Pytanie 1
Produkty zawierające mąkę są przede wszystkim źródłem
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Produkty zawierające mąkę są przede wszystkim źródłem
Świadczenie usług kulinarnych dla klientów stanowi działalność gastronomiczną
Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla mężczyzny prowadzącego umiarkowaną aktywność zawodową i dużą aktywność pozazawodową, którego PPM wynosi 1750 kcal? Do obliczeń wykorzystaj wybrany z tabeli właściwy współczynnik aktywności fizycznej PAL oraz wzór CPM = PPM×PAL.
| Poziom aktywności fizycznej (PAL) dla mężczyzn | |||
|---|---|---|---|
| Poziom aktywności pozazawodowej | Poziom aktywności zawodowej | ||
| mała | umiarkowana | duża | |
| brak aktywności | 1,4 | 1,6 | 1,7 |
| umiarkowana | 1,5 | 1,7 | 1,8 |
| duża | 1,6 | 1,8 | 1,9 |
Oblicz, którą kwotę musi dopłacić klient za przyjęcie okolicznościowe dla 100 osób, jeżeli wpłacił zaliczkę w wysokości 1200 zł.
| Lp. | Oferta usługi | Cena za usługę |
|---|---|---|
| 1 | Menu na 1 osobę | 95 zł |
| 2 | Fotograf | 1000 zł |
| 3 | Kamerzysta | 1500 zł |
| 4 | Wodzirej | 600 zł |
| 5 | Pokaz sztucznych ogni | 400 zł |
Który z poniższych jest elementem analizy SWOT w zarządzaniu lokalem gastronomicznym?
Jakie jest naturalne źródło retinolu?
Sprzęt przedstawiony na rysunku należy stosować do

W jogurcie naturalnym umieszczono 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika. Oblicz, o ile wzrośnie zawartość błonnika w jogurcie, jeśli 100 g pestek zawiera 10 g błonnika, a ciężar jednej łyżki słonecznika wynosi 10 g?
Jak długo maksymalnie można przechowywać potrawy w stanie zamrożonym w systemie "cook-freeze"?
Jakie wymiary obrusu będą odpowiednie do przykrycia stołu o wymiarach 120/80 cm?
Element dekoracyjny bielizny stołowej, który znajduje zastosowanie na stołach bufetowych, to
Motywowanie klientów do nabycia dodatkowej potrawy lub napoju stanowi przykład sprzedaży
Lipaza trzustkowa uczestniczy w procesie trawienia
Który z poniższych procesów jest częścią systemu GMP (Good Manufacturing Practice)?
Jaką ilość ziemniaków należy pobrać z magazynu, jeśli przewidziano wykorzystanie 20 kg obranych ziemniaków, a strata masy podczas wstępnej obróbki brudnego surowca wynosi 20%?
Skąd pochodzi kolagen?
Następne etapy technologiczne produkcji galaret mięsnych obejmują
Jaką zupę powinno się serwować w głębokim talerzu?
Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców służy do porcjowania

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.
| Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
|---|---|---|
| Wskaźnik WHR = obwód talii / obwód bioder. | ||
| Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
| Kobieta | <0,8 | >0,8 |
| Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
W jakiej sekwencji powinny być uporządkowane wina w karcie win?
Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wartości BMI | Interpretacja |
| < 19,00 | Niedowaga |
| 25 - 29,9 | Nadwaga |
| 30 - 40 | Otyłość I stopnia |
| > 40 | Otyłość III stopnia |
Właściciel lokalu gastronomicznego oferując 30% rabatu dla grupy turystów, która zamówi przynajmniej 10 zestawów obiadowych, wykorzystuje strategię
Ile grama mąki należy zastosować do zagęszczenia jednej porcji zupy grzybowej, skoro do przygotowania 300 porcji wymaga się 0,9 kg mąki?
Materiał umieszczany pod obrusem, który ma za zadanie tłumienie dźwięków wydawanych przez naczynia na stole, to
Do czego służy przedstawiony na rysunku sprzęt pomocniczy?

Wskaż sprzęt, który służy do wyciskania soku z limonki.

Jakiego rodzaju systemu obsługi używa restauracja, w której przestrzeń dla gości jest podzielona na sekcje, a w każdej z nich jeden kelner niezależnie obsługuje klientów?
Główną usługą oferowaną przez lokale gastronomiczne jest
Ile wody powinno być spożywane dziennie przez osobę dorosłą?
Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o
| Tabela wartości wskaźników BMI | |
|---|---|
| Niedowaga | <18 |
| Norma | 18,5÷24,9 |
| Nadwaga | 25÷29,9 |
| Otyłość I i II stopnia | 30÷40 |
| Otyłość III stopnia | >40 |
Restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach na stoły o rozmiarach 120 cm x 80 cm?
Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
W menu restauracyjnym powinno się zamieścić informację o
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
Oblicz całkowitą kwotę za usługę cateringową, jeśli wartość netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT wynosi 2 000,00 zł, a wartość netto usługi objętej 23% stawką podatku VAT to 1 000,00 zł, przy czym zleceniobiorca udzielił klientowi zniżki w wysokości 190 zł?
Jaką ilość miligramów potasu zapewni człowiekowi spożycie porcji ugotowanych ziemniaków ważącej 150 g, jeśli 100 g tego dania zawiera 443 mg tego składnika mineralnego?
Głównym rodzajem węglowodanów obecnych w ziemniakach jest
Który produkt można zamienić innymi produktami znajdującymi się w tej samej kategorii żywności?
Na którym etapie układu trawiennego u człowieka pepsyna zaczyna proces rozkładu białek?