Pytanie 1
Kto jest instytucją odpowiedzialną za aktualizację norm żywienia dla populacji w Polsce?
Wynik: 8/40 punktów (20,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Kto jest instytucją odpowiedzialną za aktualizację norm żywienia dla populacji w Polsce?
Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla 25-letniej kobiety, o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę? Do obliczeń wykorzystaj zamieszczone w tabeli informacje -zapotrzebowanie energetyczne oraz wielkość dodatku energii na okres karmienia niemowlęcia.
| Zapotrzebowanie na energię | ||
|---|---|---|
| wiek | masa ciała | mała aktywność fizyczna |
| 19 - 30 lat | 50 kg | 1750 kcal/dobę |
| 19 - 30 lat | 60 kg | 1900 kcal/dobę |
| Okres ciąży i karmienia | Dodatek energii | |
| II trymestr ciąży | + 360 kcal/dobę | |
| III trymestr ciąży | + 475 kcal/dobę | |
| Laktacja 0 - 6 miesięcy | + 505 kcal/dobę | |
Naczynie szklane o pojemności 1 000 ml, przedstawione na rysunku, to

Czym jest HACCP?
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku oferty konferencyjnej oblicz koszt zorganizowania jednodniowego szkolenia dla 50 osób, wyrażony w cenie brutto, podczas którego przewidziano dwie przerwy kawowe i lunch.
| Cennik oferty konferencyjnej | ||
|---|---|---|
| Usługa | Jednostka miary | Cena brutto |
| Sala konferencyjna dla 40 osób | doba | 600,00 zł |
| Sala konferencyjna dla 80 osób | doba | 700,00 zł |
| Przerwa kawowa | 1 osoba | 10,00 zł |
| Lunch | 1 osoba | 70,00 zł |
Aby serwować jajka garnirowane z półmiska na talerz klienta, należy używać serwisu
Podczas serwowania kolacji, w której menu obejmuje napoje: aperitif, białe wino, czerwone wino oraz wodę, kelner nie powinien umieszczać na stole naczynia
Na której ilustracji przedstawiony jest nóż do masła?

Pozytywny wpływ na redukcję napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji wywiera spożywanie produktów, które są bogate
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka.
| Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g produktu |
|---|---|---|
| filet z indyka | 120 g | 20 g |
| mąka | 10 g | 10 g |
| olej | 10 g | 0 |
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku, oblicz cenę brutto jednodniowego szkolenia dla 50 osób w sali konferencyjnej, z dwiema przerwami kawowymi i lunchem.
| Cennik oferty konferencyjnej | ||
|---|---|---|
| Usługa | J. m. | Cena brutto |
| Sala konferencyjna dla 40 osób | doba | 600,00 zł |
| Sala konferencyjna dla 80 osób | doba | 700,00 zł |
| Zestaw przekąsek i napojów na jedną przerwę kawową | 1 osoba | 10,00 zł |
| Zestaw dań i napojów na lunch bufetowy | 1 osoba | 70,00 zł |
Jak długo można przechowywać potrawy przygotowane w systemie cook-freeze?
Gdy klient dokonuje wyboru potraw lub napojów oraz samodzielnie ustala swoje zobowiązanie, które jest realizowane bez zaangażowania pośredników, uczestniczy w sprzedaży
Jaka będzie cena gastronomiczna netto za 1 porcję truskawek w galaretce, jeśli koszt zakupu składników na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 150%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który produkt po spożyciu dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Produkt [100 g] | Węglowodany ogółem [g] | Błonnik [g] |
|---|---|---|
| Banan | 23,5 | 1,7 |
| Porzeczka czerwona | 13,8 | 7,7 |
| Chleb żytni razowy | 51,5 | 5,9 |
| Kasza jęczmienna | 75,0 | 6,2 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zmiany w organizmie człowieka przedstawione w tabeli są objawami głównie
|
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32 letniej kobiety 0 masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną.
| Wiek kobiet [lata] | Zapotrzebowanie na energię [kcal/dobę] | |||
|---|---|---|---|---|
| Masa ciała [kg] | aktywność fizyczna | |||
| mała | umiarkowana | duża | ||
| 19 ÷ 30 | 60 | 1900 | 2750 | 3300 |
| 31 ÷ 50 | 50 | 1700 | 2450 | 2900 |
| 31 ÷ 50 | 60 | 1850 | 2650 | 3200 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Obliczając ofertę przyjęcia, jaką stawkę VAT należy zastosować do kosztów usług kelnerskich?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Element przedstawiony na ilustracji stanowi część

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką ilość tłuszczu zawiera 100 g rogala maślanego, który ma wartość energetyczną 330 kcal oraz zawartość 8 g białka i 61 g węglowodanów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przedstawiony na rysunku element stanowi część

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zastąpienie chleba płatkami owsianymi w diecie wymaga sprawdzenia ich zawartości
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Żółć występująca w ciele człowieka ułatwia proces trawienia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie właściwości jakościowe potraw są oceniane metodą sensoryczną w skali pięciopunktowej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaka jest klasyfikacja gastronomiczna stołówki w domu pomocy społecznej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wartość składnika odżywczego, która zaspokaja potrzeby 97,5% zdrowych, odpowiednio odżywionych ludzi, definiuje norma żywieniowa na poziomie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie miejsce gastronomiczne uznaje się za typ zamknięty?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Po lewej stronie gościa znajduje się kelner
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na którym rysunku przedstawiono teatralne ustawienie stołów?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Firma wprowadza marżę na usługi gastronomiczne w wysokości 100% oraz stosuje podatek VAT w wysokości 23%. Jaką cenę brutto za jeden zestaw obiadowy musi ustalić firma cateringowa, jeżeli całkowity koszt przygotowania 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wprowadzając kaszę zamiast ziemniaków, należy włączyć do posiłku większą ilość warzyw, aby zbalansować składniki odżywcze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którym terminem określa się przedstawiony na rysunku sprzęt barmański?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Obiekt gastronomiczny w ramach akcji promocyjnej
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Semiwegetarianizm to styl żywienia, który eliminuje z diety
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czy strategią, którą stosuje właściciel restauracji, gdy oferuje 20% rabatu dla rodzin z dziećmi zamawiających przynajmniej 3 zestawy obiadowe dnia, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do czego służą przedstawione na rysunku sztućce?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z zamieszczonych wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla mężczyzny w wieku 59 lat i masie ciała 100 kg.
| Wzory Schofielda do obliczania PPM zależnie od płci i wieku | |||
|---|---|---|---|
| Mężczyźni | Kobiety | ||
| Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) | Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) |
| 19-30 | (15,057 x W ) + 692,2 | 19-30 | (14,818 x W ) + 486,6 |
| 31-60 | (11,472 x W ) + 873,1 | 31-60 | (8,126 x W ) + 845,6 |
| >60 | (11,711 x W ) + 587,7 | >60 | (9,082 x W ) + 658,5 |
| W – masa ciała [kg] | |||
Brak odpowiedzi na to pytanie.