Pytanie 1
Ubytki, które powstają w wyniku procesów biologicznych zachodzących podczas przechowywania produktów, określamy jako niedobory
Wynik: 39/40 punktów (97,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ubytki, które powstają w wyniku procesów biologicznych zachodzących podczas przechowywania produktów, określamy jako niedobory
Początkowa kwota środka trwałego wynosi 100 000 zł. Jaką wartość będzie miał ten środek po 5 latach, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?
Jakie jest produkt uboczny w procesie wytwarzania sera?
Podczas przeprowadzonej inwentaryzacji zauważono niedobór towarów w wysokości 3 000,00 zł. Właściciel przedsiębiorstwa ustalił maksymalny poziom strat naturalnych na 0,30% wartości sprzedaży. Jaką kwotę straty przekroczy limit, jeśli sprzedaż wyniosła 500 000,00 zł?
Jaki styl kierowania odznacza się postawą biernego menedżera wobec swoich pracowników, który nie komentuje ani nie ocenia pracy zespołu?
Inwentaryzację składników majątku, do których dostęp jest utrudniony lub niemożliwy, wykonuje się przy użyciu metody
Księgowa zastosowała metodę amortyzacji, która polega na dokonywaniu odpisów proporcjonalnych do stopnia zużycia w danym czasie. Która to technika?
Po 5 latach użytkowania, wartość środka trwałego wynosi 50 000,00 zł. Zakładany czas użytkowania to 10 lat. Jaka była wartość początkowa tego środka trwałego?
Na całkowite koszty produkcji składa się suma kosztów
Firmie zależy na zwiększeniu produkcji. Przejściowy wzrost potrzeby na kapitał przedsiębiorca powinien zaspokoić za pomocą kredytu
Podatnik ma obowiązek prowadzenia ewidencji VAT dotyczącej sprzedaży oraz ewidencji VAT zakupów, jeśli w ubiegłym roku przychody ze sprzedaży wyniosły więcej niż
Określ udział środków obcych w ogólnej wartości dokonanych inwestycji.
| Środki trwałe | Źródła finansowania inwestycji | |
|---|---|---|
| kapitał własny | kapitał obcy | |
| Ziemia | 120 000 zł | 10 000 zł |
| Maszyny produkcyjne | 350 000 zł | - |
| Urządzenia produkcyjne | 250 000 zł | 160 000 zł |
| Samochody transportowe | 180 000 zł | 130 000 zł |
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 120 000 zł. Jaka będzie jego wartość po 9 latach użytkowania, jeśli czas jego amortyzacji to 10 lat?
Kierownik podejmuje decyzje samodzielnie, nie konsultując ich z pracownikami. Oczekuje też, że jego podwładni będą bezwarunkowo realizować jego polecenia. Jaki styl zarządzania zespołem reprezentuje ten kierownik?
Źródłem zewnętrznym finansowania inwestycji w firmie jest
Aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację oraz ocenę stopnia zagrożeń w kontekście wymagań zdrowotnych produktów spożywczych i ryzyka ich wystąpienia na wszystkich etapach produkcji oraz dystrybucji żywności, konieczne jest wdrożenie systemu
Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników.
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2016 roku.
| Rok | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
|---|---|---|---|---|
| Liczba pracowników | 100 | 110 | 121 | ? |
Życie przedsiębiorcy, które obejmuje świadczenie usług rachunkowych dla rolników w zakresie podatku VAT, klasyfikowane jest jako działalność
Średnia efektywność pracy osób wchodzących w skład grupy pracowniczej określana jest jako efektywność zespołowa
Pasteryzatory są wykorzystywane w procesie wytwarzania
Jaką wysokość amortyzacji rocznej uzyska budynek o wartości początkowej 100 000,00 zł, przy założonym okresie użyteczności wynoszącym 40 lat, obliczanej metodą liniową?
Na podstawie przedstawionego fragmentu faktury ustal, którą kwotę zapłaci rolnik za towary.
| L.p. | Nazwa towaru | J.m. | Ilość | Cena jednostkowa bez podatku netto w zł | Wartość bez podatku netto w zł | Stawka VAT | Kwota VAT w zł | Wartość z podatkiem brutto w zł |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1. | Lemiesz | szt. | 1 | 100,00 | 23% | |||
| 2. | Smar | szt. | 2 | 50,00 | 23% | |||
| Do zapłaty | ||||||||
Firma świadczy klientom usługi doradcze w obszarze produkcji rolnej oraz prowadzenia księgowości. Jaką formę działalności to reprezentuje?
W standardowej technologii warzenia piwa w Polsce konieczne jest użycie
Jakie produkty mogą być spożywane w surowej formie?
Jakie elementy klasyfikują się jako aktywa obrotowe?
Główna maszyna używana do produkcji kapusty kiszonej to
Substancje takie jak ksylitol, aspartam i sorbitol dodawane do produktów spożywczych umożliwiają osiągnięcie smaku
Jak nazywa się metoda konserwacji mleka, która polega na podgrzewaniu produktu do temperatury nieprzekraczającej 100°C?
Osoba prowadząca działalność gospodarczą, będąca płatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych, zobowiązana jest do zgłoszenia zmiany metody opodatkowania?
Styl zarządzania oparty na demokracji zakłada, że
Podstawowe składniki to słód, chmiel oraz woda?
Na rysunku przedstawiono

Jaki skrót używa się do określenia systemu, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności na podstawie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
Wśród biologicznych środków działających spulchniająco wymienia się
Kierownicy na wyższych stanowiskach uwzględniają opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w porozumieniu z zespołem oraz po zapoznaniu się z ich poglądami. Szef ceni sobie zdanie swoich pracowników i ich wysłuchuje. Jakim stylem kierowania to można określić?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
V procesie technologicznym najpierw oczyszcza się ziarno i dzieli je na różne frakcje za pomocą maszyny kalibrującej. Kolejno każda frakcja jest kierowana do młyna, gdzie następuje obłuskiwanie – usuwanie łuski. W następnej fazie produkt jest przesyłany na stół czyszczący. Ostatnim urządzeniem w cyklu produkcji jest stół wibracyjno-powietrzny, gdzie przeprowadza się końcowe sortowanie, oczyszczanie oraz pakowanie.
Inną nazwą metody zarządzania przez cele jest
Techniką, która do konserwacji wykorzystuje fermentację mlekową, jest