Pytanie 1
Jaką czynność serwisową powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa z lewej strony?
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką czynność serwisową powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa z lewej strony?
Filozofia żywienia, która opiera się na całkowitym usunięciu mięsnych produktów oraz tych pochodzących od zwierząt, to
Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz kwotę należności za wyżywienie 10 osobowej grupy osób, która skorzystała z zamówionego śniadania podanego w formie bufetu oraz indywidualnie serwowanych obiadów i kolacji.
| Cennik usług żywieniowych (zł/os) | ||||
|---|---|---|---|---|
| Posiłek | Porcja indywidualna | Szwedzki stół | Rabat (%) | |
| Grupa 10 - 15 osób | Grupa powyżej 15 osób | |||
| Śniadanie | 15 | 19 | 5 | 10 |
| Obiad | 18 | - | 5 | 10 |
| Kolacja | 15 | 19 | 5 | 10 |
Przedstawione na zdjęciu porcelanowe, żaroodporne naczynia, to

W restauracji zasada FIFO (first in, first out) jest stosowana
Zgodnie z normami zamienności, nie powinno się zastępować
Który obiad dla dzieci w wieku przedszkolnym został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego żywienia?
W sali bankietowej powinien być przygotowany bufet z różnorodnym wyborem tartinek, ciasteczek, owoców, napojów bezalkoholowych oraz z alkoholem
Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?
W technologii cook-freeze dania po obróbce cieplnej są zamrażane
Semiwegetarianizm to styl żywienia, który eliminuje z diety
Na zamieszczonym schemacie przedstawiono stoły ustawione w formie litery

Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie
Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić
Jakiego rodzaju karta menu powinna zawierać ofertę dań i napojów serwowanych podczas imprezy?
Jaki zestaw dań powinien być polecany w diecie zdrowotnej?
Na rysunku przedstawiono

Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
Amylaza ślinowa inicjuje proces trawienia
Przedstawione na zdjęciu urządzenie służy do wieloporcjowego podawania

Normy żywieniowe nie są używane do opracowywania planów żywieniowych
Aby przygotować kawę ristretto, konieczne jest użycie
Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?
Jaka kwota będzie do zapłacenia przez grupę 40 studentów za obiadokolację, jeśli cena jednego zestawu wynosi 20,00 zł, a grupy zorganizowane otrzymują rabat w wysokości 10%?
Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?
Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?
| Wartość energetyczna posiłków jadłospisu dziennego | |
|---|---|
| Posiłek | Wartość energetyczna [kcal] |
| Śniadanie | 662,50 kcal |
| II śniadanie | 265,00 kcal |
| Obiad | 927,50 kcal |
| Kolacja | 795,00 kcal |
Jakiego rodzaju alkohol powinno się podać na zakończenie bankietu?
Kelner powinien zaserwować danie po prawej stronie gościa
Ile naturalnego miodu trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g naturalnego miodu odpowiada 100 g cukru?
Kelner powinien serwować potrawy oraz napoje gościom siedzącym przy stole, podchodząc w odpowiedniej kolejności
Który rysunek przedstawia teatralne ustawienie stołów?

Organizacją międzynarodową, która zajmuje się zagadnieniami zdrowia, kontrolą jakości żywności oraz walką z epidemiami chorób zakaźnych, jest
Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?
Element dekoracyjny bielizny stołowej, który znajduje zastosowanie na stołach bufetowych, to
Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku to

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji frytek | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] |
| Ziemniaki | 3 500 |
| Olej | 750 |
Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się
Jednym z powodów niedoczynności tarczycy jest