Pytanie 1
Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?
Na zdjęciu przedstawiono

Po lewej stronie gościa znajduje się kelner
Kto wydaje atest zezwalający na stosowanie tworzywa sztucznego w kontakcie z żywnością?
Który z serwisów wymaga zorganizowania stołu pomocniczego oraz obsługi klientów przez wysoko wykwalifikowanych kelnerów?
Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?
Jaki składnik odżywczy jest przekształcany oraz przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu?
Jeżeli wskaźnik masy ciała - BMI wynosi 29, co to oznacza?
Wyznacz cenę końcową brutto 200 ml soku, jeśli koszt zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna to 300% przy stawce VAT 23%?
Jakie danie można określić jako typowe dla kuchni włoskiej?
Młodą parę należy usadzić przy stole z numerem

Na rysunku jest przedstawiony

W trakcie przyjmowania reklamacji od gościa, kelner nie powinien
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.
|
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml wina, jeżeli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
Na zdjęciu przedstawiono szczypce

W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę
Na płaskim talerzu o średnicy 21 cm powinno się serwować
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
| Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa potrawy | Białko [g] | Błonnik [g] | Witamina C [mg] |
| Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami | 20 | 1 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 2 | 2 | 4 |
| Surówka z kiszonej kapusty | 0 | 2 | 10 |
Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców służy do porcjowania

Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionej ilustracji?

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz kwotę należności za wyżywienie 10 osobowej grupy osób, która skorzystała z zamówionego śniadania podanego w formie bufetu oraz indywidualnie serwowanych obiadów i kolacji.
| Cennik usług żywieniowych (zł/os) | ||||
|---|---|---|---|---|
| Posiłek | Porcja indywidualna | Szwedzki stół | Rabat (%) | |
| Grupa 10 - 15 osób | Grupa powyżej 15 osób | |||
| Śniadanie | 15 | 19 | 5 | 10 |
| Obiad | 18 | - | 5 | 10 |
| Kolacja | 15 | 19 | 5 | 10 |
Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy pierogami, oblicz ile pierogów i kopytek można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 10 kg pierogów i 20 kg kopytek?
| Harmonogram pracy w pierogami | ||
|---|---|---|
| Zmiana | Godziny pracy przy produkcji pierogów i kopytek | Liczba osób zatrudnionych przy produkcji |
| Pierwsza | 7.00 - 13.00 | 3 |
| Druga | 14.00 – 20.00 | 2 |
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka?
Zestaw naczyń przedstawionych na zdjęciu przygotowano do sporządzenia i podania herbaty

Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.
Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia
Jakie menu powinno być dostępne w lokalu gastronomicznym przynajmniej przez miesiąc?
Przedstawione na rysunku urządzenie służy do sporządzania

Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób.
| Wyszczególnienie | Cena netto |
|---|---|
| Produkty i napoje dla 1 osoby | 25,00 zł |
| Obsługa kelnerska przerwy kawowej dla 25 osób | 50,00 zł |
Motywowanie klientów do nabycia dodatkowej potrawy lub napoju stanowi przykład sprzedaży
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka.
| Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g produktu |
|---|---|---|
| filet z indyka | 120 g | 20 g |
| mąka | 10 g | 10 g |
| olej | 10 g | 0 |
Właściciel restauracji, który zorganizował z okazji Dnia Kobiet pokazy oraz degustacje potraw pod hasłem "Smaki kobiet", działał w ramach
Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?
Rola błonnika w ludzkim organizmie
Przedstawione na rysunku naczynie do zapiekania to

Która z poniższych diet dopuszcza spożycie mleka oraz produktów nabiałowych?
Cennym źródłem białka roślinnego o największej wartości biologicznej po zjedzeniu są
Jeśli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to ile błonnika będzie miała porcja tej zupy ważąca 250 g?
Według tabeli zamienników produktów, mleko powinno być wymienione na