Pytanie 1
Botwinę powinno się serwować
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Botwinę powinno się serwować
Jakie dodatki do sałatek zabezpieczają witaminę C przed jej utratą?
Zupy specjalne należy serwować
Jaką metodę zagęszczania należy zastosować, aby wmieszać w gorącym płynie i zagotować mąkę z masłem w równych częściach 1:1?
Największą ilość kwasu szczawiowego zawierają:
Zupa z liściastych warzyw, w szczególności z kapusty, będąca popularna w rosyjskiej kuchni, to
Na którym rysunku w naczyniu z wodą znajduje się jajo najświeższe?

Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Potrawa pieczona, która składa się z mielonego mięsa i jest podawana w porcjach, to
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Potrawą, która nie jest wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną, jest
W sytuacji krwotoku miąższowego dłoni należy
Jaką dietę powinno się zalecić osobie po hospitalizacji z powodu wirusowego zapalenia wątroby?
Paprykarz z kurczaka to danie
Jakie jest zalecane temperatura dla magazynowania świeżych tuszek drobiowych w warunkach o wilgotności 90 %?
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Pieczeń przygotowywana z cienkich plastrów mięsa wołowego, często rozbijanych na płat, wypełnianych różnymi dodatkami i zwijanych, to
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Paszteciki z ciasta naleśnikowego tworzy się
Jakie produkty skrobiowe są stosowane w potrawach mięsnych smażonych?
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Kasza jaglana pochodzi z
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta
Przygotowując rybę smażoną w panierce, przed jej usmażeniem należy wykonać kolejno następujące czynności:
Przed smażeniem sznycla ministerskiego należy
Jaką metodę konserwacji żywności należy wybrać, aby papryka zachowała maksymalną ilość witaminy C?
Beszamel stanowi sos
W diecie redukcyjnej, w której ogranicza się substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego, zabronione jest przyjmowanie
Jaki składnik mięsny jest odpowiedni do przygotowania rumsztyku?
Ile kalorii ma obiad, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 40% z dziennego zapotrzebowania mężczyzny, które wynosi 3200 kcal?
W restauracji typu zamkniętego, próbki potraw powinny być przechowywane w temperaturze od 0 °C do +4 °C przez
Niebieski kolor półsurówki z czerwonej kapusty oznacza, że nie wprowadzono do niej
Przedsiębiorstwo KOMP postanowiło zorganizować spotkanie opłatkowe dla swoich pracowników i zamówiło w firmie cateringowej potrawy zgodnie z zamieszczonym zamówieniem. Określ, ile KOMP zapłaci za zorganizowanie tego przyjęcia, jeżeli firma cateringowa udzieli mu 20% rabatu.
| Lp. | Nazwa potrawy/usługi | j. miary | ilość | Cena jednostkowa brutto [zł] |
|---|---|---|---|---|
| 1. | pierogi z kapustą | porcja | 50 | 8,00 |
| 2. | śledzie w oleju | porcja | 50 | 6,00 |
| 3. | barszcz z uszkami | porcja | 50 | 4,00 |
| 4 | obsługa | godzina | 5 | 200,00 |
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do smażenia oraz duszenia?
Ocena organoleptyczna opiera się na analizie właściwości żywności przy użyciu
Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco:
- zupa krem z zielonych szparagów
- filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek
- półmisek serów
- wino musujące
Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?
Jakim sposobem przygotowuje się potrawę marchewkę z groszkiem?
Zgodnie z zasadami systemu HACCP, do wstępnej obróbki brudnej mięsa kucharz powinien używać deski o kolorze
Na etykiecie serka śmietankowego znajduje się informacja "Najlepiej spożyć przed końcem 31 lipca 2011 r." Kiedy produkt ten powinien być wydany z magazynu i wykorzystany do?
Podawanie potraw za pomocą wózka kelnerskiego lub stolika pomocniczego to rodzaj serwisu