Pytanie 1
Jakie produkty stanowią najlepsze źródło pełnowartościowego białka?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie produkty stanowią najlepsze źródło pełnowartościowego białka?
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu to

Jaką metodę promocji wybrała lokalna restauracja, wprowadzając karty lojalnościowe dla swoich stałych klientów?
Plany żywieniowe składające się z 3 dań są przeznaczone dla
Zwiększone obciążenie nerek oraz wątroby u człowieka powoduje nadmierne przyjmowanie
Który z produktów ma najwyższą zawartość cholesterolu?
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 10 porcji ziemniaków pieczonych oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji tej potrawy.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków pieczonych | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| ziemniaki | 1 500 g |
| czosnek | 50 g |
| olej | 100 ml |
| sól, majeranek | do smaku |
W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę
Brak którego składnika odżywczego w organizmie może prowadzić do zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia tętniczego?
Jakiego naczynia należy użyć do podania porcji zupy jarzynowej?
Właściciel restauracji, który zorganizował z okazji Dnia Kobiet pokazy oraz degustacje potraw pod hasłem "Smaki kobiet", działał w ramach
Którą zupę należy podać konsumentowi w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Wymień pokarmy, które są bogate w witaminę A (retinol)?
Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?
Zgodnie z zasadami tworzenia jadłospisów nie powinno się wymieniać porcji mięsa na ziemniaki
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Nadwaga | |
| Rozwój procesów miażdżycowych | |
| Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
| Zawał serca | |
Który z podanych składników stanowi źródło pełnowartościowego białka?
Urządzenie przedstawione na zdjęciu stosuje się na stołach bufetowych

Wyznacz cenę końcową brutto 200 ml soku, jeśli koszt zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna to 300% przy stawce VAT 23%?
Jaka będzie cena netto gastronomiczna 125 ml płynnej czekolady, jeśli koszt zakupu 1,0 litra wynosi 80,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 100%?
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli zamiany 100 g kaszy jest równoważne 135 g chleba?
Co jest podstawą diety wegańskiej?
Według zasad przygotowywania jadłospisu, do obiadu zawierającego boeuf Strogonowa, kaszę jęczmienną, sałatkę z buraków oraz kompot morelowy należy zaproponować
Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy

Ile mrożonych ryb pokrytych wodną glazurą trzeba zakupić, jeśli normatyw surowcowy wskazuje na użycie 35 kg surowca, a straty wody podczas rozmrażania wynoszą 30%?
Jaki instrument promocyjny został wykorzystany przez zamieszczenie w mediach nieodpłatnych pozytywnych recenzji dotyczących działalności lokalu gastronomicznego?
Jakie enzymy rozkładają wiązania estrowe?
W jakiej temperaturze należy transportować ryby mrożone do jednostek gastronomicznych?
Najlepsza forma przyswajalnego żelaza dla ludzi znajduje się
Jakie produkty stanowią źródło białka pochodzenia roślinnego?
Przedstawione na rysunku nakrycie stołu przygotowano do spożycia

Amylaza ślinowa inicjuje proces trawienia
Jaką zupę powinno się serwować w głębokim talerzu?
Lipoproteiny o niskiej gęstości określane są jako "zły cholesterol" i zaliczane są
Skąd pochodzi białko pełnowartościowe?
Ile gramów mleka jest równoważne 150 g serka homogenizowanego, jeśli według tabeli zamiany produktów 100 g mleka odpowiada 30 g serka homogenizowanego?
Obliczając ofertę przyjęcia, jaką stawkę VAT należy zastosować do kosztów usług kelnerskich?
Jaką ilość węglowodanów w gramach dostarczy porcja sałatki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeśli w 100 g tej sałatki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu