Pytanie 1
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Jakie artykuły spożywcze powinny być składowane w magazynie z produktami suchymi?
Jakiego rodzaju tłuszcz należy używać do smażenia zanurzeniowego?
Ile białka pełnowartościowego znajduje się w 1 szklance mleka (250 ml), jeśli zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%?
Jak należy podawać barszcz z uszkami?
Z 1 kg mięsa wołowego, 80 g tłuszczu oraz soli przygotowano 6 porcji pieczeni wołowej w stylu angielskim. Ile porcji uda się wykonać z 6500 g wołowiny?
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
Zakład gastronomiczny powinien dysponować przedmagazynem wyposażonym
Jakie cechy jaj są wykorzystywane w procesie tworzenia mięsnej masy mielonej?
Resztki talerzowe powinny być składowane
W zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien być usytuowany w części
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Obsługujący gości kelnerzy na bankiecie zasiadanym powinni zaserwować różnorodne potrawy oraz napoje. Jakie wino najlepiej pasuje do kotleta wieprzowego?
Jaką cenę sprzedaży za jedną butelkę napoju ustala się w lokalu gastronomicznym, gdy koszt zakupu wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 200%, a stawka VAT wynosi 22%?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować, aby przygotować "Wołową sztukę mięsa"?
Galaretę wieprzową powinno się przygotować
Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
Jaki deser wymaga użycia żelatyny do stężenia?
Co należy zrobić w pierwszej kolejności, gdy kucharz skaleczy się w rękę?
Której zupie należy unikać podczas diety lekkostrawnej?
Beszamel stanowi sos
Co charakteryzuje stopień wysmażenia steku określanego jako well done?
Brązowy osad, który pojawia się podczas gotowania rosołu, jest rezultatem
Peklowanie jest techniką, która służy do konserwacji
Zjawisko wiązania wody za pomocą pektyn to
Mięso jakie należy wykorzystać do przygotowania kotletów pożarskich?
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
| Pyzy z mięsem | |
| Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
| Nazwa surowca | Ilość [g] |
| Ziemniaki | 2000 |
| Mąka pszenna | 120 |
| Słonina | 80 |
| Kiełbasa | 300 |
| Sól, pieprz | |
Kluczowym punktem, który powinno się nadzorować podczas przygotowywania udek faszerowanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Na podstawie danych zawartych w tabeli, określ maksymalny czas przechowywania bakłażanów
| Nazwa grupy warzyw | Czas przechowywania w chłodni |
|---|---|
| liściowe | 2 tygodnie |
| owocowe | 4 tygodnie |
| cebulowe | 7 miesięcy |
| korzeniowe | 8 miesięcy |
Produktem spożywczym, który zawiera dużą ilość mioglobiny, jest
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna jednej porcji wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 l wynosi 14 zł, marża gastronomiczna to 50%, a podatek VAT to 23%?
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
Który z wymienionych kanałów dystrybucji powinien wykorzystywać właściciel lokalu gastronomicznego, jako najbardziej opłacalny z perspektywy ekonomicznej?
W lokalu gastronomicznym, który specjalizuje się w sprzedaży hamburgerów, odnotowano spadek ich sprzedaży z powodu niskiej jakości składników. Jakie działanie powinno być podjęte w tej sytuacji, aby zwiększyć sprzedaż hamburgerów?
Potrawę przygotowaną w systemie cook – chill należy podgrzać do temperatury minimum 70°C i dostarczyć do spożycia w czasie