną brutto tej usługi.
| Cennik usług restauracji „Kolorowa" | |
|---|---|
| Wyszczególnienie | Cena gastronomiczna brutto (zł) |
| Menu | 22,00 za 1 dziecko |
| Animator | 120,00 za 10 dzieci |
| Iluzjonista – występ | 200,00 |
| Pokaz baniek mydlanych | 100,00 |
| Przestawienie muzyczne | 200,00 |
| Nagłośnienie, oświetlenie i DJ | 600,00 |
Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego
Ozdobne, podłużne serwety, które kładzie się na obrusie, to
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy
| Zestaw obiadowy |
|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii ryż czarny na sypko brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami |
Jeśli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to ile błonnika będzie miała porcja tej zupy ważąca 250 g?
Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy
Wyznacz cenę końcową brutto za jedną lampkę winiaku o objętości 40 ml, jeżeli restauracja nabyła butelkę winiaku o pojemności 0,5 l za 50,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 200% oraz stawkę VAT równą 23%?
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji sałatki z buraków.
| Sałatka z buraków | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
| 1. | buraki ćwikłowe | 100 | 43 |
| 2. | jabłka | 50 | 27 |
| 3. | olej | 10 | 884 |
| 4. | sól, pieprz, sok z cytryny | do smaku | |
Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się świadomym zmniejszeniem masy ciała oraz obecnością psychicznego jadłowstrętu, nazywane jest terminem
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml wina, jeżeli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
Do kategorii zakładów gastronomicznych o profilu żywieniowym zaliczamy:
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji sałatki z kapusty czerwonej.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji sałatki z kapusty czerwonej | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej | Zawartość witaminy C w 100 g produktu |
| kapusta czerwona | 400 g | 54 mg |
| cebula | 50 g | 6 mg |
| ogórek kiszony | 100 g | 4 mg |
| jabłko | 50 g | 9 mg |
| majonez | 100 g | 0 mg |
W kuchni gorącej planuje się wytworzenie 155 porcji kotletów mielonych. Ile elektrycznych patelni należy użyć do jednoczesnego usmażenia tych kotletów, jeśli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk na godzinę, a czas smażenia kotletów to 30 minut?
Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka.
| Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g produktu |
|---|---|---|
| filet z indyka | 120 g | 20 g |
| mąka | 10 g | 10 g |
| olej | 10 g | 0 |
Które menu obiadowe zostało skomponowane zgodnie z zasadami sporządzania jadłospisu?
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw kolacyjny | ||
|---|---|---|
| Produkt | Ilość produktu [g] | Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] |
| chleb razowy | 100 | 0,00 |
| masło | 20 | 248,00 |
| jajo | 25 | 360,00 |
| węgorz wędzony | 50 | 140,00 |
| pasztet pieczony | 20 | 370,00 |
Jakie białko można znaleźć w mleku?
Utworzenie miejsca pracy w sposób zwany "mise en place" zwiększa efektywność działań w procesie produkcji gastronomicznej na etapie
Serwis angielski do serwowania dań można zastosować podczas przyjęcia rodzaju
Niewystarczające spożycie żelaza w organizmie człowieka przede wszystkim zwiększa ryzyko wystąpienia
Jeżeli wskaźnik masy ciała - BMI wynosi 29, co to oznacza?
Zgodnie z zasadami substytucji produktów spożywczych, rybę można zastąpić
Element dekoracyjny bielizny stołowej, który znajduje zastosowanie na stołach bufetowych, to
Która ilustracja przedstawia nóż do masła?
