Pytanie 1
Aby przygotować boeuf Strogonow, co należy uwzględnić?
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby przygotować boeuf Strogonow, co należy uwzględnić?
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%.
| Racje pokarmowe dla produktów zbożowych | |
|---|---|
| Grupa ludności | Racja pokarmowa dla produktów zbożowych w g |
| Dziewczęta 16 – 20 lat | 290 |
| Chłopcy 16 – 20 lat | 380 |
Wskaź punkt usług gastronomicznych?
Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?
Aby przygotować pierogi leniwe, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy uwzględnić:
Który obiad dla dzieci w wieku przedszkolnym został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego żywienia?
Który z podanych surowców zawiera najwięcej białka w 100 g?
W organizmie ludzkim żółć jest wytwarzana przez
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie
Ile wynosi wartość energetyczna 200 g potrawy z 100 g papryki nadziewanej mięsem, która zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu oraz 14 g węglowodanów?
Zgodnie z tabelą zamiany produktów, masło można zamienić na
Który zestaw dań obiadowych nie jest zgodny z regułami planowania jadłospisów?
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| Zahamowanie wzrostu |
| Suchy wygląd skóry |
| Pogorszenie widzenia |
| Zmiany w układzie nerwowym |
W jakiej temperaturze należy transportować ryby mrożone do jednostek gastronomicznych?
Kto jest instytucją odpowiedzialną za stworzenie polskich tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności?
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
Zastąpienie chleba płatkami owsianymi w diecie wymaga sprawdzenia ich zawartości
Jakie jest źródło kolagenu?
Jaką masę powinna mieć próbka gulaszu pobrana do badań sanitarno-epidemiologicznych?
Ile białka znajduje się w 1 porcji żurku o wadze 300 g, jeśli w 100 g zupy jest 7,40 g tego składnika?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.
| Potrawa | Temperatura przechowywania [°C] |
|---|---|
| Dania ciepłe do wydania | powyżej 63 |
| Zupy ciepłe do wydania | powyżej 75 |
| Desery owocowe zimne | 10 |
| Desery mleczne zimne | 0 ÷ 4 |
Kelner powinien zaserwować z prawej strony gościa
Aby ocenić jakość żywienia, należy zastosować metodę
Który z poniższych pierwiastków jest makroelementem?
Przy jakiej temperaturze należy przechowywać ryby w lodówce, aby zapewnić ich świeżość i bezpieczeństwo spożycia?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.
|
Dieta, która opiera się na produktach roślinnych i nie obejmuje mięsa, jaj oraz nabiału, to dieta
Do zagrożeń chemicznych żywności nie można zaliczyć
Na którym etapie układu trawiennego u człowieka pepsyna zaczyna proces rozkładu białek?
W przypadku spożywania 3 lub 4 posiłków dziennie, wartość energetyczna obiadu powinna stanowić dzienne zapotrzebowanie na energię
Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy
Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw śniadaniowy | |
|---|---|
| Potrawa/dodatek/napój | Ilość |
| omlet naturalny | 100 g |
| pieczywo mieszane | 30 g |
| masło extra | 30 g |
| kawa cappuccino | 125 ml |
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka.
| Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g produktu |
|---|---|---|
| filet z indyka | 120 g | 20 g |
| mąka | 10 g | 10 g |
| olej | 10 g | 0 |
Długotrwały deficyt witaminy C w organizmie skutkuje
Długotrwały niedobór tiaminy w organizmie człowieka sprzyja wystąpieniu
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczać konsumpcję
Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia (g) | Zawartość w 100 g produktu (g) | |
|---|---|---|---|
| węglowodany ogółem | błonnik pokarmowy | ||
| Kasza gryczana | 50 | 70,0 | 6,0 |
| Groszek zielony | 100 | 17,0 | 6,0 |
| Miód pszczeli | 10 | 80,0 | 0,0 |
| Mleko w proszku | 35 | 51,0 | 0,0 |
Kto wydaje atest zezwalający na stosowanie tworzywa sztucznego w kontakcie z żywnością?
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?