Pytanie 1
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
| Normatyw surowcowy majonezu | |
| olej słonecznikowy | 200 g |
| jaja (1 szt.) | 50 g |
| ocet | 4 g |
| musztarda | 3 g |
| sól, cukier | 1 g |
| Zwroty poprodukcyjne | |
| białka jaj | 30 g |
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
| Normatyw surowcowy majonezu | |
| olej słonecznikowy | 200 g |
| jaja (1 szt.) | 50 g |
| ocet | 4 g |
| musztarda | 3 g |
| sól, cukier | 1 g |
| Zwroty poprodukcyjne | |
| białka jaj | 30 g |
Hotele, które w dłuższym okresie świadczą usługi gastronomiczne, dążą do tego, aby na podstawie analizy portfelowej te usługi klasyfikowały się do grupy produktów nazywanych
Jakie kluski wymagają do przygotowania użycia drożdży?
Efektywna gospodarka żywnością to
W składowisku, gdzie wilgotność powietrza nie przekracza 75%, marchew będzie
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ maksymalny czas przechowywania papryki.
| Nazwa grupy warzyw | Czas przechowywania w chłodni |
|---|---|
| liściowe | 2 tygodnie |
| owocowe | 4 tygodnie |
| cebulowe | 7 miesięcy |
| korzeniowe | 8 miesięcy |
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Jajo, które jest nieświeże, po rozbiciu ma
Do oceny organoleptycznej chrupkości używa się zmysłu
Proces HACCP w trakcie produkcji majonezu obejmuje
Jak długo maksymalnie można przechowywać mąkę pszenna w kuchennym magazynie podręcznym?
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Krokiety z nadzieniem mięsnym powinny być formowane
W przypadku montażu elementów zespołu roboczego w podajniku ślimakowym wilka, jaka jest właściwa kolejność ich instalacji?
Jakiego rodzaju odzież ochronną powinny nosić osoby zaangażowane w produkcję posiłków?
Mleko pasteryzowane powinno być przechowywane w jakiej temperaturze?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Pomieszczenie, w którym panuje temperatura 0°C oraz wilgotność względna wynosi około 60%, stwarza idealne warunki do przechowywania
W jakiej potrawie dodatek soku z cytryny przyczyni się do zachowania koloru zastosowanego składnika?
W zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze między 4°C a 10°C, można przechowywać przez kilka tygodni
Garnirowanie to metoda
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?
Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco:
- zupa krem z zielonych szparagów
- filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek
- półmisek serów
- wino musujące
Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?
W magazynie, gdzie temperatura wynosi od 0 do +10 °C a wilgotność względna osiąga 95%, co powinno być przechowywane?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Co należy zrobić w przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność?
System jakości zdrowotnej produktów spożywczych GMP nie odnosi się
Czynnikiem przyspieszającym proces zepsucia masła w trakcie jego przechowywania jest
Jakie przyprawy powinno się używać do doprawienia sosu beszamelowego?
Cyfra 3 na początku oznaczenia: 3-PL-66448877 widniejącego na skorupie jaja wskazuje, że jajo pochodzi od kur hodowanych w systemie
Wieloporcjową zupę pomidorową z makaronem powinno się serwować
Jakim sposobem należy zagęszczać zupę owocową?
Która z wymienionych potraw jest uznawana za dietetyczną?
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.
| Nazwa potrawy: Koktajl | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Cena za 1kg [zł] |
| 1. | Jogurt naturalny 2% | 200 | 7,50 |
| 2. | Czarna porzeczka | 100 | 5,00 |
| 3. | Cukier | 10 | 5,00 |
Jak należy podawać budyń serowy z sosem malinowym w wersji wieloporcyjnej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Którego produktu spożywczego nie powinno się trzymać w lodówce o temperaturze 5-10°C?
Sprzęt grzewczy, który utrzymuje temperaturę potrawy do chwili jej serwowania, to
Przygotowując analizę SWOT w nowo otwieranej restauracji, właściciel powinien zakwalifikować zapis - "brak parkingu przed lokalem" do