Pytanie 1
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu to

Wynik: 37/40 punktów (92,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu to

Jaką kartę menu wybierzesz, aby zobaczyć dania serwowane podczas uroczystości?
Jaką ilość ziemniaków należy pobrać z magazynu, jeśli przewidziano wykorzystanie 20 kg obranych ziemniaków, a strata masy podczas wstępnej obróbki brudnego surowca wynosi 20%?
Jakie posiłki powinny być planowane dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat?
Narzędzie przedstawione na rysunku służy do konsumpcji

Na zamieszczonym schemacie przedstawiono stoły ustawione w formie litery

Niewystarczające spożycie żelaza w organizmie człowieka przede wszystkim zwiększa ryzyko wystąpienia
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
Sprzęt pomocniczy przedstawiony na zdjęciu służy do schłodzenia

Obiad, który składa się z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, powinien być zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i wymaga dodatkowego uzupełnienia
Awitaminoza określana jako "ślepota nocna" wynika z niewystarczającego przyjmowania
Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?
Do serwowania posiłku z mostkiem cielęcym, puree z ziemniaków oraz kalafiorem w wodzie należy użyć noża i widelca?
Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?
Na zdjęciu przedstawiono podstawowe wyposażenie stanowiska pracy

Jaką cenę gastronomiczną brutto będzie miało 100 ml wina, jeśli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,75l wyniosła 135,00 zł, a lokal stosuje marżę gastronomiczną równą 200%? Na alkohol nałożono 23% stawkę VAT.
Do czego służy przedstawiony na rysunku sprzęt pomocniczy?

Kwestie żywienia ludzi na całym świecie są przedmiotem badań.
Plan produkcji potraw w kuchni zakłada użycie 20 kg obranych ziemniaków do przygotowania placków ziemniaczanych. Jaką ilość surowca powinien pobrać z magazynu szef kuchni, jeśli podczas obróbki wstępnej ziemniaków następuje ubytek masy wynoszący 20%?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kaszy jaglanej z musem bananowym.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję kaszy jaglanej z musem bananowym | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
| Nazwa surowca | Ilość [g/ml] | |
| kasza jaglana | 90 | 350 |
| mleko 2% | 200 | 51 |
| banan | 80 | 95 |
| miód | 6 | 324 |
Jaka jest wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej, która zawiera 20,7 g białka oraz 15,5 g tłuszczu?
W trakcie przyjmowania reklamacji od gościa, kelner nie powinien
Zestaw naczyń przedstawionych na zdjęciu przygotowano do sporządzenia i podania herbaty

Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku ma zastosowanie do

Wąska, podłużna dekoracyjna tkanina kładziona na obrusie nazywa się
Wymień pokarmy, które są bogate w witaminę A (retinol)?
Przedstawione na schemacie ustawienie stołów w sali bankietowej zaplanowano na przyjęcie

Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku to

Który z produktów ma najwyższą zawartość cholesterolu?
Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla kobiety w wieku 20 lat i masie ciała 55 kg.
| Wzory Schofielda do obliczania PPM zależnie od płci i wieku | |||
|---|---|---|---|
| Chłopcy/mężczyźni | Dziewczęta/kobiety | ||
| Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) | Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) |
| <3 | (59,512 x W ) – 30,4 | <3 | (58,317 x W ) – 31,1 |
| 3-10 | (22,706 x W ) + 504,3 | 3-10 | (20,315 x W ) + 485,9 |
| 11-18 | (17,686 x W ) + 658,2 | 11-18 | (13,384 x W ) + 692,6 |
| 19-30 | (15,057 x W ) + 692,2 | 19-30 | (14,818 x W ) + 486,6 |
| 31-60 | (11,472 x W ) + 873,1 | 31-60 | (8,126 x W ) + 845,6 |
| >60 | (11,711 x W ) + 587,7 | >60 | (9,082 x W ) + 658,5 |
| W – masa ciała [kg] | |||
Jak obliczyć wartość gastronomiczną brutto butelki szampana, jeśli jej cena zakupu wynosi 40,00 zł, marża gastronomiczna to 50%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?
Jaką czynność serwisową powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa z lewej strony?
Zgodnie z zamieszczoną na rysunku Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej podstawą żywienia człowieka powinny być

Do kontroli którego parametru należy użyć przyrządu przedstawionego na ilustracji?

Wskaź punkt usług gastronomicznych?
Jakie obiekty gastronomiczne zaliczają się do kategorii żywieniowej?
Jakie zadania wykonuje sommelier?
Aby ocenić jakość żywienia, należy zastosować metodę
Kieliszek przedstawiony na rysunku stosuje się do podawania

Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?