Pytanie 1
Lipaza trzustkowa uczestniczy w procesie trawienia
Wynik: 0/40 punktów (0,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Lipaza trzustkowa uczestniczy w procesie trawienia
Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Której choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z danych zamieszczonych w tabelach, oblicz wartość energetyczną 100 g chleba graham oraz całego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 1 osoby | ||
|---|---|---|
| Potrawa lub napój | Wielkość porcji | Wartość energetyczna |
| sok z marchwi i jabłek | 200 ml | 46 kcal |
| jajko na miękko | 1 szt. | 75 kcal |
| chleb graham | 100 g | |
| margaryna „Flora" | 10 g | 54 kcal |
| herbata zielona bez cukru | 200 ml | 2 kcal |
| Zawartość składników odżywczych w 100 g chleba graham | ||
| białko 8 g | tłuszcze 1 g | węglowodany 50 g |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jeśli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to ile błonnika będzie miała porcja tej zupy ważąca 250 g?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W restauracji oferta dań i napojów dedykowana dzieciom powinna być umieszczona w karcie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zgodnie z tabelami zamienności mleka spożywczego brak możliwości zastąpienia
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zestaw posiłków dostarcza ludzkiemu organizmowi 15 g białka, 5 g tłuszczu oraz 45 g węglowodanów przyswajalnych. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego zestawu w kilodżulach (kJ), znając, że 1 kcal to 4,19 kJ.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ocena diety, która polega na przeprowadzeniu analizy laboratoryjnej wartości odżywczej oraz energetycznej dań, to metoda
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakim obiektem gastronomicznym o charakterze żywieniowym jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie produkty stanowią źródło białka pochodzenia roślinnego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.
| Nazwa potrawy | Ilość potrawy (w g) | Zawartość białka (w g) w 100 g potrawy |
|---|---|---|
| Zupa jarzynowa | 300 | 2 |
| Filet z łososia smażony | 150 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 150 | 2 |
| Surówka z pomidorów | 150 | 1 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który produkt można zamienić innymi produktami znajdującymi się w tej samej kategorii żywności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Najlepsza forma przyswajalnego żelaza dla ludzi znajduje się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Insulina to hormon, który wpływa na regulację poziomu we krwi
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku.
| Normatyw surowcowy: jajecznica na boczku | ||
|---|---|---|
| Surowiec | Ilość na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g |
| jaja | 100 g | 13 g |
| boczek | 40 g | 10 g |
| szczypior | 10 g | 4 g |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z poniższych składników jest najbogatszym źródłem białka?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Awitaminoza określana jako "ślepota nocna" wynika z niewystarczającego przyjmowania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Nadwaga | |
| Rozwój procesów miażdżycowych | |
| Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
| Zawał serca | |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który zestaw dań jest ułożony zgodnie z zasadami tworzenia menu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zaburzenie odżywiania, które charakteryzuje się świadomą utratą wagi oraz występowaniem psychicznego braku apetytu, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Głównym rodzajem węglowodanów obecnych w ziemniakach jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Nakrycie przedstawione na schemacie przygotowano na przyjęcie typu

Brak odpowiedzi na to pytanie.
W organizmie człowieka witamina K jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?
| Śniadanie I | Omlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem |
| Śniadanie II | Pasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy |
| Obiad | Krupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana |
| Podwieczorek | ? |
| Kolacja | Sałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile wynosi wartość energetyczna 200 g potrawy z 100 g papryki nadziewanej mięsem, która zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu oraz 14 g węglowodanów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kto jest instytucją odpowiedzialną za stworzenie polskich tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który produkt należy do grupy "pustych kalorii", dostarczających organizmowi tylko węglowodanów przyswajalnych?
| Produkt (100 g) | Węglowodany (g) | |
|---|---|---|
| Ogółem [g] | Błonnik [g] | |
| Kasza jęczmienna | 75,0 | 6,2 |
| Jogurt | 4,7 | 0 |
| Jabłka | 12,1 | 1,8 |
| Krówki | 77,4 | 0 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zwiększone obciążenie nerek oraz wątroby u człowieka powoduje nadmierne przyjmowanie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z produktów żywnościowych nie pełni funkcji zamiennika jaj?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na planie sali konsumenckiej ustawiono stół na przyjęcie

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile procent dziennego zapotrzebowania na kalorie oraz składniki odżywcze powinny zapewniać posiłki podawane dzieciom w przedszkolu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.
Brak odpowiedzi na to pytanie.