Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
Zwiększone obciążenie nerek oraz wątroby u człowieka powoduje nadmierne przyjmowanie
Jaką ilość wywaru trzeba przygotować, aby uzyskać 50 porcji zupy jarzynowej, biorąc pod uwagę, że na 10 porcji wymagana jest ilość 2,5 l wywaru?
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
Przezroczysty bilans energetyczny w ciele ludzkim utrzymujący się przez dłuższy czas prowadzi do
Do kategorii składników odżywczych, które po spożyciu w ludzkim organizmie mają działanie regulujące, należy
Niewystarczające spożycie żelaza w organizmie człowieka przede wszystkim zwiększa ryzyko wystąpienia
Jaką masę powinna mieć próbka gulaszu pobrana do badań sanitarno-epidemiologicznych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką rolę pełni błonnik pokarmowy w organizmie człowieka?
Głównym rodzajem węglowodanów obecnych w ziemniakach jest
Tworząc jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku.
Zestaw na lunch | Liczba porcji | Wartość brutto [zł] |
---|---|---|
Zupa misoshiru | 25 | 75,00 |
Omlet tamago nigiri | 50 | 300,00 |
Salmon maki | 50 | 600,00 |
Sałatka warzywna | 50 | 200,00 |
Sok pomarańczowy | 25 | 100,00 |
Razem | 1 275,00 |
Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do grupy substancji odżywczych, które pełnią funkcję budulcową w organizmie człowieka, zaliczają się
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Zmiany w organizmie człowieka | |
---|---|
Niedokrwistość | |
Obniżenie sprawności fizycznej | |
Pogorszenie koncentracji |
Jaki instrument powinien być użyty do pomiaru ciśnienia pary wodnej w kotle warzelnym?
Aby przygotować kawę ristretto, konieczne jest użycie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka.
Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g produktu |
---|---|---|
filet z indyka | 120 g | 20 g |
mąka | 10 g | 10 g |
olej | 10 g | 0 |
Oblicz całkowitą kwotę za usługę cateringową, jeśli wartość netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT wynosi 2 000,00 zł, a wartość netto usługi objętej 23% stawką podatku VAT to 1 000,00 zł, przy czym zleceniobiorca udzielił klientowi zniżki w wysokości 190 zł?
Jaką masę odpadów uzyskano podczas ręcznej obróbki wstępnej 10 kg ziemniaków, jeśli strata masy surowca wyniosła 40%?
Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy
Podaj kolejność przygotowywania potraw wchodzących w skład zestawu obiadowego, który obejmuje makaron, sos boloński oraz galaretkę owocową?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki procent zniżki oferuje jadłodajnia dla stałych klientów, gdy zestaw dnia dostępny jest w cenie 18,75 zł, a w stałej ofercie kosztuje 25,00 zł?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zgodnie z regułą wymienności produktów, mięso można zamienić na
Gastronomia, która na sprzedaż napojów alkoholowych ustala marżę w wysokości 200%, nabyła butelkę wódki "Starki" o objętości 0,5 l za cenę detaliczną 50,00 zł. Jaką cenę gastronomiczną netto będzie miała porcja 25 ml "Starki"?
W menu restauracji dla osób na diecie lekkostrawnej powinna znaleźć się zupa
Który z wymienionych w tabeli tłuszczów zawiera największą ilość NNKT?
Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych w 100 g surowca | |||
---|---|---|---|
Tłuszcz | Kwasy nasycone [g] | Kwasy jednonienasycone [g] | Kwasy wielonienasycone [g] |
Tran | 21 | 57 | 16,00 |
Smalec | 46,54 | 42,48 | 6,52 |
Masło | 54,72 | 22,41 | 1,16 |
Oliwa | 14,86 | 70,12 | 10,61 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego
W kieliszku przedstawionym na ilustracji należy podać
Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów.
Normatyw surowcowy na 10 porcji surówki z porów | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | Ilość [g] | Wartość energetyczna w 100 g [kcal] |
Por | 1 000 | 60,90 |
Jabłko | 400 | 52,10 |
Majonez | 150 | 679,70 |
Śmietana 18% | 150 | 189,00 |
Sok z cytryny, sól | do smaku | xxx |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Oblicz netto koszt gastronomiczny jednej porcji deseru, jeżeli całkowity wydatek na surowce do przygotowania 10 porcji tego deseru wynosi 80 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?