Pytanie 1
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?
Wynik: 1/40 punktów (2,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?
Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z produktów mleczarskich jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czym są dipy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych z karty kalkulacyjnej, ustal cenę gastronomiczną brutto 1 porcji potrawy.
| Karta kalkulacyjna - fragment | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Wartość [zł] |
| Koszt surowca | 13,12 |
| Rabat na przyprawy 10 % | 1,31 |
| Koszt surowca na 5 porcji | 14,43 |
| Koszt surowca na 1 porcję | 2,89 |
| Marża gastronomiczna 120% | 3,47 |
| Cena gastronomiczna netto | 6,36 |
| Podatek VAT | 0,45 |
| Cena gastronomiczna brutto | ? |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie wino powinno się serwować z potrawami z dziczyzny?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kalafior oraz brokuł zaliczają się do grupy warzyw
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
| Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
|---|---|---|---|---|
| kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
| cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
| rum | l | 0,25 | 65 | |
| razem | x | x | x | |
| marża 250% | x | x | x | |
| razem 10 porcji | x | x | x | |
| cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania jaj poszetowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę wykonaną z mielonej masy mięsnej powinno się zakończyć panierką z bułki tartej oraz grzankami?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przechowywanie kremu sułtańskiego w nieodpowiednich warunkach przez ponad 6 godzin może spowodować, że krem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie produkty pochodzą z roślin?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Największą zawartość cholesterolu ma
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie składniki znajdują się w 100 g mleka?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z poniższych napojów nie jest fermentowanym produktem mlecznym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką ilość ziemniaków należy zastosować do przygotowania 2 porcji placków ziemniaczanych, jeżeli na 10 porcji potrzeba 3,5 kg tego składnika?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenie do pieczenia umożliwia skrócenie czasu obróbki oraz osiągnięcie wyższej efektywności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Osoba z nadciśnieniem tętniczym powinna szczególnie unikać jedzenia
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z deserów powinien być wykończony warstwą karmelizowanego cukru?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie produkty są źródłem NNKT?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Które ciasto wyrabiane w naczyniu należy sporządzić na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego?
| Mąka (g) | Jaja (szt) | Woda (cm³) | Masło (g) |
|---|---|---|---|
| 380 | 3 | 270 | 65 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie kluski wymagają do przygotowania użycia drożdży?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie danie można zagęścić żółtkami jaj?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zielono-niebieska powłoka na powierzchni ugotowanego żółtka jaja kurzego powstaje wskutek
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Osoba z działu ekspedycji, która zraniła się w palec i kontynuuje wydawanie potraw, stwarza ryzyko
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Osoby cierpiące na miażdżycę tętnic powinny w szczególności zredukować spożycie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas urządzania miejsca pracy z użyciem komputera, należy zapewnić, aby odległość wzroku pracownika od ekranu monitora wynosiła co najmniej
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką kwotę należy ustalić jako cenę sprzedaży netto za jedną porcję kolacji, jeśli łączny koszt wytworzenia 120 porcji wynosi 480 zł, a marża gastronomiczna to 150%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Z 1 kg surowego ryżu uzyskuje się 2,8 kg ryżu po ugotowaniu. Ile ryżu powinno się wziąć z magazynu, aby przygotować 11,2 kg ryżu ugotowanego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki przyjmowane do magazynu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ciupka z grochem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, przygotowywane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zasady systemu HACCP sprowadzają się do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Elementami konstrukcji są podajnik ślimakowy, nóż czteroskrzydłowy oraz szarpak
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne jest wykorzystanie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W przypadku krwawiącej rany z ostrym obiektem w środku, najważniejsze jest przede wszystkim
(UWAGA: W tym pytaniu może występować błąd w kluczu - pytanie jest weryfikowane)
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Brak odpowiedzi na to pytanie.