Pytanie 1
Na zdjęciu przedstawiono

Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Na zdjęciu przedstawiono

Podczas jakiej czynności w kuchni gastronomicznej należy używać rękawic ochronnych?
Jak nazywa się technika, która polega na zastosowaniu słoniny do nawilżenia chudego mięsa przed jego pieczeniem?
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu to

W diecie laktovegetariańskiej powinny znaleźć się
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
Stoły bufetowe z jedzeniem i napojami oraz siedzenia dla gości powinny być przygotowane na
W strategii działań public relations, w celu kształtowania wizerunku pizzerii, trzeba uwzględnić
Filozofia żywienia, która opiera się na całkowitym usunięciu mięsnych produktów oraz tych pochodzących od zwierząt, to
Jaka będzie cena gastronomiczna netto za 1 porcję truskawek w galaretce, jeśli koszt zakupu składników na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 150%?
Który z poniższych składników jest najbogatszym źródłem białka?
Do kontroli którego parametru należy użyć przyrządu przedstawionego na ilustracji?

Jakie danie jest zalecane w diecie 1000 kcal?
Restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach na stoły o rozmiarach 120 cm x 80 cm?
Jakie zjawisko kulinarne polega na reakcjach chemicznych zachodzących podczas smażenia mięsa i tworzeniu się brązowej skórki?
Jaką potrawę należy przenieść z półmiska na talerz, używając płaskiego chwytu sztućców?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.
| Wartości odżywcze 100 g zupy fasolowej | |
|---|---|
| Nazwa składnika odżywczego | Zawartość składnika odżywczego w 100 g zupy fasolowej |
| Białko | 4,0 g |
| Tłuszcz | 1,8 g |
| Węglowodany | 10,0 g |
Obiad, który składa się z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, powinien być zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i wymaga dodatkowego uzupełnienia
Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest
Podczas serwowania kolacji, w której menu obejmuje napoje: aperitif, białe wino, czerwone wino oraz wodę, kelner nie powinien umieszczać na stole naczynia
Składnik odżywczy, który jest przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu, to
Placki z mięsem, grzybami i serem przygotowywane według klasycznej receptury, znane jako "Rzucania kaszubskie", są dostępne w lokalu gastronomicznym
Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?
Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?
Jakiego rodzaju przyjęcie łączy możliwość korzystania z bufetów oraz zajmowania miejsc przy stołach?
Jakie danie można przygotować, używając metodę sous-vide?
Który produkt można zamienić innymi produktami znajdującymi się w tej samej kategorii żywności?
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
W diecie dla osób starszych nie powinno się uwzględniać
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.
| Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
|---|---|---|
| Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
| Kobieta | <0,8 | >0,8 |
| Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
Karta stworzona z myślą o przyjęciu weselnym to menu
Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o
| Tabela wartości wskaźników BMI | |
|---|---|
| Niedowaga | <18 |
| Norma | 18,5÷24,9 |
| Nadwaga | 25÷29,9 |
| Otyłość I i II stopnia | 30÷40 |
| Otyłość III stopnia | >40 |
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] |
| ogórek | 110 |
| śmietana | 20 |
Jakie jest zapotrzebowanie na surowce do przygotowania 10 porcji jaj sadzonych, jeśli do jednej porcji używa się 2 sztuki jaj oraz 10 g masła?
Jakiej zasady żywieniowej należy przestrzegać, aby zapewnić organizmowi człowieka wszystkie niezbędne składniki odżywcze?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
| Cennik usług żywieniowych | ||
|---|---|---|
| Usługa | Forma usługi | Cena brutto dla 1 osoby [zł] |
| Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
| całodzienna | 25,00 | |
| Lunch | serwowany | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| Kolacja | serwowana | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| uroczysta | 80,00 | |
Ile pęczków rzodkiewek, każdy o wadze 0,25 kg, trzeba przygotować, aby uzyskać 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzebne jest 30 g tego składnika?
Jakim gruczołem w organizmie jest miejsce produkcji insuliny?
Brak którego składnika odżywczego w organizmie może prowadzić do zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia tętniczego?
Do grupy lokali uzupełniających zaliczają się