Pytanie 1
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
W strategii działań public relations, w celu kształtowania wizerunku pizzerii, trzeba uwzględnić
W kuchni gorącej planuje się wytworzenie 155 porcji kotletów mielonych. Ile elektrycznych patelni należy użyć do jednoczesnego usmażenia tych kotletów, jeśli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk na godzinę, a czas smażenia kotletów to 30 minut?
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?
Przedstawiony na rysunku zestaw sztućców służy do porcjowania i nakładania

Niskie spożycie pokarmów będących źródłem żelaza w szczególności podnosi ryzyko wystąpienia
Dozownik przedstawiony na rysunku należy zastosować do

Mocznik jest rezultatem procesów metabolicznych
Przy jakiej temperaturze należy przechowywać ryby w lodówce, aby zapewnić ich świeżość i bezpieczeństwo spożycia?
Jakie narzędzie promocji wykorzystała restauracja, oferując zniżki na studniówki odbywające się w piątki?
Jaką kwotę będzie musiał uiścić gość w barze za zestaw dnia, korzystając z 20% zniżki w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu w menu wynosi 15,00 zł?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.
| Potrawa | Temperatura przechowywania [°C] |
|---|---|
| Dania ciepłe do wydania | powyżej 63 |
| Zupy ciepłe do wydania | powyżej 75 |
| Desery owocowe zimne | 10 |
| Desery mleczne zimne | 0 ÷ 4 |
Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
W trakcie trawienia tłuszcze rozkładane są na
Jakim gruczołem w organizmie jest miejsce produkcji insuliny?
Jakie urządzenia umożliwiają w lokalu gastronomicznym przygotowanie zapiekanek oraz frytek?
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| Nadwaga Rozwój procesów miażdżycowych Wzrost ryzyka nadciśnienia Zawał serca |
Do kontroli którego parametru należy użyć sprzętu przedstawionego na rysunku?

Jaki obrus powinien być dobrany do stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm?
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 80 osób | |
|---|---|
| Potrawa, dodatek, napój | Wartość brutto [zł] |
| pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką | 154,50 |
| pieczywo mieszane | 124,40 |
| kakao | 65,00 |
Zgodnie z regułą wymienności produktów, mięso można zamienić na
Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?
Nadmierne spożycie białka w ludzkim organizmie prowadzi do
Który produkt można zamienić innymi produktami znajdującymi się w tej samej kategorii żywności?
Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?
Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli za przygotowanie 5-godzinnego szkolenia dla 25 osób menedżer wystawi rachunek na kwotę
| Cennik usług | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena brutto [zł] |
| Lunch | 1 osoba | 55,00 |
| Wynajęcie kompleksowo wyposażonej sali konferencyjnej | 1 godzina | 50,00 |
Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania

Jaką rolę pełni błonnik pokarmowy w organizmie człowieka?
Aby przygotować espresso, konieczne jest użycie
Metoda obsługi gości przy stole konsumenckim, gdzie konsument sam nakłada potrawę na talerz z półmiska, który trzyma kelner, to
Lipazy to enzymy, które rozkładają
Jaki składnik odżywczy jest przekształcany oraz przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu?
Jakiego rodzaju systemu obsługi używa restauracja, w której przestrzeń dla gości jest podzielona na sekcje, a w każdej z nich jeden kelner niezależnie obsługuje klientów?
Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne w sieci otwartej zalicza się organizację
Przedstawione na rysunku naczynie ma zastosowanie w bufetach do ekspozycji

W diecie niemowląt oraz małych dzieci stosuje się artykuły spożywcze klasyfikowane jako żywność