Pytanie 1
W trakcie typowej procedury zameldowania pracownik recepcji przygotowuje zestaw dokumentów dotyczących przyjęcia gościa. Należy do nich karta rejestracyjna oraz
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W trakcie typowej procedury zameldowania pracownik recepcji przygotowuje zestaw dokumentów dotyczących przyjęcia gościa. Należy do nich karta rejestracyjna oraz
Czym nie jest element promocji?
Który z wymienionych obiektów, według ustawy o usługach turystycznych, nie jest klasyfikowany jako obiekt hotelarski?
Jakiego narzędzia promocji użył hotel, organizując wydarzenie integracyjne dla swoich pracowników oraz ich rodzin?
Jakiego typu płatność za usługi hotelowe następuje przed preautoryzacją?
Jaki dokument płatniczy, wydany przez biuro podróży, przedstawiony przez gościa podczas zameldowania, potwierdza uiszczenie opłaty za nocleg?
W obiektach hotelowych klasy 2* dźwigi osobowe są wymagane w budynkach, które mają więcej niż:
Do kategorii usług dodatkowych w hotelach należy
W związku z wprowadzeniem nowego artykułu na rynek, pensjonat zorganizował przyjęcie dla swoich stałych klientów, na które zaprosił przedstawicieli lokalnych władz oraz mediów. Jakiego narzędzia promocji użył obiekt?
Które z wymienionych obiektów noclegowych, działających w Małopolsce, cieszyły się w 2007 r. największym popytem?
| Korzystający z bazy noclegowej w woj. małopolskim – 2007 r. | ||
|---|---|---|
| Rodzaj obiektu | Liczba korzystających | |
| Ogółem | Cudzoziemcy | |
| Kempingi | 23 469 | 16 185 |
| Pola biwakowe | 4 607 | 545 |
| Pensjonaty | 114 111 | 11 950 |
| Domy wycieczkowe | 24 829 | 2 691 |
| Schroniska | 65 233 | 5 011 |
| Schroniska młodzieżowe | 44 153 | 10 755 |
| Hotele | 1 572 275 | 805 236 |
| Motele | 26 993 | 10 116 |
Frapowanie to proces, który polega na
W której najniższej klasie hotelowej, gość ma możliwość otrzymywania dziennej prasy?
W kuchni rosyjskiej termin uchą odnosi się do
Praktykant zatrudniony w hotelowej restauracji został poproszony o obsługę gościa z wykorzystaniem serwisu francuskiego. Jaką metodę podawania potraw powinien wybrać praktykant?
Aby zapewnić odpowiedni poziom bezpieczeństwa sanitarno-higienicznego w hotelu, jak często należy dezynfekować kołdry, koce, poduszki oraz materace?
Jakie jest znaczenie skrótu PTTK?
Zbiór zachowań typowych dla danego obszaru geograficznego, kulturowego i społecznego, skoncentrowany na zaspokajaniu podstawowych potrzeb: snu, głodu, pragnienia innych ludzi według nauczonych i ciągle rozwijających się schematów to
Która z wymienionych organizacji międzynarodowych związanych z hotelarstwem przyjęła jako motto hasło "Gość gospodarzowi świętym"?
Osoby często podróżujące narażone są przede wszystkim na zakażenie
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W jakiej najniższej klasie hotelu z 30 pokojami recepcja musi być wyposażona w czytnik kart płatniczych?
Jaką informację, oprócz imienia i nazwiska gościa korzystającego z dodatkowych usług gastronomicznych, powinien przekazać kelner do recepcji?
Schizotymik to osoba, która charakteryzuje się
Kiedy recepcjonista rozlicza płatność za pobyt gościa przy użyciu karty kredytowej, powinien zweryfikować, oprócz imienia i nazwiska posiadacza karty
Jaki rodzaj usług dodatkowych oferuje pensjonat w Karpaczu?
| Oferta pensjonatu w Karpaczu |
|---|
| Zima w Karkonoszach to raj dla zwolenników aktywnego wypoczynku. Z myślą o amatorach białego szaleństwa pensjonat w Karpaczu przygotował wyjątkową ofertę, obejmującą 7 noclegów ze śniadaniami i kolacjami w formie bufetu. W ramach pakietu goście będą mogli skorzystać z zajęć aerobowych oraz ćwiczeń relaksacyjnych i odprężających dla wzmocnienia ducha. |
| Wiadomości turystyczne XII 2011 r. |
Recepcjonista, dostrzegając gościa wchodzącego do hotelu, powinien najpierw
Na podstawie danych z tabeli, określ minimalną powierzchnię hallu recepcyjnego w hotelu 4*, posiadającym 80 jednostek mieszkalnych.
| L.p. | Wymagania kategoryzacyjne dla hoteli – hall recepcyjny wielofunkcyjny | 5★ | 4★ | 3★ | 2★ | 1★ |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1. | w obiektach do 50 j.m. powierzchnia minimum (w m²) | 50 | 30 | 20 | 20 | 10 |
| 2. | w obiektach powyżej 50 j.m. powierzchnia dodatkowa (w m²) dla każdej i.m. powyżej 50 i.m. | 0,8 | 0,5 | 0,3 | 0,2 | 0,1 |
Wymagane są pomieszczenia wielofunkcyjne, konferencyjne, klubowe oraz szkoleniowe, dostosowane do specyfiki obiektu:
W hotelowej restauracji część dań była przygotowywana na oczach gości, z wykorzystaniem wózka kelnerskiego. Jaką metodę serwowania zastosowano?
Marketing mix to przemyślany wybór narzędzi, takich jak produkt oraz:
Jakie elementy wyposażenia recepcji powinny być dostępne dla gości hotelowych?
Jakiego dokumentu użyje recepcjonista przy przyjmowaniu grupy turystów z Japonii oraz ich przewodnika do hotelu?
Czym charakteryzuje się badanie statystyczne (klasyczne)?
Którego z dokumentów recepcjonista nie tworzy w celu zamknięcia rozliczenia finansowego na koniec dnia?
Rodzina z dzieckiem zarezerwowała w hotelu apartament dla dwóch osób z dostawką w okresie od 1 do 10 lipca. Koszt wynajmu apartamentu to 400,00 zł za dobę, a cena dostawki wynosi 10% wartości apartamentu. Ile wyniesie całkowity koszt pobytu tej rodziny w hotelu?
Podczas meldowania gościa hotelowego wystąpił krwotok z nosa. Jakie działania powinien podjąć recepcjonista?
Na podstawie zamieszczonego fragmentu faktury oblicz wartość podatku VAT dla usług podstawowych.
| Lp. | Nazwa towaru lub usługi | J.m. | Ilość | Cena jedn. netto w zł | Wartość netto w zł | Stawka podatku VAT w % | Kwota podatku VAT w zł | Wartość brutto w zł |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1. | Usługi noclegowe | doba | 2 | 111,11 | 222,22 | 8 | 240,00 | |
| 2. | Usługi gastronomiczne FB | szt. | 2 | 74,08 | 148,15 | 8 | 160,00 | |
| 3. | Jazda konna | h | 6 | 8,13 | 48,78 | 23 | 60,00 | |
| 4. | Sauna | h | 3 | 12,20 | 36,59 | 23 | 45,00 | |
| Forma płatności: | Razem: | 455,74 | X | |||||
| W tym: | Zw. | |||||||
| Termin zapłaty: | 23% | |||||||
| 8% | ||||||||
| Podpis wystawcy | ||||||||
Informacja dotycząca czasu trwania doby hotelowej powinna być zawarta
W letniej ofercie pensjonatu goście mogli skorzystać z rabatu na nocleg, który był zależny od długości pobytu, tzn. 1 doba - 1% rabatu, 2 doby - 2% rabatu, 3 doby - 3% rabatu, itd. Jaką kwotę zapłaci małżeństwo za noclegi w okresie od 1 do 14 lipca, jeśli koszt wynajęcia pokoju dwuosobowego wynosi 200,00 zł za dobę?
Zasady dotyczące zastawu przedmiotów przyniesionych do hotelu przez gościa są określone w przepisach