Pytanie 1
Minimalna temperatura gorącej zupy serwowanej klientowi powinna wynosić
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Minimalna temperatura gorącej zupy serwowanej klientowi powinna wynosić
Zorganizowanie obsługi bufetowej wymaga wyznaczenia osób do
Przedstawiony na ilustracji sprzęt służy do parzenia kawy

Który z następujących składników jest odpowiedzialny za zagęszczanie sosu?
Jeśli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczów oraz 7 g węglowodanów, to jaka będzie wartość energetyczna 200 g tej potrawy?
Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy

Naczynia szklane przedstawione na zdjęciu stosuje się do podawania

Jakie monosacharydy uzyskamy poprzez hydrolizę maltozy?
Na zdjęciu przedstawiono szczypce

Żółć występująca w ciele człowieka ułatwia proces trawienia?
Oblicz kwotę wynagrodzenia netto za obsługę 200 gości na weselu, które odbędzie się od godziny 18:00 do 24:00, jeżeli jeden kelner obsługuje 10 gości, a stawka netto za godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.
Który przyrząd należy zastosować do pomiaru temperatury w środku mięsa podczas pieczenia?

Kelner powinien zaserwować z prawej strony gościa
Na którym rysunku przedstawiono termos transportowy?

Czy kelner powinien stać po prawej stronie gościa?
Jaką czynność powinien wykonać kelner z prawej strony klienta?
Gdy zakład gastronomiczny realizuje usługi cateringowe, jakie urządzenia powinien wykorzystać do transportu gorących zup?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.
| Wartości odżywcze 100 g zupy fasolowej | |
|---|---|
| Nazwa składnika odżywczego | Zawartość składnika odżywczego w 100 g zupy fasolowej |
| Białko | 4,0 g |
| Tłuszcz | 1,8 g |
| Węglowodany | 10,0 g |
Wyznacz netto jednostkową cenę jednego kieliszka alkoholu o objętości 50 ml, jeśli koszt 1 l alkoholu wynosi 40 zł, a marża w gastronomii wynosi 100%?
Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?
Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego
Największą ilość żelaza organizm człowieka otrzyma z 100 gramów
W menu restauracji dla osób na diecie lekkostrawnej powinna znaleźć się zupa
Podaj kolejność przygotowywania potraw wchodzących w skład zestawu obiadowego, który obejmuje makaron, sos boloński oraz galaretkę owocową?
Cateringowa firma otrzymała zlecenie na organizację spotkania biznesowego dla 30 uczestników. Zlecenie obejmuje przygotowanie bufetu z kawą. Jakie urządzenie należy wykorzystać do zaparzania i serwowania kawy?
Jaką ilość błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeśli 100 g tej zupy zawiera 0,4 g błonnika?
Jeżeli wskaźnik masy ciała - BMI wynosi 29, co to oznacza?
Befsztyk tatarski powinien znaleźć się w menu restauracji w kategorii
Zgodnie z normami zamienności, nie powinno się zastępować
Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?
Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wartości BMI | Interpretacja |
| < 19,00 | Niedowaga |
| 25 - 29,9 | Nadwaga |
| 30 - 40 | Otyłość I stopnia |
| > 40 | Otyłość III stopnia |
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie powinno się zaproponować
Do sektora prywatnego rynku usług kulinarnych należy żywienie
Jaką potrawę należy przenieść z półmiska na talerz, używając płaskiego chwytu sztućców?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej na 1 porcję | Zawartość energii w 100 g produktu |
|---|---|---|
| kalafior | 120 g | 22 kcal |
| masło | 10 g | 735 kcal |
| bułka tarta | 3 g | 347 kcal |
Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się świadomym zmniejszeniem masy ciała oraz obecnością psychicznego jadłowstrętu, nazywane jest terminem
Na zdjęciu przedstawiono zestaw do konsumpcji

Ile naturalnego miodu trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g naturalnego miodu odpowiada 100 g cukru?
Podczas realizacji usługi bankietowej najważniejsze jest zapewnienie
Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

Brak odpowiedzi na to pytanie.