Pytanie 1
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.
|
Wynik: 33/40 punktów (82,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.
|
Której choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?

Przygotowując standardową kartę menu w restauracji, listę dostępnych dań powinno się rozpocząć od pozycji z kategorii
Karta stworzona z myślą o przyjęciu weselnym to menu
Jakiego rodzaju przyjęcie łączy możliwość korzystania z bufetów oraz zajmowania miejsc przy stołach?
Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?
Który z poniższych jest podstawowym zadaniem kelnera podczas obsługi klienta?
Po lewej stronie przy stoliku znajduje się gość, a co robi kelner?
Jaką instytucję wyznaczono do nadzorowania przestrzegania norm BHP w lokalu gastronomicznym?
Jaką formę promocji wprowadziła kawiarnia, oferując w piątki do godziny 16.00 wszystkie desery z rabatem 20%?
Przedstawiony na rysunku zestaw sztućców służy do porcjowania i nakładania

Który z poniższych jest elementem analizy SWOT w zarządzaniu lokalem gastronomicznym?
Który produkt po spożyciu zestawu śniadaniowego dostarczy organizmowi człowieka najwięcej błonnika?
| Zestaw śniadaniowy | ||
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | Zawartość błonnika w 100 g produktu [g] |
| grahamka | 100 | 6,7 |
| masło | 20 | 0,0 |
| cieciorka | 80 | 7,6 |
| ziemniak | 100 | 1,5 |
| papryka | 150 | 2,0 |
| szczypiorek | 50 | 2,5 |
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina

W analizie metodą analityczną do oceny diety stosuje się
Jakie stawki VAT powinny być wykorzystane do obliczenia ceny brutto usługi gastronomicznej, która obejmuje sprzedaż potraw, napojów oraz świadczenie usług kelnerskich?
Jaką wartość będzie miała cena gastronomiczna netto jednej porcji zapiekanki, jeżeli całkowity wydatek na przygotowanie 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, a zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% oraz marżę gastronomiczną równą 150%?
Podczas tworzenia jadłospisów mleko można zastąpić
Normy żywieniowe nie są używane do opracowywania planów żywieniowych
Lipaza trzustkowa prowadzi do rozkładu
Jeżeli wskaźnik masy ciała - BMI wynosi 29, co to oznacza?
Ile pęczków rzodkiewki o ciężarze 0,25 kg trzeba zarezerwować do przygotowania 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzeba 30 g tego składnika?
Jakiej zasady żywieniowej należy przestrzegać, aby zapewnić organizmowi człowieka wszystkie niezbędne składniki odżywcze?
System zapewnienia jakości, który wymaga stworzenia wewnętrznego planu higieny w formie instrukcji oraz kart monitorujących, to
Gdy klient dokonuje wyboru potraw lub napojów oraz samodzielnie ustala swoje zobowiązanie, które jest realizowane bez zaangażowania pośredników, uczestniczy w sprzedaży
Na zdjęciu przedstawiono zestaw do konsumpcji

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1 000 kalorii".
| Nazwa posiłku | Udział posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | ||
|---|---|---|---|
| 3 posiłki dziennie | 4 posiłki dziennie | 5 posiłków dziennie | |
| I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
| II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
| Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
| Podwieczorek | - | - | 5-10% |
| Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
Zgodnie z obowiązującymi normami BHP, przez jaki maksymalny czas można przechowywać przekąski zimne?
Który z mineralnych składników ma działanie kwasotwórcze?
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| – spadek masy ciała kosztem masy mięśniowej, – spadek odporności organizmu, – obrzęki nóg, wodobrzusze, – starczy wygląd twarzy. |
Ile gramów błonnika znajduje się w 300 g zupy cebulowej, jeśli w 100 g tej zupy jest 0,4 g błonnika?
Zbyt małe spożycie błonnika podnosi ryzyko wystąpienia
Na ilustracji przedstawiony jest

Zmiany w organizmie człowieka przedstawione w tabeli są objawami głównie
|
Do przygotowania stołów na przyjęcie zasiadane, oprócz obrusów, jakie elementy powinny być wykorzystane?
Jaka kwota będzie do zapłacenia przez grupę 40 studentów za obiadokolację, jeśli cena jednego zestawu wynosi 20,00 zł, a grupy zorganizowane otrzymują rabat w wysokości 10%?
Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to
Motywowanie klientów do nabycia dodatkowej potrawy lub napoju stanowi przykład sprzedaży
Na podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji pierogów leniwych | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| ser twarogowy | 800 g |
| jaja | 4 szt. |
| cukier | 60 g |
| mąka pszenna | 250 g |
Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają