Pytanie 1
Jak nazywa się zakład gastronomiczny o charakterze żywieniowym?
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jak nazywa się zakład gastronomiczny o charakterze żywieniowym?
W jakiej temperaturze należy transportować ryby mrożone do jednostek gastronomicznych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak długo powinny trwać przerwy między posiłkami zdrowej, dorosłej osoby?
Jakie produkty stanowią źródło białka pochodzenia roślinnego?
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Zmiany w organizmie człowieka |
---|
– zahamowanie wzrostu – opóźnienie rozwoju fizycznego – pogorszenie gojenia ran |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który z poniższych składników żywnościowych jest uważany za balastowy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
Na przyjęcie dla czterdziestu osób zaplanowano stół bankietowy o długości 16m. Restauracja dysponuje dziesięcioma stołami o długości 180 cm oraz dwoma stołami o długości 160 cm. Jakie stoły powinny zostać wybrane do zorganizowania stołu bankietowego?
Kto odpowiada za kontrolowanie sanitarnych aspektów produkcji żywności?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Cateringowa firma otrzymała zlecenie na organizację spotkania biznesowego dla 30 uczestników. Zlecenie obejmuje przygotowanie bufetu z kawą. Jakie urządzenie należy wykorzystać do zaparzania i serwowania kawy?
Ozdobne, podłużne serwety, które kładzie się na obrusie, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który produkt po spożyciu zestawu śniadaniowego dostarczy organizmowi człowieka najwięcej błonnika?
Zestaw śniadaniowy | ||
---|---|---|
Nazwa produktu | Ilość [g] | Zawartość błonnika w 100 g produktu [g] |
grahamka | 100 | 6,7 |
masło | 20 | 0,0 |
cieciorka | 80 | 7,6 |
ziemniak | 100 | 1,5 |
papryka | 150 | 2,0 |
szczypiorek | 50 | 2,5 |
Jakie enzymy biorą udział w trawieniu skrobi w dwunastnicy?
Jaką ilość białka można znaleźć w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli w 100 g tego dania znajduje się 20,10 g białka?
Oblicz wartość energetyczną 100 g sardynek w oleju, które mają 24,1 g białka oraz 13,9 g tłuszczu?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
Cennik usług żywieniowych | ||
---|---|---|
Usługa | Forma usługi | Cena brutto dla 1 osoby [zł] |
Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
całodzienna | 25,00 | |
Lunch | serwowany | 30,00 |
w formie bufetu | 50,00 | |
Kolacja | serwowana | 30,00 |
w formie bufetu | 50,00 | |
uroczysta | 80,00 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Korzystając z normatywu surowcowego, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 50 porcji zupy kalafiorowej.
Normatyw surowcowy na 10 porcji zupy kalafiorowej | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość [g] |
kalafior | 800,00 |
włoszczyzna | 50,00 |
mąka | 50,00 |
śmietana 18% | 200,00 |
koper | 20,00 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile kaszy trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli normatyw surowcowy przewiduje 50 g suchego surowca na jedną porcję?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką kwotę musi uiścić stały klient za posiłek dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta zapewnia 10% rabatu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zastąpienie chleba płatkami owsianymi w diecie wymaga sprawdzenia ich zawartości
Aby zaserwować wino z butelki do kieliszków dla gości, należy użyć metody
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Plany żywieniowe składające się z 3 dań są przeznaczone dla
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wprowadzając zniżki dla stałych klientów, zakład gastronomiczny wykorzystuje marketing-mix w obszarze
Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy
W diecie dla osób starszych nie powinno się uwzględniać
Do jednostek gastronomicznych o charakterze uzupełniającym zaliczają się
Jaką minimalną temperaturę powinny mieć gorące zupy podczas serwowania?
Do zadań realizowanych przez kelnera po prawej stronie klienta zaliczamy:
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?
Brak odpowiedzi na to pytanie.