Pytanie 1
Zgodnie z tabelami zamienności mleka spożywczego brak możliwości zastąpienia
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zgodnie z tabelami zamienności mleka spożywczego brak możliwości zastąpienia
Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców służy do porcjowania

Długotrwały deficyt witaminy C w organizmie skutkuje
Które menu obiadowe zostało skomponowane zgodnie z zasadami sporządzania jadłospisu?
Jakie działania powinien podejmować kelner z prawej strony klienta?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji bitej śmietany z owocami.
| Normatyw surowcowy: Bita śmietana z owocami | ||
|---|---|---|
| Surowiec | Ilość na 10 porcji (g) | |
| śmietanka | 500 | |
| poziomki | 530 | |
| bezy | 30 | |
Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę
Ile gramów błonnika pokarmowego znajduje się w jednej porcji 0,3 kg zupy fasolowej, jeśli 100 gramów zupy dostarcza 2,4 grama tego składnika?
Podczas jakiej czynności w kuchni gastronomicznej należy używać rękawic ochronnych?
Po lewej stronie gościa znajduje się kelner
Kieliszek przedstawiony na rysunku stosuje się do podawania

Najlepsza forma przyswajalnego żelaza dla ludzi znajduje się
Wskaż sprzęt, który służy do wyciskania soku z limonki.

Które z poniższych składników odżywczych należy do grupy energetycznych?
Planowanie przyjęcia w postaci lampki wina powinno odbywać się w godzinach
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie na surowce potrzebne do sporządzenia 20 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje klusek francuskich | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| Mąka krupczatka | 150 g |
| Masło | 80 g |
| Jaja | 150 g (3 szt.) |
| Sól | do smaku |
W jogurcie naturalnym umieszczono 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika. Oblicz, o ile wzrośnie zawartość błonnika w jogurcie, jeśli 100 g pestek zawiera 10 g błonnika, a ciężar jednej łyżki słonecznika wynosi 10 g?
Co oznacza usługa room service?
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka?
Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy
Serwis angielski do serwowania dań można zastosować podczas przyjęcia rodzaju
Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?
Na której ilustracji strzałką oznaczono element bielizny stołowej, którym jest napperon?

Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego
Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
Jaki deser powinien wzbogacić wartość odżywczą zestawu obiadowego, który zawiera zupę jarzynową oraz pierogi z jagodami?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wyniesie należność za wyżywienie grupy 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
| Cennik usług żywieniowych | ||
|---|---|---|
| Usługa | Forma usługi | Cena brutto zł/os |
| Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
| całodzienna | 25,00 | |
| Lunch | serwowany | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| Kolacja | serwowana | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| uroczysta | 80,00 | |
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, biorąc pod uwagę, że według tabeli zamienników produktów spożywczych 135 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
W jakim systemie samoobsługowym konsumenci mogą obsługiwać się przy barze?
Jeśli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczów oraz 7 g węglowodanów, to jaka będzie wartość energetyczna 200 g tej potrawy?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.
| Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę) | |||
|---|---|---|---|
| Grupa/ lata | Masa ciała (kg) | Zalecane spożycie (RDA) | Średnie zapotrzebowanie (EAR) |
| Chłopcy 16 - 18 | 67 | 0,95 | 0,81 |
| Mężczyźni ≥ 19 | 50 - 90 | 0,90 | 0,73 |
Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią
Jaki obrus powinien być dobrany do stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm?
Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy
Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionej ilustracji?

Jaką formę promocji zastosowała pizzeria, która świadczy usługi dostawy pizzy do klientów?
Który produkt należy do grupy "pustych kalorii", dostarczających organizmowi tylko węglowodanów przyswajalnych?
| Produkt (100 g) | Węglowodany (g) | |
|---|---|---|
| Ogółem [g] | Błonnik [g] | |
| Kasza jęczmienna | 75,0 | 6,2 |
| Jogurt | 4,7 | 0 |
| Jabłka | 12,1 | 1,8 |
| Krówki | 77,4 | 0 |