Pytanie 1
Na jakie z wymienionych wydarzeń trzeba przygotować bufety z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla uczestników?
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Na jakie z wymienionych wydarzeń trzeba przygotować bufety z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla uczestników?
Właściciel lokalu gastronomicznego, ufundowując nagrody dla "Najlepszych uczniów w zawodzie kucharz" z okolicznych szkół kulinarnych, działa w obszarze
Awitaminoza określana jako "ślepota nocna" wynika z niewystarczającego przyjmowania
Jakie informacje na temat napojów gorących, dostępnych każdego dnia w kawiarni, można znaleźć?
Na zamieszczonym schemacie przedstawiono stoły ustawione w formie litery

Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?
Kelner powinien zaserwować danie po prawej stronie gościa
Ilu pracowników obsługi musi zatrudnić restauracja, aby obsłużyć 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli jeden kelner obsługuje 12 osób?
Do czego służą przedstawione na rysunku sztućce?

Przy tworzeniu menu, makaron można zastąpić
Jaką formę promocji wybrała pizzeria, aby zapewnić dostarczenie pizzy do klientów?
Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?
Wyznacz cenę końcową brutto 200 ml soku, jeśli koszt zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna to 300% przy stawce VAT 23%?
Gdy klient dokonuje wyboru potraw lub napojów oraz samodzielnie ustala swoje zobowiązanie, które jest realizowane bez zaangażowania pośredników, uczestniczy w sprzedaży
Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to
W oparciu o zasady tworzenia jadłospisów do zestawu obiadowego, który obejmuje: boeuf Strogonow, kasza jęczmienna, sałatka z buraków oraz kompot z moreli, należy przewidzieć
Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.
Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne na rzecz klientów nie zalicza się
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
W organizmie ludzkim żółć jest wytwarzana przez
Jaki deser powinien być przygotowany dla osoby intensywnie pracującej fizycznie?
Restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach na stoły o rozmiarach 120 cm x 80 cm?
Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest
Jakie danie jest zalecane w diecie 1000 kcal?
Do zadań realizowanych przez kelnera po prawej stronie klienta zaliczamy:
Podczas realizacji usługi bankietowej najważniejsze jest zapewnienie
Która z witamin wspiera prawidłowy rozwój oraz mineralizację kości u człowieka?
Do podania potraw i napojów na przedstawionym rysunku zastosowano serwis

Ilościowe metody służące do analizy diety danej grupy ludzi lub konkretnej osoby, dostarczają danych
Którą zupę należy podać konsumentowi w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu
Jaki deser powinien wzbogacić wartość odżywczą zestawu obiadowego, który zawiera zupę jarzynową oraz pierogi z jagodami?
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.
| Nazwa potrawy | Ilość potrawy (w g) | Zawartość białka (w g) w 100 g potrawy |
|---|---|---|
| Zupa jarzynowa | 300 | 2 |
| Filet z łososia smażony | 150 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 150 | 2 |
| Surówka z pomidorów | 150 | 1 |
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
| Cennik usług żywieniowych | ||
|---|---|---|
| Usługa | Forma usługi | Cena brutto dla 1 osoby [zł] |
| Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
| całodzienna | 25,00 | |
| Lunch | serwowany | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| Kolacja | serwowana | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| uroczysta | 80,00 | |
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.
| Potrawa | Temperatura przechowywania [°C] |
|---|---|
| Dania ciepłe do wydania | powyżej 63 |
| Zupy ciepłe do wydania | powyżej 75 |
| Desery owocowe zimne | 10 |
| Desery mleczne zimne | 0 ÷ 4 |
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.
| Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena jednostkowa brutto [zł] |
| Przerwa obiadowa | 1 zestaw obiadowy | 14,00 |
| Animator zabaw dla dzieci | 1 godzina | 25,00 |
W sali bankietowej powinien być przygotowany bufet z różnorodnym wyborem tartinek, ciasteczek, owoców, napojów bezalkoholowych oraz z alkoholem
Oblicz długość stołu dla dziesięciu gości, gdy odległość między środkami sąsiednich nakryć wynosi 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu to 40 cm. Goście zajmą miejsca po obu stronach stołu?
Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę
Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają