Pytanie 1
Jaką kwotę zniżki uzyska klient posiadający kartę lojalnościową z rabatem wynoszącym 15%, jeśli suma jego wydatków osiągnęła 600,00 zł?
Wynik: 37/40 punktów (92,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką kwotę zniżki uzyska klient posiadający kartę lojalnościową z rabatem wynoszącym 15%, jeśli suma jego wydatków osiągnęła 600,00 zł?
Na którym rysunku przedstawiono teatralne ustawienie stołów?

Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionym rysunku?

Dieta laktoowowegetariańska, oprócz elementów roślinnych, pozwala na konsumpcję mleka oraz jego produktów i
Jaką wspólną rolę odgrywają sód, potas i chlor w ludzkim organizmie?
Jaki procent zniżki oferuje jadłodajnia dla stałych klientów, gdy zestaw dnia dostępny jest w cenie 18,75 zł, a w stałej ofercie kosztuje 25,00 zł?
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 10 porcji ziemniaków pieczonych oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji tej potrawy.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków pieczonych | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| ziemniaki | 1 500 g |
| czosnek | 50 g |
| olej | 100 ml |
| sól, majeranek | do smaku |
Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?
Utworzenie miejsca pracy w sposób zwany "mise en place" zwiększa efektywność działań w procesie produkcji gastronomicznej na etapie
Świadczenie usług kulinarnych dla klientów stanowi działalność gastronomiczną
Płaski talerz o średnicy 17 cm jest stosowany do
Korzystając z wykazu kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku, oblicz cenę gastronomiczną netto usługi wyżywienia czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli ośrodek stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%.
| Wykaz kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku | |
|---|---|
| Rodzaj posiłku | Koszt sporządzenia jednego posiłku [zł] |
| Śniadanie | 2,00 |
| Obiad | 4,00 |
| Kolacja | 3,00 |
Zestaw naczyń przedstawionych na zdjęciu przygotowano do sporządzenia i podania herbaty

W procesie trawienia białek do aminokwasów w układzie pokarmowym, gdzie rozpoczyna się ten proces?
Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania
Podczas tworzenia jadłospisów mleko można zastąpić
Wprowadzając zniżki dla stałych klientów, zakład gastronomiczny wykorzystuje marketing-mix w obszarze
Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka
Na podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji pierogów leniwych | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| ser twarogowy | 800 g |
| jaja | 4 szt. |
| cukier | 60 g |
| mąka pszenna | 250 g |
Sprzęt pomocniczy na zamieszczonym rysunku to

Widelec przedstawiony na rysunku służy do serwowania

Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku oferty konferencyjnej oblicz koszt zorganizowania jednodniowego szkolenia dla 50 osób, wyrażony w cenie brutto, podczas którego przewidziano dwie przerwy kawowe i lunch.
| Cennik oferty konferencyjnej | ||
|---|---|---|
| Usługa | Jednostka miary | Cena brutto |
| Sala konferencyjna dla 40 osób | doba | 600,00 zł |
| Sala konferencyjna dla 80 osób | doba | 700,00 zł |
| Przerwa kawowa | 1 osoba | 10,00 zł |
| Lunch | 1 osoba | 70,00 zł |
Do czego jest przeznaczony przedstawiony na ilustracji sprzęt pomocniczy?

Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest
Jakie elementy wykorzystuje się do przykrywania stolików koktajlowych?
Aby przygotować 4 porcje kawy latte, wykorzystano 160 ml espresso oraz 1 200 ml mleka. Jaką ilość kawy i mleka trzeba przygotować dla 17 osób?
Który deser przewidziano do posiłku, jeśli przygotowano nakrycie przedstawione na zmieszczonym schemacie?

Jaką czynność powinien wykonać kelner z prawej strony klienta?
Minimalna temperatura flaków wołowych przeznaczonych do spożycia powinna wynosić
W którym etapie układu trawiennego człowieka enzym pepsyna zaczyna proces rozkładu białka?
Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla chłopca w wieku 4 lat o masie ciała 15 kg.
| Wzory Schofielda na obliczanie PPM zależnie od płci i wieku | |||
|---|---|---|---|
| Chłopcy/mężczyźni | Dziewczęta/kobiety | ||
| Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) | Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) |
| <3 | (59,512 × W ) − 30,4 | <3 | (58,317 × W ) − 31,1 |
| 3-10 | (22,706 × W ) + 504,3 | 3-10 | (20,315 × W ) + 485,9 |
| 11-18 | (17,686 × W ) + 658,2 | 11-18 | (13,384 × W ) + 692,6 |
| 19-30 | (15,057 × W ) + 692,2 | 19-30 | (14,818 × W ) + 486,6 |
| W – masa ciała [kg] | |||
Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób.
| Wyszczególnienie | Cena netto |
|---|---|
| Produkty i napoje dla 1 osoby | 25,00 zł |
| Obsługa kelnerska przerwy kawowej dla 25 osób | 50,00 zł |
Karta stworzona z myślą o przyjęciu weselnym to menu
Jakie zjawisko kulinarne polega na reakcjach chemicznych zachodzących podczas smażenia mięsa i tworzeniu się brązowej skórki?
Spożywanie produktów obfitych w witaminy wpływa korzystnie na proces widzenia u człowieka
Do zagrożeń chemicznych żywności nie można zaliczyć
Aby zrealizować produkcję potraw w metodzie sous-vide, jakie wyposażenie jest niezbędne?
Żółć występująca w ciele człowieka ułatwia proces trawienia?
Oblicz wartość netto ceny gastronomicznej uroczystej kolacji dla jednej osoby, jeśli całkowity wydatek na przygotowanie posiłku dla 20 osób wyniósł 1 000,00 zł, a firma stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 100%?