Pytanie 1
Przedstawione na rysunku naczynie do zapiekania to

Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przedstawione na rysunku naczynie do zapiekania to

Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
Który z serwisów wymaga zorganizowania stołu pomocniczego oraz obsługi klientów przez wysoko wykwalifikowanych kelnerów?
Karta dań, która została stworzona w restauracji na urodziny 6-latka, powinna być umieszczona w menü
Jaką instytucję wyznaczono do nadzorowania przestrzegania norm BHP w lokalu gastronomicznym?
Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
| Jadłospis obiadowy I. | Jadłospis obiadowy II. | Jadłospis obiadowy III. | Jadłospis obiadowy IV. |
|---|---|---|---|
| krupnik, pieczeń wieprzowa, pęczak, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy | krupnik, pieczeń wieprzowa, ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy | krupnik, pieczeń wieprzowa, ziemniaki z wody, marchew oprószana, mus z kaszy manny i truskawek, woda stołowa | krupnik, pieczeń wieprzowa, pęczak, marchew oprószana, mus z kaszy manny i truskawek, woda stołowa |
Produktem spożywczym, który zawiera cholesterol, jest
Przy tworzeniu menu, makaron można zastąpić
Urządzenie przedstawione na zdjęciu stosuje się na stołach bufetowych

W restauracji zadania dotyczące realizacji planu nabywania artykułów spożywczych, materiałów pomocniczych oraz drobnego sprzętu wykonują pracownicy działu
Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?
Do przygotowania stołów na przyjęcie zasiadane, oprócz obrusów, jakie elementy powinny być wykorzystane?
Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?
W diecie osób starszych nie powinno się uwzględniać
W przypadku spożywania 3 lub 4 posiłków dziennie, wartość energetyczna obiadu powinna stanowić dzienne zapotrzebowanie na energię
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy zakładu, oblicz ile pierogów i klusek śląskich można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 8 kg pierogów i 15 kg klusek śląskich.
| Harmonogram pracy zakładu | ||
|---|---|---|
| Zmiana | Godziny pracy przy produkcji pierogów i klusek śląskich | Liczba osób zatrudnionych przy produkcji |
| Pierwsza | 7.00 - 13.00 | 1 |
| Druga | 14.00 – 20.00 | 2 |
Obliczając ofertę przyjęcia, jaką stawkę VAT należy zastosować do kosztów usług kelnerskich?
Element dekoracyjny bielizny stołowej, który znajduje zastosowanie na stołach bufetowych, to
Nadmierne przyjmowanie prostych węglowodanów przez człowieka przyczynia się do rozwoju
Rodzajem systemu samoobsługowego, w którym dania i napoje wydawane są poprzez "okienko" łączące kuchnię z częścią dla gości, jest
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli wymiany produktów 100 g kaszy można zastąpić 135 g chleba?
Jaką zupę powinno się serwować w głębokim talerzu?
Jakie enzymy inicjują proces trawienia białek w układzie pokarmowym?
Gdy klient dokonuje wyboru potraw lub napojów oraz samodzielnie ustala swoje zobowiązanie, które jest realizowane bez zaangażowania pośredników, uczestniczy w sprzedaży
Podając zupę z wazy do głębokich talerzy umieszczonych przed gośćmi, kelner wykorzystuje serwis
Organizacja regularnych szkoleń dla pracowników kuchni na temat "Wiem co jem" jest zgodna z strategią
Oblicz cenę dwóch porcji zaproponowanego menu doliczając marżę gastronomiczną 100%.
| Lp. | Propozycja menu | Cena netto 1 porcji (w zł) |
|---|---|---|
| 1 | Tatar z łososia z kaparami | 12 |
| 2 | Panierowany camembert z sosem żurawinowym | 13 |
| 3 | Rosół z makaronem | 7 |
| 4 | Stek z polędwicy z frytkami, surówka z warzyw | 28 |
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | |
|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego |
| białko | 13 g |
| tłuszcz | 21 g |
| węglowodany | 12 g |
Przedstawione na rysunku urządzenie służy do sporządzania

Który produkt po spożyciu dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Produkt [100 g] | Węglowodany ogółem [g] | Błonnik [g] |
|---|---|---|
| Banan | 23,5 | 1,7 |
| Porzeczka czerwona | 13,8 | 7,7 |
| Chleb żytni razowy | 51,5 | 5,9 |
| Kasza jęczmienna | 75,0 | 6,2 |
W diecie laktowegetariańskiej uwzględnia się owoce, warzywa oraz
Ile grama mąki należy zastosować do zagęszczenia jednej porcji zupy grzybowej, skoro do przygotowania 300 porcji wymaga się 0,9 kg mąki?
Jaką chorobę może spowodować zbyt niska podaż białka w porównaniu do potrzeb organizmu?
Jakie urządzenie powinno być zainstalowane w miejscu przygotowywania potraw przy zastosowaniu technologii sous-vide?
Aby podać szczupaka faszerowanego, pieczywo, masło oraz białe wino, należy przewidzieć
Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?
Jaką masę powinna mieć próbka gulaszu pobrana do badań sanitarno-epidemiologicznych?
Jaki typ obrusów wykorzystuje się do przymocowania na bocznych częściach stołów bankietowych?
Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie