Pytanie 1
Z 2 ton surowego mięsa wyprodukowano 1,5 tony kiełbasy jałowcowej. Jaką wydajność produkcji osiągnięto dla tego produktu?
Wynik: 39/40 punktów (97,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Z 2 ton surowego mięsa wyprodukowano 1,5 tony kiełbasy jałowcowej. Jaką wydajność produkcji osiągnięto dla tego produktu?
Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy
Jakie stężenie uzyska roztwór, jeśli do 200 g wody zostanie dodane 10 g suchego odczynnika?
Jakie aspekty są uwzględniane w badaniach sensorycznych żywności?
W przemyśle spożywczym woda używana do mycia stanowi
W procesie mielenia zbóż składnikiem pasażu przemiałowego są urządzenia:
Urządzenie do pomiaru ilości tłuszczu w produktach mlecznych nosi nazwę
Częścią mieszanki peklującej, która utrwala mięso i jego kolor, jest
Jaki zestaw gazów jest stosowany do utrwalania produktów poprzez ich pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze (MAP)?
Melasa jest produktem ubocznym, który powstaje w trakcie wytwarzania
Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kluczowym momentem kontroli, który wymaga śledzenia temperatury podczas wytwarzania kiełbas, jest proces
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wyznacz liczbę kartonów potrzebnych do zapakowania 8 000 tabliczek czekolady o wadze 200 g każda, jeśli jeden karton może pomieścić 25 kg.
Jakie są wymagania konieczne, aby pracownik mógł obsługiwać wózek widłowy jezdniowy?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wskaż, jaki produkt uboczny powstaje podczas wytwarzania w zakładach przemysłu olejarskiego?
Jakie urządzenie należy wykorzystać do zamrażania mieszanki lodowej?
Do wytwarzania kaszy manny używa się ziarna
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie jest stężenie roztworu uzyskanego po rozpuszczeniu 10 g cukru w 100 g wody?
Jaką grupę maszyn oraz urządzeń należy wykorzystać w procesie produkcji surowej kiełbasy białej?
Jakie urządzenia są niezbędne do uzyskania mączki ziemniaczanej (krochmalu)?
W schemacie technologicznym produkcji pulpy owocowej znakiem ? oznaczono czynności o nazwie
Przyjęcie surowca | ? | Mycie, odszypułkowanie, ocieranie, odpestczanie | Napełnianie opakowań i konserwowanie | Znakowanie opakowań i magazynowanie |
Jak należy ocenić kolor napoju owocowego?
Cechą charakteryzującą ocenę organoleptyczną produktów mlecznych nie jest
Analiza olejów pod kątem zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych realizowana jest poprzez oznaczenie liczby
Który z wymienionych reagentów chemicznych służy jako wskaźnik w oznaczaniu kwasowości miareczkowej mleka?
Wskaż metodę monitorowania CCP w celu wykrywania okruchów szkła w dżemie truskawkowym?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby obniżyć temperaturę farszu w kutrze, należy
Jogurt, którego skład zamieszczono w tabeli, nie należy do żywności
Skład jogurtu |
---|
mleko pasteryzowane |
śmietanka pasteryzowana |
odtłuszczone mleko w proszku |
żywe kultury bakterii, w tym Bifidobacterium BB-12, Lactobacillus acidophilus La-5 |
Z analizy karty charakterystyki wynika, że azotan (V) srebra
Fragment karty charakterystyki azotanu (V) srebra |
---|
Azotan (V) srebra przechowywać w czystych, suchych i zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze 5÷15°C i wilgotności 20÷60%, w naczyniach szklanych i kamionkowych zamkniętych szczelnymi korkami, oblanymi parafiną. Trzymać oddzielnie od środków redukujących i materiałów palnych. Pojemnik powinien pozostać zamknięty i szczelny do czasu użycia. Pojemniki, które zostały otwarte muszą być ponownie uszczelnione i przechowywane w położeniu pionowym, aby nie dopuścić do wycieku substancji. Nie przechowywać w nieoznakowanych pojemnikach. Używać odpowiednich pojemników zapobiegających skażeniu środowiska. |
Kości stanowiące odpad w zakładach przetwórstwa mięsnego mogą być wykorzystywane do wytwarzania
Wskaź węglowodan, który nie może być oznaczony bezpośrednio w produktach spożywczych metodą Bertranda?
Odpady tłuszczowe z frytownic są produktem ubocznym, który powstaje w trakcie wytwarzania
Odpady powstałe z obróbki buraków ćwikłowych stosuje się do produkcji
Jakie substancje chemiczne są używane do stabilizacji marmolady?