Pytanie 1
Przedstawioną na rysunku patelnię należy używać do smażenia

Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przedstawioną na rysunku patelnię należy używać do smażenia

Smalec powinien być przechowywany w temperaturze w zakresie od 0 °C do 4 °C, aby uniknąć jego
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zagęszczenie sosu potrawkowego jest konieczne
Jaką cenę gastronomiczną ma jedna porcja pierogów, jeśli koszt surowców do przygotowania 10 porcji wynosi 30 zł, a marża to 50%?
Który z posiłków zapewnia po zjedzeniu największą ilość błonnika pokarmowego?
Aby uzyskać puszystość sufletu, należy używać
Garnirowanie to metoda
Największą ilość kwasu szczawiowego zawierają:
Na podstawie normatywu surowcowego wskaż metodę utrwalania dyni. 
| Normatyw surowcowy | 
|---|
| 1,0 kg obranej dyni | 
| 0,5 kg cukru | 
| 0,3 l octu winnego | 
| przyprawy | 
Jaką metodę przechowywania żywności trzeba zastosować, aby stworzyć warunki sprzyjające rozwojowi bakterii kwasu mlekowego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Potrawą, którą nie można uznać za typową dla kuchni włoskiej jest
Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?
Proszę przygotować zestaw dań: zupa kalafiorowa, paprykarz, ryż sypki, sałata zielona z śmietaną, sorbet truskawkowy. Jaka jest prawidłowa sekwencja, w której powinny być zrealizowane te dania?
Jaką kategorię reprezentuje zakład gastronomiczny zamkniętego typu?
Solanka peklująca jest używana między innymi do
Z 30 kg świeżych ogórków uzyskano 300 porcji mizerii, każda o wadze 0,06 kg. Jaki jest ubytek produkcyjny ogórków?
System oceny ryzyka w kluczowych punktach kontrolnych to
Produkty mięsne z wołowiny po zjedzeniu stanowią źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, substancji ekstrakcyjnych oraz
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Konserwa mięsna z wybrzuszonym wieczkiem może prowadzić do zatrucia po jej spożyciu?
Eliminację patogennych mikroorganizmów podczas obróbki cieplnej osiąga się po osiągnięciu oraz utrzymaniu wewnątrz tuszki drobiowej temperatury
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
Ciupka z grochem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, przygotowywane
Podczas dłuższego przechowywania składniki zawarte w ziemniakach mogą podlegać
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt surowców deseru lodowego. 
| Surowiec | Ilość surowca | Cena jednostkowa | 
|---|---|---|
| Lody śmietankowe | 100 g | 12 zł/kg | 
| Biszkopty | 20 g | 15 zł/kg | 
| Polewa czekoladowa | 10 g | 26 zł/kg | 
Co można dodać do zupy krem, aby ją wzbogacić?
Jakie tłuszcze pochodzą wyłącznie z roślin?
Polędwica wołowa przygotowywana na patelni - saute to
Jak nazywa się zupa pochodząca z Włoch?
Którą nazwę surowca należy wpisać do tabeli w miejscu X, niezbędnego do sporządzenia Fasolki po bretońsku? 
| Fasolka po bretońsku | 
| Fasola biała | 
| Kiełbasa | 
| Smalec | 
| X | 
| Koncentrat pomidorowy 30% | 
| Mąka pszenna | 
| Przyprawy | 
Befsztyk powinien być przygotowywany
Jaką metodę należy wybrać do aseptycznego pakowania i utrwalania płynnych produktów?
Jaką grupę dań przygotowuje się przy użyciu metody smażenia?
Na podstawie danych z tabeli wskaż optymalną temperaturę przechowywania orzechów włoskich. 
| Temperatura przechowywania owoców | ||
|---|---|---|
| Lp. | Grupa owoców | Temperatura przechowywania | 
| 1. | owoce suche | od 2 do 5°C | 
| 2. | owoce pestkowe | od -1 do +1°C | 
| 3. | owoce ziarnkowe | od 0 do 4°C | 
| 4. | owoce południowe | od 1,5 do 16°C |