Pytanie 1
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
Wynik: 10/40 punktów (25,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
Który z wymienionych kroków w obróbce owoców przeznaczonych do sałatki owocowej jest uważany za obróbkę wstępną czystą?
Na podstawie zamieszczonej receptury sporządzany jest sos
| Receptura | |
|---|---|
| majonez | 350 g |
| szpinak | 300 g |
| sól, cukier | do smaku |
Jaką potrawę może przygotować kelner przy stole gościa?
Goście złożyli zamówienie na przekąskę: galantynę z kurczaka z pieczywem i masłem, a także białe wino i wodę. Jakie danie powinien najpierw podać kelner?
Jakie to danie, jeżeli kelner w obecności gości przygotowywał filety z upieczonej ryby?
Kelner planujący serwis dla wegan powinien unikać potraw zawierających...
Jaki deser powinien polecić kelner osobie z nietolerancją laktozy?
Jakiego koloru deski należy użyć do porcjowania mięsa gotowanego?
Goblet to szklane naczynie, które wykorzystuje się do podawania
Jakie elementy zastawy stołowej powinien kelner przenosić jedynie za pomocą tacy?
Jakie warzywo nadaje się do przygotowania surówki?
Jakie dodatki serwuje się do galarety mięsnej?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, wskaż numer próbki świeżego masła śmietankowego.
| Cechy masła | Próbka nr 1 | Próbka nr 2 | Próbka nr 3 | Próbka nr 4 |
|---|---|---|---|---|
| barwa | jasno żółta | żółta | intensywnie żółta | niejednolita |
| konsystencja | krucha | mazista | cieknąca | mazista |
| zapach | mleczny | śmietankowy | orzechowy | mleczny |
| smak | kwaśny | lekko kwaśny | zjełczały | lekko gorzki |
Osobą zatrudnioną w dziale usług gastronomicznych jest
Jakim kwaśnym składnikiem charakteryzuje się barszcz ukraiński?
Osoba pracująca jako kelner powinna skorzystać z wózka kelnerskiego podczas obsługi
Czym jest HACCP?
Który z poniższych napojów powinien być serwowany w kieliszku typu flute?
Kelner powinien zaoferować gościowi miskę z wodą do płukania opuszków palców przed posiłkiem
Jakie informacje w karcie win są opcjonalne?
Wędliny powinny być przechowywane w chłodni o wilgotności względnej powietrza wynoszącej 70% - 80% oraz temperaturze
Podczas serwowania kawy, kelner powinien zaproponować...
"Jaja ugotowane na twardo, pokrojone w małą kostkę" stanowią składnik sosu
Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?
Likier Amaretto wyróżnia się smakiem
Gotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to technika używana do obróbki cieplnej jaj według
Na rysunku przedstawiono kieliszek do podania

Jaki produkt spożywczy powinien być składowany w chłodni przed otwarciem opakowania?
Która z umiejętności nie wpływa na postrzeganie zawodowe kelnera?
Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach
Jakie działania przygotowawcze są związane z organizacją okolicznościowych przyjęć?
Podstawowym składnikiem tradycyjnego carpaccio jest
Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać
| Potrawy zamówione przez gości |
|---|
| Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna. |
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, oprócz naparu herbacianego, co jeszcze powinno się zaserwować?
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, należy stworzyć mocną esencję herbacianą, dodać cukier oraz
Krokiety z nadzieniem z kapusty i grzybów powinny być uformowane
Molton, ułożony na stole zgodnie z zasadami nakrywania stołów, nie pełni roli
Kompot francuski powinien być podany w
Kelner może zasugerować gościom, którzy wolą gorące przystawki