Pytanie 1
Blaty do ciasta karpatka wykonuje się z ciasta
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Blaty do ciasta karpatka wykonuje się z ciasta
Kremy bezowe to składniki produkowane na bazie
Jak należy przechowywać tłuszcze cukiernicze?
W trakcie pieczenia kawałków ciasta skrobia przekształca się w
Dokumentem potwierdzającym przekazanie towaru z magazynu surowców do działu produkcji jest
Keksy to produkty piekarnicze z ciast
Jaki półprodukt stosowany w cukiernictwie można konserwować za pomocą żelatyny?
Na rysunku przedstawiono schemat budowy

Jak należy postąpić, gdy pracownik przyjmuje do magazynu zakładu cukierniczego świeże owoce i zauważa, że niektóre z nich są niedojrzałe oraz nadgniłe?
Jaką cechę ocenia się w pierwszej kolejności podczas przeprowadzania oceny organoleptycznej piernika?
Z powodu niskiej temperatury rozkładu do przyrządzania faworków nie jest stosowne
W jednym opakowaniu jednostkowym znajduje się kawałek sękacza ważący 350 gramów. Ile jednostkowych opakowań jest potrzebnych, aby zapakować 3,5 kg sękacza?
Sprzętem używanym w procesie produkcji wyrobów czekoladowych, który umożliwia utrzymanie czekolady w stanie płynnej o określonej temperaturze, jest
Aby wyprodukować ciemną czekoladę, oprócz tłuszczu kakaowego oraz cukru, co jeszcze jest konieczne do użycia?
Prawidłowo ubitą pianę ze świeżych białek
Ile kartonów jest potrzebnych do zapakowania 300 babeczek, gdy w jednym opakowaniu znajduje się 15 sztuk?
Surowce cukiernicze znajdujące się w magazynie, które są po terminie lub mają uszkodzone opakowania, powinny zostać
Jakiego rodzaju mąki pszennej używa się do produkcji babki biszkoptowej?
W produkcji marmoladek wykorzystuje się przecier jabłkowy, cukier, syrop skrobiowy, barwnik, esencję oraz
Z pasków ciasta francuskiego o grubości około 3 mm i szerokości 2÷3 cm, nawijanych spiralnie na specjalne formy w kształcie ściętego stożka, przygotowuje się
Czy tradycyjnie dekoruje się karpatkę?
W formie brązowej kory o słodkawym smaku oraz wyraźnym, charakterystycznym zapachu znajduje się
Proces przygotowania kakao do wytwarzania kremu russel obejmuje jego
Jakie urządzenie jest potrzebne do pakowania wafli przekładanych?
Jakie wyroby cukiernicze szczególnie powinny być wytwarzane przez cukiernie w czasie świąt wielkanocnych?
Ciastka stefanki są wytwarzane z warstw
Osoba, która przeszła zakażenie, powinna przeprowadzić badania laboratoryjne kału w celu wykrycia nosicielstwa
Przyrządem elektronicznym służącym do pomiaru temperatury na powierzchni przechowywanych surowców bez kontaktu jest
Do składowania nietrwałych wyrobów cukierniczych w magazynie gotowych produktów należy zastosować
Wuzetki z bitą śmietaną, które są przeznaczone do sprzedaży w sklepach samoobsługowych, powinny być zapakowane w
Korpusy z ciasta parzonego wysokiej jakości powinny mieć
Do wykonania przedstawionej dekoracji (figurki) należy użyć

Czynnikiem powodującym wypływ tłuszczu z ciasta kruchego w trakcie pieczenia jest
W magazynie znajduje się 5 sztuk margaryny o masie 250 g każda. Cukiernik dostał zlecenie na wykonanie 10 kg ciastek kruchych zgodnie z przedstawioną recepturą. Ile sztuk margaryny brakuje cukiernikowi do wykonania zlecenia?
| Surowce | Ilość w g |
|---|---|
| mąka pszenna typ 550 | 660 |
| margaryna | 400 |
| cukier puder | 100 |
| jaja | 50 |
| cukier wanilinowy | 10 |
| glazura | 140 |
| Wydajność | 1000 |
Do dekoracji tortu marcello powinno się użyć
Kluczowym składnikiem cukierniczym, który zawiera około 70% skrobi, jest
W magazynie surowców dokonuje się pomiaru za pomocą higrometru
W kategorii kremów gotowanych znajduje się krem
Aby przygotować 10 bankietówek, potrzebne jest 100 g żelu dekoracyjnego. Ile kg żelu należy przygotować, by ozdobić 50 bankietówek, biorąc pod uwagę straty technologiczne na poziomie 10%?
Jaki środek chemiczny można wykorzystać do dezynfekcji komory garownika?