Pytanie 1
W standardowym menu restauracyjnym lista dostępnych potraw powinna być rozpoczęta od dań z kategorii
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W standardowym menu restauracyjnym lista dostępnych potraw powinna być rozpoczęta od dań z kategorii
Ile tac kelnerskich trzeba przygotować, aby obsłużyć 180 gości na przyjęciu koktajlowym, jeżeli każdy kelner obsłuży 30 gości?
Który z posiłków w ciągu dnia powinien zapewniać największą ilość energii?
Proces trawienia węglowodanów zaczyna się
Mocznik jest rezultatem procesów metabolicznych
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
Na którym rysunku przedstawiono teatralne ustawienie stołów?

Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kaszy jaglanej z musem bananowym.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję kaszy jaglanej z musem bananowym | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
| Nazwa surowca | Ilość [g/ml] | |
| kasza jaglana | 90 | 350 |
| mleko 2% | 200 | 51 |
| banan | 80 | 95 |
| miód | 6 | 324 |
Przedstawiony na rysunku sposób trzymania sztućców kelner powinien zastosować obsługując gości przy stole serwisem

Jak nazywa się technika, która polega na zastosowaniu słoniny do nawilżenia chudego mięsa przed jego pieczeniem?
Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?
Minimalna temperatura gorącej zupy serwowanej klientowi powinna wynosić
Który z poniższych jest podstawowym zadaniem kelnera podczas obsługi klienta?
Jaką ilość tłuszczu zawiera 100 g rogala maślanego, który ma wartość energetyczną 330 kcal oraz zawartość 8 g białka i 61 g węglowodanów?
Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?
Na podstawie zamieszczonej w tabeli analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wartości BMI | Interpretacja |
| < 19 | Niedowaga |
| 25 - 29,9 | Nadwaga |
| 30 - 40 | Otyłość II stopnia |
| > 40 | Otyłość III stopnia |
Serwując gościom zupę w głębokim talerzu, kelner korzysta z serwisu
Oblicz kwotę wynagrodzenia netto za obsługę 200 gości na weselu, które odbędzie się od godziny 18:00 do 24:00, jeżeli jeden kelner obsługuje 10 gości, a stawka netto za godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.
Jaką sumę należy wpisać na fakturę za bufetowe śniadanie dla dwóch dorosłych oraz trojga dzieci w wieku 5, 8 i 10 lat, podając wartość brutto, jeżeli cena brutto śniadania wynosi 25,00 zł od osoby, a posiłek dla dzieci do 6 roku życia jest darmowy?
Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania

Przedstawiona na zdjęciu bielizna stołowa, bezpośrednio nałożona na blat stołu, to

Właściciel lokalu gastronomicznego nabywa chleb o wadze 800 g, płacąc za niego 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g tego chleba, jeśli marża gastronomiczna wynosi 100%.
Korzystając z wykazu kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku, oblicz cenę gastronomiczną netto usługi wyżywienia czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli ośrodek stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%.
| Wykaz kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku | |
|---|---|
| Rodzaj posiłku | Koszt sporządzenia jednego posiłku [zł] |
| Śniadanie | 2,00 |
| Obiad | 4,00 |
| Kolacja | 3,00 |
Obiad, który składa się z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, powinien być zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i wymaga dodatkowego uzupełnienia
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
| Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa potrawy | Białko [g] | Błonnik [g] | Witamina C [mg] |
| Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami | 20 | 1 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 2 | 2 | 4 |
| Surówka z kiszonej kapusty | 0 | 2 | 10 |
Oblicz długość stołu dla dziesięciu gości, gdy odległość między środkami sąsiednich nakryć wynosi 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu to 40 cm. Goście zajmą miejsca po obu stronach stołu?
Jakiego noża należy użyć do serwowania potraw rybnych w obecności gościa?
Aby zrealizować produkcję potraw w metodzie sous-vide, jakie wyposażenie jest niezbędne?
Jaką formę promocji zastosowała pizzeria, która świadczy usługi dostawy pizzy do klientów?
Wykorzystując informacje zawarte w tabeli, oblicz jakie są wymagania surowcowe dla przygotowania 40 porcji frytek.
| ||||||||
Ile pęczków rzodkiewki o ciężarze 0,25 kg trzeba zarezerwować do przygotowania 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzeba 30 g tego składnika?
Na rysunku przedstawiono

Przy tworzeniu menu, makaron można zastąpić
Który przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiono na ilustracji?

Kelner zbliżając się z prawej strony klienta
Jaką metodę promocji zastosowała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na sezonowe dania?
Cennym źródłem białka roślinnego o największej wartości biologicznej po zjedzeniu są
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 80 osób | |
|---|---|
| Potrawa, dodatek, napój | Wartość brutto [zł] |
| pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką | 154,50 |
| pieczywo mieszane | 124,40 |
| kakao | 65,00 |
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy
| Zestaw obiadowy |
|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii ryż czarny na sypko brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami |