Pytanie 1
Minestrone, owoce morza oraz pierożki są potrawami charakterystycznymi dla kuchni
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Minestrone, owoce morza oraz pierożki są potrawami charakterystycznymi dla kuchni
Gdzie powinna być umiejscowiona nowoczesna klucznica?
Przewodnik turystyczny poinformował recepcjonistę, że w grupie znajdują się wegetarianie. Informację tę pracownik recepcji powinien przekazać do działu
Na podstawie zamieszczonego zamówienia określ, który pakiet powinien zaproponować recepcjonista pani Skowrońskiej na pierwszy tydzień pobytu w ośrodku.
| Monika Skowrońska ul. Srebrna 12 59-220 Legnica | 17.05.2018 r. |
| Ośrodek wypoczynkowy Muszelka ul. Morska 2 76-270 Ustka | |
| Zwracam się z uprzejmą prośbą o rezerwację noclegów oraz całodziennego wyżywienia dla mnie i mojej 4-letniej córki w terminie od 1 do 8 sierpnia br. oraz dla mnie, mojego męża i córki w terminie od 8 do 16 sierpnia br. | |
| Z wyrazami szacunku, Monika Skowrońska | |
Określ minimalną powierzchnię recepcji w hotelu 5* z 40 pokojami.
Jaki dokument powinien być wydany gościowi korzystającemu z bagażowni?
Dokument dotyczący hotelu, który jest przesyłany do klienta w celu zatwierdzenia warunków rezerwacji, to
Jakie usługi powinien w szczególności zaoferować recepcjonista przedsiębiorcy planującemu zorganizowanie pobytu szkoleniowego dla swoich pracowników?
Hotel, który wynajął pokoje dla biura podróży z postanowieniem, że nie będzie pobierał opłaty za niewykorzystane jednostki, zastosował
Klient dokonał rezerwacji w hotelu, która uwzględnia: nocleg, wyżywienie przez całą dobę, napoje, przekąski oraz usługi związane z rekreacją i rozrywką. Jaką usługę zamówił klient?
W przypadku wystąpienia pożaru przed dotarciem straży pożarnej, goście hotelowi powinni przede wszystkim przestrzegać poleceń
Hotel, który oferuje swoje usługi jedynie przez kilka wybranych biur podróży, wykorzystuje dystrybucję
Kto z wymienionych posiada w hotelu status passanta?
Jaką kwotę netto należy wpisać na fakturze, jeśli po zakończeniu rozliczenia gościa za usługi noclegowe wartość brutto wyniosła 750,00 zł?
Do najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni czeskiej zaliczają się
Jakiego zwrotu powinno się użyć, pisząc list powitalny do rektora uczelni wyższej?
System, którego celem jest identyfikacja oraz oszacowanie poziomu ryzyka zagrożeń dotyczących bezpieczeństwa żywności w kontekście jej jakości zdrowotnej oraz eliminacja lub minimalizacja tych zagrożeń, nazywa się:
Według piramidy Masłowa, za podstawowe potrzeby osoby należy uznać potrzeby
Jakie usługi oferuje centrum biznesowe w hotelu?
Gość hotelowy zgłosił, że w wyłączniku elektrycznym w swoim pokoju zauważył iskrzenie. Co powinien niezwłocznie zrobić recepcjonista w takiej sytuacji?
Dlaczego pracownik hotelu powinien zapytać gościa o jego opinie na temat pobytu podczas wymeldowania?
W hotelu planowane jest zorganizowanie kongresu pewnej partii politycznej. Dział zajmujący się konferencjami oraz bankietami powinien dostosować salę wielofunkcyjną na obrady. Jakie informacje powinien przygotować i przekazać recepcjonista dla tego działu?
Do obiektu hotelowego przybyło małżeństwo z dwiema córkami w wieku 8 i 16 lat. Ile kart pobytu wyda pracownik recepcji?
Hotel, który zarezerwował dla biura podróży ustaloną liczbę miejsc noclegowych na określony czas, z uwzględnieniem prawa biura podróży do wcześniejszego anulowania rezerwacji, dokonał tego na podstawie
Podczas meldowania gościa hotelowego wystąpił krwotok z nosa. Jakie działania powinien podjąć recepcjonista?
Jakiego dokumentu użyje recepcjonista przy przyjmowaniu grupy turystów z Japonii oraz ich przewodnika do hotelu?
W hotelowej restauracji zamówiono posiłek kuchni włoskiej dla grupy turystów. Która potrawa nie powinna być serwowana gościom?
Który z poniższych obiektów hotelowych ma przynajmniej 30 miejsc noclegowych, jest przygotowany na samodzielne korzystanie przez gości oraz oferuje podstawowe usługi związane z pobytem?
Rezerwacja w hotelu, która polega na przyjęciu większej liczby rezerwacji niż dostępnych miejsc, to
Wskazanie wszystkich dróg ewakuacyjnych w obiekcie hotelowym jest wymogiem
Gdy kucharz w hotelowej kuchni ranił się nożem podczas przygotowywania potrawy, jaką formę opatrunku należy zastosować, udzielając mu pierwszej pomocy?
Jakie działania można podjąć, aby zmotywować potencjalnych klientów do skorzystania z usług restauracji hotelowej?
Osobą uznawaną za gościa hotelowego w aspekcie prawnym jest ta, która podpisała umowę
W jakiej najniższej klasie hotelu gość ma zapewnioną codzienną wymianę ręczników, room-service dostępny przez przynajmniej 18 godzin dziennie oraz możliwość codziennego otrzymywania prasy?
Dla której grupy gości zamieszczona w ramce oferta hotelu jest najbardziej odpowiednia?
Oferta hotelu
|
Empatia stanowi jedną z właściwości psychofizycznych recepcjonisty, co ułatwia mu dostrzeganie potrzeb odwiedzającego. Jej istota sprowadza się do umiejętności
Czym zajmuje się Polskie Zrzeszenie Hoteli?
Do hotelu przybył znany aktor bez wcześniejszej rezerwacji. Którą grupę pracowników powinien poinformować recepcjonista o przybyciu gościa oraz zamówionych usługach?
Obiektem branży hotelarskiej jest budynek
Przybywając gościa VIP, priorytetowo należy