Pytanie 1
Planowanie produkcji gastronomicznej opiera się na jadłospisie dekadowym?
Wynik: 5/40 punktów (12,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Planowanie produkcji gastronomicznej opiera się na jadłospisie dekadowym?
Jaką część procentową dziennego zapotrzebowania na energię powinien zaspokoić podwieczorek?
Jaka jest klasyfikacja gastronomiczna stołówki w domu pomocy społecznej?
Filozofia żywienia, która opiera się na całkowitym usunięciu mięsnych produktów oraz tych pochodzących od zwierząt, to
Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania
Jaki instrument powinien być użyty do pomiaru ciśnienia pary wodnej w kotle warzelnym?
Które z wymienionych witamin są rozpuszczalne w wodzie?
Który z poniższych procesów jest częścią systemu GMP (Good Manufacturing Practice)?
Właściciel lokalu gastronomicznego nabywa chleb o wadze 800 g, płacąc za niego 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g tego chleba, jeśli marża gastronomiczna wynosi 100%.
Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?
Do kontroli którego parametru należy użyć przyrządu przedstawionego na ilustracji?

Niedobór w organizmie człowieka prowadzi do zaburzeń funkcjonowania tarczycy?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre'a Dukana.
| Dane o diecie Dukana i normach WHO | ||
|---|---|---|
| Składnik | Dieta Dukana | Normy spożycia wg WHO |
| Białko | 50-60% energii | 10-15% energii |
| Tłuszcz | 25-30% energii | do 30% energii |
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 80 osób | |
|---|---|
| Potrawa, dodatek, napój | Wartość brutto [zł] |
| pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką | 154,50 |
| pieczywo mieszane | 124,40 |
| kakao | 65,00 |
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".
| Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa posiłku | Liczba posiłków w ciągu dnia | ||
| 3 posiłki | 4 posiłki | 5 posiłków | |
| I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
| II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
| Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
| Podwieczorek | - | - | 5-10% |
| Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
Który produkt można zamienić innymi produktami znajdującymi się w tej samej kategorii żywności?
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.
| Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena jednostkowa brutto [zł] |
| Przerwa obiadowa | 1 zestaw obiadowy | 14,00 |
| Animator zabaw dla dzieci | 1 godzina | 25,00 |
Blokowe diagramy najczęściej wykorzystuje się do wizualizacji
Czy nadmierna konsumpcja białek prowadzi do
Na podstawie zamieszczonej w tabeli analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wartości BMI | Interpretacja |
| < 19 | Niedowaga |
| 25 - 29,9 | Nadwaga |
| 30 - 40 | Otyłość II stopnia |
| > 40 | Otyłość III stopnia |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę należy przenieść z półmiska na talerz, używając płaskiego chwytu sztućców?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wprowadzając zniżki dla stałych klientów, zakład gastronomiczny wykorzystuje marketing-mix w obszarze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do czego służą przedstawione na rysunku sztućce?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zestaw posiłków zaplanowany według zasad tworzenia menu to:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie danie należy zaplanować do zestawu śniadaniowego, który składa się z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej oraz herbaty, zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wymień pokarmy, które są bogate w witaminę A (retinol)?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Proces trawienia węglowodanów zaczyna się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie energetyczne 25-letniej kobiety o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę.
| Zapotrzebowanie energetyczne | ||
|---|---|---|
| wiek | masa ciała | mała aktywność fizyczna |
| 19 - 30 lat | 50 kg | 1750 kcal/dobę |
| 19 - 30 lat | 60 kg | 1900 kcal/dobę |
| Okres ciąży i karmienia | Dodatek energii | |
| II trymestr ciąży | + 360 kcal/dobę | |
| III trymestr ciąży | + 475 kcal/dobę | |
| Laktacja 0 - 6 miesięcy | + 505 kcal/dobę | |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką masę powinna mieć próbka gulaszu pobrana do badań sanitarno-epidemiologicznych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, dorosłym zaleca się planowanie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w ilości
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakim gruczołem w organizmie jest miejsce produkcji insuliny?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas tworzenia jadłospisów mleko można zastąpić
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak długo maksymalnie można przechowywać potrawy w stanie zamrożonym w systemie "cook-freeze"?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile wody powinno być spożywane dziennie przez osobę dorosłą?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W organizmie człowieka witamina K jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie normatywu soku pomarańczowo-marchwiowego oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do wykonania 20 porcji tego napoju.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje soku pomarańczowo-marchwiowego | |
| Nazwa surowca | [g] |
| pomarańcze | 1 000 |
| marchew | 500 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Elementy, które nie są stosowane do dekoracji stołu podczas eleganckiej kolacji, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką chorobę może spowodować zbyt niska podaż białka w porównaniu do potrzeb organizmu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.