Pytanie 1
Skąd pochodzi kolagen?
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Skąd pochodzi kolagen?
Urządzenie przedstawione na rysunku służy do sporządzania i ekspedycji

Który z poniższych składników odżywczych można uznać za antyodżywczy?
Co oznacza usługa room service?
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile błonnika dostarczy organizmowi 1 porcja sałatki z kapusty czerwonej z papryką.
| Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość błonnika w 100 g produktu |
|---|---|---|
| Kapusta czerwona | 100 g | 2,5 g |
| Cebula | 10 g | 1,7 g |
| Papryka czerwona | 20 g | 2,0 g |
| Olej | 12 g | 0,0 g |
| Szczypiorek | 5 g | 2,6 g |

Czy strategią, którą stosuje właściciel restauracji, gdy oferuje 20% rabatu dla rodzin z dziećmi zamawiających przynajmniej 3 zestawy obiadowe dnia, jest
Według tabeli zamienników produktów, mleko powinno być wymienione na
Przygotowując standardową kartę menu w restauracji, listę dostępnych dań powinno się rozpocząć od pozycji z kategorii
Kiedy zakład gastronomiczny identyfikuje swoje atuty oraz słabości, a także analizuje szanse i zagrożenia związane z otoczeniem, to dokonuje
Wskaż sprzęt, który służy do wyciskania soku z limonki.

W restauracji zasada FIFO (first in, first out) jest stosowana
Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia (g) | Zawartość w 100 g produktu (g) | |
|---|---|---|---|
| węglowodany ogółem | błonnik pokarmowy | ||
| Kasza gryczana | 50 | 70,0 | 6,0 |
| Groszek zielony | 100 | 17,0 | 6,0 |
| Miód pszczeli | 10 | 80,0 | 0,0 |
| Mleko w proszku | 35 | 51,0 | 0,0 |
Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę
GHP jest uznawane za właściwą metodę
Urządzenie przedstawione na zdjęciu stosuje się na stołach bufetowych

Przedstawione na zdjęciu porcelanowe, żaroodporne naczynia, to

Przedstawione na zdjęciu naczynie szklane służy do podawania

Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.
| Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę) | |||
|---|---|---|---|
| Grupa/ lata | Masa ciała (kg) | Zalecane spożycie (RDA) | Średnie zapotrzebowanie (EAR) |
| Chłopcy 16 - 18 | 67 | 0,95 | 0,81 |
| Mężczyźni ≥ 19 | 50 - 90 | 0,90 | 0,73 |
Aby przygotować 1 porcję sufletu jabłkowego, potrzeba 135 g upieczonych i przetartych jabłek. Ile jabłek będzie potrzebnych do zrobienia 80 porcji deseru, jeśli odpady wynoszą 10%?
Właściciel lokalu gastronomicznego, ufundowując nagrody dla "Najlepszych uczniów w zawodzie kucharz" z okolicznych szkół kulinarnych, działa w obszarze
W kuchni gorącej planuje się wytworzenie 155 porcji kotletów mielonych. Ile elektrycznych patelni należy użyć do jednoczesnego usmażenia tych kotletów, jeśli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk na godzinę, a czas smażenia kotletów to 30 minut?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz średnie zapotrzebowanie na białko dla dorosłego mężczyzny o masie ciała 82 kg.
| Normy na białko dla ludności Polski (fragment) | ||
| Grupa wiek/lata | Masa ciała kg | Średnie zapotrzebowanie (EAR) na białko g/kg m.c./dobę |
|---|---|---|
| chłopcy | ||
| 10-12 | 38 | 0,84 |
| 13-15 | 53 | 0,84 |
| 16-18 | 67 | 0,81 |
| mężczyźni | ||
| ≥19 | 50-90 | 0,73 |
Która z diet wegetariańskich pozwala na jedzenie mleka oraz jego produktów?
Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?
Dieta, która opiera się na produktach roślinnych i nie obejmuje mięsa, jaj oraz nabiału, to dieta
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu, to

Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionym rysunku?

Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw śniadaniowy | |
|---|---|
| Potrawa/dodatek/napój | Ilość |
| omlet naturalny | 100 g |
| pieczywo mieszane | 30 g |
| masło extra | 30 g |
| kawa cappuccino | 125 ml |
Jaki instrument jest używany do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?
Zbyt duże spożycie soli może prowadzić do
Jakiego rodzaju alkohol powinno się podać na zakończenie bankietu?
Jakie posiłki powinny być uwzględnione w menu dla młodzieży w przedziale wiekowym 16-20 lat?
Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?
Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią
Jaki deser powinien być przygotowany dla osoby intensywnie pracującej fizycznie?
Placki z mięsem, grzybami i serem przygotowywane według klasycznej receptury, znane jako "Rzucania kaszubskie", są dostępne w lokalu gastronomicznym
Który element bielizny stołowej użyto do przygotowania stołu bufetowego przedstawionego na zdjęciu?
