Pytanie 1
Naczynia szklane przedstawione na zdjęciu stosuje się do podawania

Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Naczynia szklane przedstawione na zdjęciu stosuje się do podawania

Jaką zupę powinno się serwować w głębokim talerzu?
Aby ocenić jakość żywienia, należy zastosować metodę
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| – spadek masy ciała kosztem masy mięśniowej, – spadek odporności organizmu, – obrzęki nóg, wodobrzusze, – starczy wygląd twarzy. |
Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem surowcowym na 10 porcji. Ile natki pietruszki należy dodać, by jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C?
| Tabela wartości odżywczej | |
|---|---|
| Produkt | Zawartość witaminy C [mg witaminy C/100 g] |
| Natka pietruszki | 150 |
| Papryka | 120 |
| Kapusta kwaszona | 15 |
Zmiany w organizmie człowieka przedstawione w tabeli są objawami głównie
|
Filozofia żywienia, która opiera się na całkowitym usunięciu mięsnych produktów oraz tych pochodzących od zwierząt, to
Wprowadzenie rabatów dla lojalnych klientów w zakładzie gastronomicznym odzwierciedla wykorzystanie marketing-mix w obszarze
Jak długo powinny trwać przerwy między posiłkami zdrowej, dorosłej osoby?
Jaką kwotę zapłaci pracownik z 20% zniżką, jeśli cena zestawu obiadowego wynosi 20,00 zł?
W restauracji cena jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Każdego poniedziałku restauracja oferuje 50% zniżki dla studentów, którzy zamówią przynajmniej pięć zestawów obiadowych. Jaką kwotę zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?
Ozdobne, podłużne serwety, które kładzie się na obrusie, to
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy
| Zestaw obiadowy |
|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii ryż czarny na sypko brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami |
Do grupy substancji odżywczych, które pełnią funkcję budulcową w organizmie człowieka, zaliczają się
Dieta laktoowowegetariańska, oprócz elementów roślinnych, pozwala na konsumpcję mleka oraz jego produktów i
Typowym zakładem gastronomicznym zajmującym się żywieniem jest
Który z poniższych jest elementem analizy SWOT w zarządzaniu lokalem gastronomicznym?
Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?
Który element bielizny stołowej użyto do przygotowania stołu bufetowego przedstawionego na zdjęciu?

Jaką masę odpadów uzyskano podczas ręcznej obróbki wstępnej 10 kg ziemniaków, jeśli strata masy surowca wyniosła 40%?
Który z podanych surowców zawiera najwięcej białka w 100 g?
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji sałatki z buraków.
| Sałatka z buraków | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
| 1. | buraki ćwikłowe | 100 | 43 |
| 2. | jabłka | 50 | 27 |
| 3. | olej | 10 | 884 |
| 4. | sól, pieprz, sok z cytryny | do smaku | |
W jadłospisie laktowegetarian znajdują się produkty roślinne oraz
Zamieniając ziemniaki na kaszę, powinno się w posiłku dodać większą ilość warzyw, aby zrównoważyć składniki odżywcze
Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla 25-letniej kobiety, o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę? Do obliczeń wykorzystaj zamieszczone w tabeli informacje -zapotrzebowanie energetyczne oraz wielkość dodatku energii na okres karmienia niemowlęcia.
| Zapotrzebowanie na energię | ||
|---|---|---|
| wiek | masa ciała | mała aktywność fizyczna |
| 19 - 30 lat | 50 kg | 1750 kcal/dobę |
| 19 - 30 lat | 60 kg | 1900 kcal/dobę |
| Okres ciąży i karmienia | Dodatek energii | |
| II trymestr ciąży | + 360 kcal/dobę | |
| III trymestr ciąży | + 475 kcal/dobę | |
| Laktacja 0 - 6 miesięcy | + 505 kcal/dobę | |
Jakiego rodzaju przyjęcie łączy możliwość korzystania z bufetów oraz zajmowania miejsc przy stołach?
Korzystając z wykazu kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku, oblicz cenę gastronomiczną netto usługi wyżywienia czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli ośrodek stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%.
| Wykaz kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku | |
|---|---|
| Rodzaj posiłku | Koszt sporządzenia jednego posiłku [zł] |
| Śniadanie | 2,00 |
| Obiad | 4,00 |
| Kolacja | 3,00 |
Tematyczne dania, na przykład: "Grzybowe przysmaki jesieni", powinny być umieszczane w karcie
Jaki deser powinien być przygotowany dla osoby intensywnie pracującej fizycznie?
Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy pierogami, oblicz ile pierogów i kopytek można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 10 kg pierogów i 20 kg kopytek?
| Harmonogram pracy w pierogami | ||
|---|---|---|
| Zmiana | Godziny pracy przy produkcji pierogów i kopytek | Liczba osób zatrudnionych przy produkcji |
| Pierwsza | 7.00 - 13.00 | 3 |
| Druga | 14.00 – 20.00 | 2 |
Ocena diety, która polega na przeprowadzeniu analizy laboratoryjnej wartości odżywczej oraz energetycznej dań, to metoda
Na zdjęciu przedstawiono kluski

Na weselu obowiązuje rodzaj karty
Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?
Którego rodzaju bielizny stołowej użyto do nakrycia stołu na przedstawionym rysunku?

Jaką metodę serwowania zastosował kelner, gdy podał danie przy stoliku gości z użyciem wózka kelnerskiego?
Którą zupę należy podać w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Która z witamin wspiera prawidłowy rozwój oraz mineralizację kości u człowieka?
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku.
| Normatyw surowcowy: jajecznica na boczku | ||
|---|---|---|
| Surowiec | Ilość na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g |
| jaja | 100 g | 13 g |
| boczek | 40 g | 10 g |
| szczypior | 10 g | 4 g |
Podczas jakiej czynności w kuchni gastronomicznej należy używać rękawic ochronnych?