Pytanie 1
Cateringowa firma otrzymała zlecenie na organizację spotkania biznesowego dla 30 uczestników. Zlecenie obejmuje przygotowanie bufetu z kawą. Jakie urządzenie należy wykorzystać do zaparzania i serwowania kawy?
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Cateringowa firma otrzymała zlecenie na organizację spotkania biznesowego dla 30 uczestników. Zlecenie obejmuje przygotowanie bufetu z kawą. Jakie urządzenie należy wykorzystać do zaparzania i serwowania kawy?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji bitej śmietany z owocami.
| Normatyw surowcowy: Bita śmietana z owocami | ||
|---|---|---|
| Surowiec | Ilość na 10 porcji (g) | |
| śmietanka | 500 | |
| poziomki | 530 | |
| bezy | 30 | |
Jakie miejsce gastronomiczne uznaje się za typ zamknięty?
Kelner powinien serwować potrawy oraz napoje gościom siedzącym przy stole, podchodząc w odpowiedniej kolejności
Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wartości BMI | Interpretacja |
| < 19,00 | Niedowaga |
| 25 - 29,9 | Nadwaga |
| 30 - 40 | Otyłość I stopnia |
| > 40 | Otyłość III stopnia |
Od potraw z jakiej grupy powinna się zaczynać lista dań w standardowej karcie menu restauracji?
Stoły bufetowe z jedzeniem i napojami oraz siedzenia dla gości powinny być przygotowane na
Na której ilustracji strzałką oznaczono element bielizny stołowej, którym jest napperon?

Zatrudnieni w stołówce, płacąc 10,00 zł za obiad, którego cena w cenniku zakładu wynosi 12,50 zł, korzystają z zniżki w wysokości
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32 letniej kobiety 0 masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną.
| Wiek kobiet [lata] | Zapotrzebowanie na energię [kcal/dobę] | |||
|---|---|---|---|---|
| Masa ciała [kg] | aktywność fizyczna | |||
| mała | umiarkowana | duża | ||
| 19 ÷ 30 | 60 | 1900 | 2750 | 3300 |
| 31 ÷ 50 | 50 | 1700 | 2450 | 2900 |
| 31 ÷ 50 | 60 | 1850 | 2650 | 3200 |
Jaką liczbę opakowań galaretki trzeba wykorzystać, aby przygotować 150 porcji deseru, jeśli z jednego opakowania galaretki można uzyskać 5 porcji tego deseru?
Na rysunku przedstawiono szczypce do serwowania

Sprzęt przedstawiony na rysunku służy do

Do standardowego umeblowania sali konsumenckiej, które jest wykorzystywane do przechowywania bielizny stołowej, zastawy oraz sprzętu do obsługi klientów, należy
Jaką chorobę może spowodować zbyt niska podaż białka w porównaniu do potrzeb organizmu?
Który zestaw dań obiadowych nie jest zgodny z regułami planowania jadłospisów?
Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy
Podczas serwowania kolacji, w której menu obejmuje napoje: aperitif, białe wino, czerwone wino oraz wodę, kelner nie powinien umieszczać na stole naczynia
Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu restauracji prowadzącej program "Węgierskie smakołyki"?
Jakie instytucje zapewniają niekompletne wyżywienie?
Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?
Na podstawie danych z tabeli, w jakiej temperaturze powinien być przechowywany gotowy kisiel karmelowy?
|
Element przedstawiony na ilustracji stanowi część

Która nieprawidłowość żywieniowa u dzieci oraz młodzieży prowadzi do spowolnienia wzrostu?
Która metoda płatności jest najmniej popularna w przypadku uiszczania rachunku za usługę gastronomiczną w restauracji?
Obliczając ofertę przyjęcia, jaką stawkę VAT należy zastosować do kosztów usług kelnerskich?
W przypadku spożywania 3 lub 4 posiłków dziennie, wartość energetyczna obiadu powinna stanowić dzienne zapotrzebowanie na energię
Zgodnie z zamieszczonymi zaleceniami, dopuszczalna maksymalna zawartość soli kuchennej, w żywieniu przedszkolnym dzieci w wieku od 4 do 6 lat wynosi
| Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w przedszkolu | |
| Dziecko w przedszkolu powinno mieć zapewnione śniadanie, obiad i podwieczorek. | |
| Zawartość soli kuchennej w całodziennej diecie dzieci w wieku 4-6 lat: – na poziomie AI (wystarczające spożycie) – 2,50 g soli, czyli 1 000 mg sodu, – na poziomie UL (najwyższy tolerowany) – 3,75 g soli, czyli 1 500 mg sodu. | |
| Żywienie w przedszkolu powinno pokryć 75% dziennej normy na energię i niezbędne składniki odżywcze. |
Jaką czynność serwisową powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa z lewej strony?
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek o pojemności 60 ml, który służy do podawania

Z prawej strony gościa znajduje się kelner
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
Średnica talerzyka do pieczywa powinna wynosić
Elementy, które nie są stosowane do dekoracji stołu podczas eleganckiej kolacji, to
Jaką masę powinna mieć próbka gulaszu pobrana do badań sanitarno-epidemiologicznych?
Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?
Której choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?

Do sektora prywatnego rynku usług kulinarnych należy żywienie