Pytanie 1
W trakcie składowania cebuli w magazynie zauważono powstawanie zielonego szczypioru. Ponadto, cebula nie zmieniła swojego wyglądu. Jakie może być źródło tego procesu biologicznego w cebuli?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W trakcie składowania cebuli w magazynie zauważono powstawanie zielonego szczypioru. Ponadto, cebula nie zmieniła swojego wyglądu. Jakie może być źródło tego procesu biologicznego w cebuli?
Naturalny niedobór występuje w wyniku
Przy przewozie towarów niebezpiecznych łatwopalnych, opakowania powinny być oznaczone nalepkami z symbolem

Który piktogram nakazuje transportowanie opakowania z towarem w pozycji pionowej?

Przechowywanie towarów w ilościach umożliwiających nieprzerwane prowadzenie sprzedaży detalicznej to rola magazynu
Który z przedstawionych kanałów dystrybucji jest najwłaściwszy przy sprzedaży pieczarek?

Jakie z podanych produktów powinny być składowane na najwyższych półkach regałów podczas magazynowania?
Osoba odpowiedzialna za kontrolę ilościową dostarczanych towarów powinna najpierw zweryfikować, czy
Za pomocą przedstawionego na zdjęciu urządzenia można określić

Jakie z podanych produktów nie powinny być przechowywane w wilgotnych i ciepłych warunkach z powodu ryzyka wystąpienia pleśni?
Na podstawie zamieszczonych na wykresie wyników ankiety marketingowej sklep obuwniczy powinien w pierwszej kolejności powiększyć ofertę sprzedażową o

Osoba odpowiedzialna za ilościowy odbiór detergentów do prania powinna na początku sprawdzić
W świetle reguł układania produktów na powierzchni sprzedażowej oraz w magazynie, w bliskim sąsiedztwie nabiału nie można umieszczać
Która z poniższych czynności nie jest realizowana podczas oceny jakościowej towaru?
Jakiego rodzaju odbioru dokonał pracownik sklepu, który porównał liczbę dostarczonych ciastek z fakturą, którą otrzymał?
Który rodzaj sprzętu AGD należy zamówić, uwzględniając zamieszczone w tabeli stany magazynowe towarów i wyniki przeprowadzonych badań dotyczących wielkości zgłaszanego zapotrzebowania na te towary?
| Wyszczególnienie | Stan magazynowy w szt. | Wielkość zgłaszanego zapotrzebowania w szt. |
|---|---|---|
| Zamrażarka | 180 | 140 |
| Zmywarka | 120 | 120 |
| Pralka | 100 | 130 |
| Lodówka | 160 | 150 |
W magazynie hurtowni żywności, tuż obok pieczywa, mogą być przechowywane
Wyższa temperatura podczas przechowywania mydeł w kostkach prowadzi do ich
Zamieszczony schemat przedstawia kanał dystrybucji, z którego może skorzystać producent

Zgodnie z zasadą FEFO, z magazynu jako pierwsze powinny być wydawane artykuły spożywcze
W magazynie materiałów sypkich worki z mąką należy umieszczać na podstawach określanych jako
W jakiej sekcji magazynu powinny znajdować się produkty z kategorii towarowej C, które zostały przydzielone do tej grupy w wyniku analizy ABC opartej na częstotliwości wydania towarów z magazynu?
Który z podanych znaków należy umieścić na opakowaniu zbiorczym, wysyłanym do odbiorcy serwisów obiadowych z porcelany?

Osoba zajmująca się magazynowaniem dokonała oceny dojrzałości dostarczonych warzyw na podstawie ich wyglądu oraz zapachu. Jaką metodą przeprowadzono tę kontrolę?
Która z metod oceny jakości towarów opiera się na zastosowaniu zmysłów do analizy ich charakterystycznych właściwości?
Która metoda jakościowego odbioru towarów polega na ocenie ich właściwości za pomocą zmysłów?
Jakie z podanych produktów powinny być przechowywane w pomieszczeniach o wilgotności względnej wynoszącej 90%?
Na podstawie zamieszczonego fragmentu klasyfikacji, wskaż symbol PKWiU właściwy dla sprzedaży hurtowej storczyków.
| Fragment Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług | |
|---|---|
| Symbol PKWiU | Nazwa grupowania |
| 46.22.10.0 | Sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin |
| 46.31.11.0 | Sprzedaż hurtowa świeżych owoców i warzyw |
| 46.32.11.0 | Sprzedaż hurtowa mięsa, włączając mięso drobiowe |
| 46.36.12.0 | Sprzedaż hurtowa wyrobów piekarskich |
Które z wymienionych produktów można trzymać w sąsiedztwie przypraw?
Produkty oferowane przez sprzedawcę powinny być oznaczone odpowiednimi etykietami. Etykieta cenowa w sklepie detalicznym, obok nazwy produktu, ceny oraz nazwy producenta, powinna zawierać informację
Który rodzaj obuwia należy w pierwszej kolejności zamieścić w ofercie sklepu, uwzględniając wyniki przeprowadzonej analizy zapotrzebowania na obuwie?
| Zapotrzebowanie na obuwie damskie | |
|---|---|
| Rodzaj obuwia | Udział względny w % |
| mokasyny | 10 |
| czółenka | 25 |
| botki | 22 |
| szpilki | 28 |
| kozaczki | 15 |
Osoba zajmująca się magazynowaniem niewłaściwie składowała tkaninę wełnianą, przez co doszło do jej zawilgocenia. To zdarzenie spowodowało powstanie wady tkaniny?
Pracownik magazynu z artykułami biurowymi niewłaściwie składował papier ksero, przez co doszło do jego zawilgocenia. To zdarzenie przyczyniło się do powstania wady papieru
Na podstawie przedstawionego schematu wskaż, który układ rozmieszczenia towarów w strefie składowania stosuje magazyn.

Przedstawione na rysunku elementy wyposażenia sklepu to

Który z czynników wpływających na obniżenie jakości produktów podczas ich przechowywania prowadzi do zielenienia się ziemniaków oraz powstawania toksycznej substancji - solaniny?
Który magazyn nie stosuje zasad prawidłowego rozmieszczania towarów?
| MAGAZYN A | MAGAZYN B | MAGAZYN C | MAGAZYN D |
|---|---|---|---|
| Towary są przechowywane w wyznaczonych na stałe miejscach | Towary najczęściej wydawane z magazynu przechowuje się z dala od miejsca wydawania | Towary z nowych dostaw są poukładane za towarami z dostaw poprzednich | Towary oddziałujące na otoczenie są ułożone obok towarów niewrażliwych na wpływ otoczenia |
Jaką metodę kontroli jakości powinien wybrać pracownik magazynu przy ocenie jakości pieczywa?
Który asortyment przechowywany w hurtowni spożywczej nie wymaga ochrony przed absorpcją obcych zapachów?
Sklep spożywczy prowadzi produkcję uzupełniającą świeżych wyrobów garmażeryjnych. Na podstawie danych zawartych w tabeli, dotyczących dynamiki sprzedaży i udziału w rynku, wskaż produkty ze sprzedaży, których należy się stopniowo wycofywać.
| Asortyment | Dynamika sprzedaży | Udział w rynku |
|---|---|---|
| Mięsa z różna | 12% | 37% |
| Mięsa w galarecie | 7% | 3% |
| Pierogi i naleśniki | 25% | 13% |
| Sałatki i surówki | 32% | 25% |
| Ogółem | 15% | x |