Pytanie 1
Jaką strategię promocyjną przyjęła restauracja, wprowadzając w ramach happy hours obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00?
Wynik: 33/40 punktów (82,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką strategię promocyjną przyjęła restauracja, wprowadzając w ramach happy hours obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00?
W której metodzie obsługi gości stosuje się stolik pomocniczy przedstawiony na ilustracji?

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.
| Normatyw surowcowy pieczeni wieprzowej na 10 porcji | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość surowca |
| Szynka wieprzowa b/k | 1 400 g |
| Olej | 80 ml |
| Cebula | 100 g |
| Mąka pszenna | 50 g |
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję zupy kalafiorowej | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g/ml] | |
| włoszczyzna | 100 | 25 |
| kalafior | 100 | 22 |
| śmietana 18% | 15 | 184 |
| ziemniaki | 60 | 77 |
Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem surowcowym na 10 porcji. Ile natki pietruszki należy dodać, by jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C?
| Tabela wartości odżywczej | |
|---|---|
| Produkt | Zawartość witaminy C [mg witaminy C/100 g] |
| Natka pietruszki | 150 |
| Papryka | 120 |
| Kapusta kwaszona | 15 |
Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować
Normatyw surowcowy na 10 porcji dorsza panierowanego wymaga użycia 1 000 g filetów. Jaką ilość surowca należy przygotować do wyprodukowania 100 porcji tej potrawy?
W wyniku odwodnienia w organizmie człowieka mogą występować braki
Na zdjęciu przedstawiono

Ocena diety, która polega na przeprowadzeniu analizy laboratoryjnej wartości odżywczej oraz energetycznej dań, to metoda
Na którym rysunku przedstawiony jest nóż do masła?

Narzędzie przedstawione na ilustracji służy do konsumpcji

Która ilustracja przedstawia przyrząd służący do pomiaru temperatury wewnątrz porcji mięsa podczas pieczenia?

Młodą parę należy usadzić przy stole z numerem

Właściciel cukierni zredukował ceny lodów w okresie zimowym. Jakiego typu rabat został wprowadzony?
W standardowym menu restauracyjnym lista dostępnych potraw powinna być rozpoczęta od dań z kategorii
Na którym rysunku przedstawiono teatralne ustawienie stołów?

Przedstawione na zdjęciu naczynie szklane służy do podawania

Wprowadzając zniżki dla stałych klientów, zakład gastronomiczny wykorzystuje marketing-mix w obszarze
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wysokość marż gastronomicznych stosowanych dla wyszczególnionych potraw i napoju w pizzerii Trivento.
| Dane o kosztach surowca i cenach gastronomicznych netto w pizzerii Trivento | ||||
| Lp. | Wyszczególnienie | Koszt surowca 1 porcji [zł] | Cena gastronomiczna netto porcji [zł] | Marża gastronomiczna [%] |
| 1. | Pizza | 4,00 | 8,00 | ? |
| 2. | Sałatki | 6,00 | 15,00 | ? |
| 3. | Kawa | 3,00 | 9,00 | ? |
Stanowisko kelnera nie wymaga posiadania
W którym etapie układu trawiennego człowieka enzym pepsyna zaczyna proces rozkładu białka?
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować do 150 porcji zupy, jeżeli przewidziano 15 gramów tego składnika na jedną porcję?
Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?
Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne w sieci otwartej zalicza się organizację
Której choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?

Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

Jakie zjawisko kulinarne polega na reakcjach chemicznych zachodzących podczas smażenia mięsa i tworzeniu się brązowej skórki?
Do usług dodatkowych oferowanych przez zakład gastronomiczny dla klientów nie zalicza się
Ile kilogramów karkówki trzeba nabyć, aby uzyskać 10 kg pieczeni, jeżeli straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 25%?
W jakiej kategorii napojów w menu należy uplasować Tokaj, Merlot oraz Chardonnay?
Gdy właściciel dwóch zyskownych restauracji otworzy nowe lokale w innym mieście, to stosuje jaką strategię?
Przedstawiony na rysunku kieliszek służy do serwowania

Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
Który z poniższych pierwiastków jest makroelementem?
Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?
Który wariant kolacji został zaplanowany w sposób niezgodny z zasadami zdrowego odżywiania?
Która nieprawidłowość żywieniowa u dzieci oraz młodzieży prowadzi do spowolnienia wzrostu?
Jaką kwotę będzie miała cena gastronomiczna netto za 80 ml winiaku, jeśli zakup butelki winiaku o pojemności 1 litra kosztował 120,00 zł, a lokal stosuje marżę na poziomie 200%?
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?