Pytanie 1
Jakiej potrawy nie wolno serwować na śniadanie osobom stosującym dietę wegańską?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakiej potrawy nie wolno serwować na śniadanie osobom stosującym dietę wegańską?
Dokument, który wypełnia inspektor pięter po przeprowadzeniu kontroli lokalu mieszkalnego przygotowanego do sprzedaży, to
Jaką czynność należy wykonać na samym początku, gdy przeprowadzamy sprzątanie węzła higieniczno-sanitarnego w budynku mieszkalnym?
Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?
Mięso, wędliny oraz ryby podawane na ciepło lub zimno to między innymi składniki, które dopełniają śniadanie
Do wyposażenia wózka serwisowego nie wchodzi
Na podstawie podanej instrukcji określ ilość proszku do prania 30 kg obrusów.
Do prania obrusów użyj: 20 dag proszku na 1 kg prania
W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić
Jakie dania, napoje i potrawy składają się na tradycyjne śniadanie francuskie?
Aby przygotować kawę po irlandzku, potrzebne jest zrobienie naparu kawowego oraz:
Kiedy powinno się wykonać sprzątanie pokoju "na czysto"?
Jakie danie o galaretowatej strukturze tworzy się poprzez wylanie masy jajecznej na patelnię i smażenie z jednej strony?
Która z wymienionych grup przedstawia najczęściej spotykane sposoby serwowania śniadań dla gości hotelowych przyjeżdżających w celach rekreacyjnych?
Na posadzce w recepcji widoczne są czarne ślady po obcasach. Jaki preparat należy użyć, aby je usunąć?
Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gościa?
Jakie elementy dodatkowe powinny znajdować się w jednostce mieszkalnej hotelu 3*?
Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej hotelu powinno być rekomendowane organizatorom kongresu dla 400 uczestników?
Usługa turndown service, oferowana w ekskluzywnych hotelach, polega na
Który z podanych zestawów zawiera napoje i produkty typowe wyłącznie dla śniadania amerykańskiego?
- kawa, herbata, kakao - tosty, rogaliki, chleb - masło, dżem, miód | - kawa, herbata, kakao, mleko lub śmietanka do kawy - pieczywo jasne pszenne - masło, dżem, miód - jajka po wiedeńsku |
| A. | B. |
- kawa, herbata, kakao, świeże soki owocowe - tosty, grzanki - masło, dżem, miód - musli, płatki kukurydziane, pszenne, owsiane - omlety, jajka sadzone - fasolka w sosie pomidorowym - świeże owoce cytrusowe | - kawa, herbata, świeże soki owocowe, woda z lodem - tosty, rogaliki, chleb - masło, dżem, miód - płatki kukurydziane, musli - placki jęczmienne - omlety, jajka sadzone, kiełbaski, grillowany bekon - naleśniki na ciepło z dodatkiem syropu klonowego - świeże owoce cytrusowe - duszone owoce |
| C. | D. |
Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w hotelowej sali konferencyjnej?
Jakie składniki są potrzebne do sporządzenia tradycyjnego omletu biszkoptowego?
Z którym działem w hotelu powinna kooperować służba pięter dotycząca przekazywania informacji o awariach urządzeń oraz zaplanowanych terminach remontów?
Pokoje hotelowe przystosowane dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich klasyfikowane są jako jednostki
Wieczorna obsługa lokalu mieszkalnego, polegająca na przygotowaniu pokoju oraz łóżka do nocnego wypoczynku gościa w hotelach o standardzie 5*, to
Co można powiedzieć o depozycie hotelowym jako usłudze?
Jakie elementy wchodzą w skład nakrycia do serwisu płatków z mlekiem?
Jakie potrawy i napoje powinien zaserwować kelner podczas podawania francuskiego śniadania?
Który zestaw składników stanowi wyłącznie elementy typowe dla angielskiego śniadania?
Jakie są odpowiednie warunki przechowywania świeżych ryb w chłodni magazynowej w restauracji hotelowej?
Wskaż technikę ścielenia łóżka, w której materac pokryty jest jednym prześcieradłem, na którym znajduje się drugie prześcieradło, a następnie koc, na który zwija się część drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora?
Jakie zadanie powinien wykonać kelner przy rozpoczęciu podawania śniadania w hotelowej restauracji?
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ którą z podanych grup usług dodatkowych powinno świadczyć schronisko.
| LP. | WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK |
|---|---|
| Instalacje budynku | |
| 1. | Ogrzewanie zapewniające utrzymanie w pomieszczeniach noclegowych i świetlicy temperatury 18°C |
| 2. | Bieżąca zimna i ciepła woda |
| Recepcja | |
| 3. | Telefon dostępny dla gości |
| 4. | Przechowywanie pieniędzy, przedmiotów wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego |
| Inne usługi | |
| 5. | Sprzedaż podstawowych drobnych artykułów higienicznych i kosmetycznych, słodyczy, pamiątek |
| 6. | Możliwość suszenia odzieży we wskazanym miejscu |
| 7. | Stanowisko umożliwiające dokonanie drobnych napraw sprzętu turystycznego, czyszczenie odzieży i sprzętu |
Jaki system organizacyjny działu służby pięter przewiduje w składzie kadrowym zatrudnienie pokojowej lotnej?
Wybierz propozycję śniadaniową, która jest odpowiednia na lato dla uczniów w wieku szkolnym?
Przygotowując śniadanie dla osoby z nietolerancją laktozy, warto pamiętać, żeby w ofercie nie znalazły się
W którym z wymienionych scenariuszy hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?
Ile czasu powinno się gotować jajko mollet w osolonej, wrzącej wodzie?
Jakie zadania porządkowe powinny być realizowane podczas codziennego sprzątania lokalu mieszkalnego?
W wyniku uszkodzenia instalacji wodnej, wykładzina w przedpokoju została trochę zalana. Jakie urządzenie powinna wykorzystać osoba sprzątająca do osuszenia wykładziny?
Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu dwugwiazdkowym.
| Wymagania dla kategorii | ***** | **** | *** | ** | * |
|---|---|---|---|---|---|
| Powierzchnia mieszkalna w pokoju w m² ( nie obejmuje wyodrębnionych w.h., przedpokoju, aneksów barowych, loggii itp.): | |||||
| pokój 1-osobowy | 14 | 12 | 10 | 9 | 8 |
| pokój 2-osobowy | 18 | 16 | 14 | 12 | 10 |
| pokój 3-osobowy | - | - | 16 | 15 | 14 |
| pokój 4-osobowy | - | - | - | 18 | 16 |
| pokój większy niż 4-osobowy – powierzchnia pokoju 4 – osobowego plus dodatkowo w m² na każdą następną osobę | 4,5 | 4,0 | |||