Pytanie 1
Jaką wagę powinny mieć próbki kontrolne żywności?
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką wagę powinny mieć próbki kontrolne żywności?
Jaką ilość węglowodanów w gramach dostarczy porcja sałatki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeśli w 100 g tej sałatki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
Który element bielizny stołowej użyto do przygotowania stołu bufetowego przedstawionego na zdjęciu?

Zgodnie z zasadami substytucji produktów spożywczych, rybę można zastąpić
Którego rodzaju bielizny stołowej użyto do nakrycia stołu na przedstawionym rysunku?

Cukier, który znajduje się w mleku to
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu, jeśli koszt składników potrzebnych do przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
Zgodnie z zasadami tworzenia jadłospisów nie powinno się wymieniać porcji mięsa na ziemniaki
Do kontroli którego parametru należy użyć sprzętu przedstawionego na rysunku?

Przy jakiej temperaturze należy przechowywać ryby w lodówce, aby zapewnić ich świeżość i bezpieczeństwo spożycia?
Jeśli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczów oraz 7 g węglowodanów, to jaka będzie wartość energetyczna 200 g tej potrawy?
Tematyczne dania, na przykład: "Grzybowe przysmaki jesieni", powinny być umieszczane w karcie
Kto jest instytucją odpowiedzialną za stworzenie polskich tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności?
Emulgacja tłuszczu w układzie pokarmowym zachodzi pod wpływem
Zaleca się stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym w diecie osób chorych?
Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż
Na zdjęciu przedstawiono szczypce

Oblicz wartość rabatu przy zakupie 8 zestawów obiadowych, gdy cena jednego zestawu na karcie menu wynosi 25,00 zł, a liczba zamówionych zestawów uprawnia do 10% zniżki?
Który z poniższych jest podstawowym zadaniem kelnera podczas obsługi klienta?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego w przedszkolu.
| Zestaw obiadowy w przedszkolu | |
|---|---|
| Potrawa, napój | Wartość brutto dla grupy 68 dzieci [zł] |
| Barszcz ukraiński | 166,60 |
| Pierożki z mięsem i kapustą | 200,60 |
| Kompot owocowy | 51,00 |
Które z wymienionych witamin są rozpuszczalne w wodzie?
Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie 1000 kcal zamienić należy
| Zestaw obiadowy | |
|---|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii, ryż czarny na sypko, brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami | |
Jakie zadania wykonuje sommelier?
Aby ocenić jakość żywienia, należy zastosować metodę
Pracownicy stołówki płacąc 9,00 zł za zestaw obiadowy, który w cenniku zakładowym wynosi 15,00 zł, otrzymują zniżkę w wysokości
Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?
Jaką cenę brutto będzie miała 250 ml soku jabłkowego, jeśli koszt zakupu opakowania soku o pojemności 5 l wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna wynosi 300%, a stawka VAT to 23%?
Blokowe diagramy najczęściej wykorzystuje się do wizualizacji
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| Nadwaga Rozwój procesów miażdżycowych Wzrost ryzyka nadciśnienia Zawał serca |
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw kolacyjny | ||
|---|---|---|
| Produkt | Ilość produktu [g] | Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] |
| chleb razowy | 100 | 0,00 |
| masło | 20 | 248,00 |
| jajo | 25 | 360,00 |
| węgorz wędzony | 50 | 140,00 |
| pasztet pieczony | 20 | 370,00 |
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz kwotę należności za wyżywienie 10 osobowej grupy osób, która skorzystała z zamówionego śniadania podanego w formie bufetu oraz indywidualnie serwowanych obiadów i kolacji.
| Cennik usług żywieniowych (zł/os) | ||||
|---|---|---|---|---|
| Posiłek | Porcja indywidualna | Szwedzki stół | Rabat (%) | |
| Grupa 10 - 15 osób | Grupa powyżej 15 osób | |||
| Śniadanie | 15 | 19 | 5 | 10 |
| Obiad | 18 | - | 5 | 10 |
| Kolacja | 15 | 19 | 5 | 10 |
Zgodnie z zamieszczoną na rysunku Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej podstawą żywienia człowieka powinny być

Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.
| Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
|---|---|---|
| Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
| Kobieta | <0,8 | >0,8 |
| Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
Który system obsługi umożliwia gościom samodzielne pobieranie jedzenia z bufetu, a kelnerom podawanie dań i napojów przy stolikach z dostępnej oferty?
Aby przygotować espresso, potrzebne jest
Które z poniższych składników odżywczych należy do grupy energetycznych?
W jakiej kategorii napojów w menu należy uplasować Tokaj, Merlot oraz Chardonnay?
Jakie urządzenia umożliwiają w lokalu gastronomicznym przygotowanie zapiekanek oraz frytek?
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.
| Cennik usług cateringowych | ||
|---|---|---|
| Lp. | Czas trwania usługi cateringowej | Cena jednostkowa brutto |
| 1. | 1 godzina | 400,00 zł |
| 2. | 2 ÷ 3 godziny | 500,00 zł |
| 3. | 4 ÷ 5 godzin | 600,00 zł |