Pytanie 1
Kiedy zakład gastronomiczny identyfikuje swoje atuty oraz słabości, a także analizuje szanse i zagrożenia związane z otoczeniem, to dokonuje
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Kiedy zakład gastronomiczny identyfikuje swoje atuty oraz słabości, a także analizuje szanse i zagrożenia związane z otoczeniem, to dokonuje
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto 100 ml wina, jeżeli koszt zakupu przez lokal gastronomiczny jednej butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 75,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 200%?
Jakie produkty spożywcze można zakwalifikować jako trwałe?
Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
Ile wynosi wartość energetyczna 200 g potrawy z 100 g papryki nadziewanej mięsem, która zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu oraz 14 g węglowodanów?
Jaką metodę promocji zastosowała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na sezonowe dania?
Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, fundamentem diety osoby dorosłej są
Ile gramów śmietany o zawartości tłuszczu 36% można użyć zamiast 20 g masła, jeśli 100 g masła zawiera 82% tłuszczu?
Jak obliczyć wartość gastronomiczną brutto butelki szampana, jeśli jej cena zakupu wynosi 40,00 zł, marża gastronomiczna to 50%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?
Oblicz wartość rabatu przy zakupie 8 zestawów obiadowych, gdy cena jednego zestawu na karcie menu wynosi 25,00 zł, a liczba zamówionych zestawów uprawnia do 10% zniżki?
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje sosu beszamelowego | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| masło | 30 g |
| mąka pszenna | 30 g |
| mleko | 500 ml |
| sól, gałka muszkatołowa | do smaku |
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
Częścią bielizny stołowej, która ma na celu tłumienie hałasu powodowanego przez naczynia na stole, jest
Przygotowując standardową kartę menu w restauracji, listę dostępnych dań powinno się rozpocząć od pozycji z kategorii
Ozdobne, podłużne serwety, które kładzie się na obrusie, to
Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?
Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?
Długotrwały deficyt witaminy C w organizmie skutkuje
Ile kaszy trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli normatyw surowcowy przewiduje 50 g suchego surowca na jedną porcję?
Jakiego naczynia należy użyć do podania porcji zupy jarzynowej?
Który z błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków przyczynia się do powstawania osteoporozy?
Kwestie żywienia ludzi na całym świecie są przedmiotem badań.
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.
| Nazwa potrawy | Ilość potrawy (w g) | Zawartość białka (w g) w 100 g potrawy |
|---|---|---|
| Zupa jarzynowa | 300 | 2 |
| Filet z łososia smażony | 150 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 150 | 2 |
| Surówka z pomidorów | 150 | 1 |
Tematyczne dania, na przykład: "Grzybowe przysmaki jesieni", powinny być umieszczane w karcie
Jaki instrument powinien być użyty do pomiaru ciśnienia pary wodnej w kotle warzelnym?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz kwotę należności za wyżywienie 10 osobowej grupy osób, która skorzystała z zamówionego śniadania podanego w formie bufetu oraz indywidualnie serwowanych obiadów i kolacji.
| Cennik usług żywieniowych (zł/os) | ||||
|---|---|---|---|---|
| Posiłek | Porcja indywidualna | Szwedzki stół | Rabat (%) | |
| Grupa 10 - 15 osób | Grupa powyżej 15 osób | |||
| Śniadanie | 15 | 19 | 5 | 10 |
| Obiad | 18 | - | 5 | 10 |
| Kolacja | 15 | 19 | 5 | 10 |
Którą zupę należy podać w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
| Cennik usług żywieniowych | ||
|---|---|---|
| Usługa | Forma usługi | Cena brutto dla 1 osoby [zł] |
| Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
| całodzienna | 25,00 | |
| Lunch | serwowany | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| Kolacja | serwowana | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| uroczysta | 80,00 | |
Właściciel restauracji, który zorganizował z okazji Dnia Kobiet pokazy oraz degustacje potraw pod hasłem "Smaki kobiet", działał w ramach
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
Aby przygotować espresso, konieczne jest użycie
Jaką wartość odżywczą może mieć obiad składający się z zupy ogórkowej, pierogów leniwych z masłem oraz deseru z świeżych truskawek?
Jaką ilość kilogramów karkówki należy nabyć, by uzyskać 10 kg pieczeni, biorąc pod uwagę, że straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka?
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.
| Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie | |
|---|---|
| I śniadanie | 25-30% |
| II śniadanie | 5-10% |
| obiad | 35-40% |
| kolacja | 25-30% |
Obiad, który składa się z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, powinien być zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i wymaga dodatkowego uzupełnienia
Do przygotowania stołów na przyjęcie zasiadane, oprócz obrusów, jakie elementy powinny być wykorzystane?
Świadczenie usług kulinarnych dla klientów stanowi działalność gastronomiczną