Pytanie 1
Próbkę kału do analizy parazytologicznej należy przechowywać do następnego dnia w temperaturze
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Próbkę kału do analizy parazytologicznej należy przechowywać do następnego dnia w temperaturze
Wymóg identyfikacji za pomocą transpodera lub tatuażu dla zwierząt domowych towarzyszących podróżnym przy wjeździe na teren Polski dotyczy psów, kotów oraz
Zgodnie z rozporządzeniem w rzeźni o małej zdolności ubojowej w ciągu roku można dokonać uboju maksymalnie
| § 1.1. Rozporządzenie określa niektóre wymagania weterynaryjne dotyczące konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, w których rocznie poddaje się ubojowi nie więcej niż: 1) 1000 jednostek przeliczeniowych zwierząt gospodarskich kopytnych lub kopytnych zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, przy maksymalnej liczbie 20 jednostek przeliczeniowych zwierząt w tygodniu; 2) Jednostka przeliczeniowa, o której mowa w ust. 1 pkt 1, oznacza: - owcę albo kozę powyżej 15 kilogramów żywej wagi – stanowiącą 0,10 jednostki przeliczeniowej; (…) 5) owcę albo kozę do 15 kilogramów żywej wagi – stanowiącą 0,05 jednostki przeliczeniowej. |
Zagospodarowanie produktów ubocznych zwierzęcych z grupy pierwszej polega na
W ramach kontroli właścicielskiej w kierunku pałeczek Salmonella oraz Campylobacter konieczne jest pobieranie próbek z tusz
Proces, którego celem jest eliminacja szkodliwych insektów, to
W jakiej temperaturze należy przechowywać próbki mleka do badań bakteriologicznych?
System jakości, który gwarantuje bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację kluczowych punktów kontroli w zakładzie przetwarzającym surowce zwierzęce, określany jest skrótem
Gdzie odbywa się odpoczynek bydła przed ubiciem?
Co jest dozwolone w celu przepędzania zwierząt podczas ich transportu w rzeźni?
Na podstawie zamieszczonej informacji wskaż substancję, której stężenie w pomieszczeniach zajmowanych przez cielęta nie powinno przekraczać wartości 20 ppm?
W pomieszczeniach, w których utrzymuje się cielęta, 1) stężenie a) dwutlenku węgla nie powinno przekraczać 3000 ppm b) siarkowodoru nie powinno przekraczać 5 ppm 2) koncentracja amoniaku nie powinna przekraczać 20 ppm |
W ciągu 7 dni od narodzin cielęcia lub przed jego opuszczeniem przez gospodarstwo, posiadacz zwierzęcia ma obowiązek
Tuszki brojlerów kurzych muszą być obowiązkowo badane pod kątem obecności pałeczek
Nie zezwala się na stosowanie zwierzętom gospodarskim
Aby zapobiec powikłaniom bakteryjnym w trakcie zakaźnej choroby wirusowej, stosuje się
Jak nazywa się system zapewniania jakości?
W ramach kontroli właścicielskiej w kierunku pałeczek Salmonella i Campylobacter konieczne jest pobieranie próbek z tusz
Materiał SRM powstaje w procesie uboju
Na podstawie dostarczonych danych oblicz, jaka będzie maksymalna ilość preparatu Dezosan, która może być użyta w pomieszczeniu inwentarskim o wymiarach 3 m × 5 m.
Dezosan Wigor do dezynfekcji kurnika, w zależności od poziomu zanieczyszczenia, stosuje się w proporcji 40-100 g/m2.
Kto odpowiada za zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności?
Co należy zrobić z próbką krwi zbieraną do badań biochemicznych surowicy, których realizacja nie jest możliwa w krótkim czasie?
W sytuacji, gdy istnieje podejrzenie pryszczycy, właściciel hodowli świń ma obowiązek niezwłocznie powiadomić Powiatowego Lekarza Weterynarii oraz
W procesie etching’u próbki zbiorczej z wykorzystaniem techniki magnetycznego mieszania, do składników mieszanki wytrawiającej należy kwas
Czym jest zabieg trymowania u psa?
Przed wysłaniem do ubojni, stado brojlerów jest badane pod kątem obecności pałeczek
W procesie produkcji żywności system HACCP obejmuje ocenę
Temperaturę, wilgotność względną oraz prędkość przepływu powietrza w pomieszczeniu dla bydła mierzy się
Analiza punktu zamarzania surowego mleka ma na celu wykrycie dodania do niego
Podmiot funkcjonujący w branży spożywczej nie jest zobowiązany do wdrożenia
Aby zlikwidować powierzchniowe zanieczyszczenia mikroorganizmami, stosowanie 2-5% roztworów kwasu mlekowego w formie spryskiwania jest dozwolone w odniesieniu do
Znak potwierdzający jakość zdrowotną, umieszczany na produktach pochodzenia zwierzęcego, zawiera informacje na temat
Jaka powinna być temperatura sterylizacji narzędzi w autoklawie?
Jeżeli zwierzę jest w pełni zdrowe, lecz doznało kontuzji, która uniemożliwia jego przewóz do rzeźni z powodów związanych z jego dobrostanem, wówczas na terenie gospodarstwa zajdzie konieczność wykonania uboju
Aplikacja kwasu mlekowego na tusz wołowy ma na celu eliminację zanieczyszczeń na powierzchni
W przypadku bydła właściciel zwierzęcia ma obowiązek oznakowania oraz zgłoszenia tego faktu do ARiMR w terminie do
Inspekcja Weterynaryjna wykonuje działania związane z bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, aby
Zwierzęta kręgowe w rzeźni mogą być zabijane tylko po wcześniejszym
W temperaturze otoczenia powinno się przechowywać
Hodowca może nabyć paszę leczniczą na podstawie
Substancje wykorzystywane w dietetyce zwierząt, między innymi w celu uzupełnienia podstawowych składników odżywczych, witamin oraz minerałów to