Pytanie 1
Do zmiany objętości próbki roztworu NaOH wykorzystano 10,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,1000 mol/dm3. Jaką ilość NaOH (M = 40 g/mol) zawierała próbka?
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do zmiany objętości próbki roztworu NaOH wykorzystano 10,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,1000 mol/dm3. Jaką ilość NaOH (M = 40 g/mol) zawierała próbka?
Na podstawie rysunku analitem może być roztwór

Metoda Mohra do oznaczania chlorków polega na
Jak określane są enzymy, które katalizują przenoszenie różnych grup funkcyjnych?
Lakmus to wskaźnik pH, który w roztworze zasadowym zmienia kolor na
Czym jest efekt wspólnego jonu?
Techniką polegającą na mierzeniu siły elektromotorycznej ogniwa składającego się z dwóch elektrod umieszczonych w analizowanym roztworze jest
Po przeprowadzeniu procesu elektrolizy wodnego roztworu określonego związku, na katodzie pojawił się wodór, a na anodzie tlen. Który z tych związków został poddany elektrolizie?
Który ze sprzętów przedstawionych na rysunkach jest niezbędny do przygotowania 250 cm3 mianowanego roztworu NaOH z fiksanalu?

Jaką metodę kontroli stanu mikrobiologicznego powietrza opisano w zamieszczonej informacji?
| Otwarte płytki Petriego z podłożem stałym pozostawiono na 30 minut na wysokości 1 metra od podłogi, a następnie inkubowano przez 48 godzin w temperaturze 37°C. Po tym czasie wyhodowane kolonie zliczono i zidentyfikowano ich szczepy. |
Jaką barwę ma oranż metylowy w środowisku o pH kwaśnym?
Jak określa się lepkość dynamiczną cieczy?
Aby obliczyć wartość absorbancji substancji X, dokonano pomiaru absorbancji mieszaniny X i Y oraz samej substancji Y przy tych samych długościach fali. Jeśli AX+Y = 0,84, a AY = 0,56, to jaką wartość ma AX?
Jakie substancje stosuje się do barwienia preparatów mikroskopowych według metody Grama?
Oceniając organoleptycznie wodę przeznaczoną do picia przez ludzi, należy określić między innymi
W badanym powietrzu zawartość mikroorganizmów wyniosła 33,33 w 10 dm3. Zgodnie z zamieszczonymi normami powietrze takie uważa się za
| Stopień zanieczyszczenia | Ogólna liczba bakterii w 1 m3 |
|---|---|
| Niezanieczyszczone | poniżej 1000 |
| Średnio zanieczyszczone | od 1000 do 3000 |
| Silnie zanieczyszczone | powyżej 3000 |
Do technik analitycznych opartych na reakcjach chemicznych należy
Kwasowość mleka można zmierzyć w stopniach Soxhleta-Henkla [oSH], co oznacza liczbę cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,25 mol/dm3 używaną do zmiareczkowania 100 cm3 próbki. Jeśli na zmiareczkowanie mleka o objętości 50 cm3 potrzeba 3,25 cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,25 mol/dm3, to kwasowość mleka wynosi
Przeprowadzono orientacyjną ocenę jakości mikrobiologicznej mleka w tak zwanej próbie azotanowej, która zabarwiła się na kolor bladoróżowy, co znaczy, że jakość mleka wziętego do analizy była
| Zabarwienie próbki mleka | Ocena jakości próbki Mleko: |
|---|---|
| bez zmiany barwy | bardzo dobre i dobre |
| lekko lub wyraźnie różowa | średniej jakości |
| intensywnie różowa, czerwona lub brunatna | złej jakości |
Na jakiej pożywce wykonuje się posiew kłuty preparatu mikrobiologicznego?
Pomiarów wykonywanych z użyciem wysokosprawnego chromatografu cieczowego dokonuje się w ramach
Opisana metoda miareczkowania zaliczana jest do
| Ilościowe oznaczenie cukrów polega na redukcji soli miedzi(II) roztworem cukru, a następnie dodaniu do próbki roztworu KI i odmiareczkowaniu wydzielonego jodu mianowanym roztworem tiosiarczanu sodu |
W kulturze bakterii i grzybów nie należy używać jako pożywki
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania pożywki, która pozwala na hodowlę bakterii?
Reakcja jonu Ag+ z substancją pełniącą rolę odczynnika grupowego, 4g+ + Cl- —> AgCl ↓, jest typowa dla kationów z grupy
W jakim oznaczeniu wskaźnik reaguje z titrantem, prowadząc do powstania barwnego osadu?
Skręcalność optyczną cukrów mierzy się przy użyciu
Na zamieszczonym schemacie biosensora literą A oznaczono

Jakie kationy wchodzą w skład II grupy analitycznej?
Jak nazywana jest technika analityczna, która polega na pomiarze przewodnictwa roztworu umieszczonego pomiędzy dwiema elektrodami, do których doprowadzany jest prąd przemienny?
Czujnik, w którym element biologiczny typu enzym, mikroorganizm, tkanka reaguje z analizowaną substancją, a rezultatem jest przekształcenie przez zintegrowany z nim element niebiologiczny na sygnał elektryczny, nazywamy
W celu oznaczenia zawartości kwasu azotowego(V) w technicznym kwasie przeprowadzono jego analizę według procedury:
Odważyć około 2 g badanego kwasu w naczyniu wagowym. Do zlewki o pojemności 250 cm³ wlać 50 cm³ wody destylowanej i dokładnie odmierzyć pipetą 50 cm³ 0,5-molowego roztworu NaOH oraz 2–4 kropli roztworu wskaźnika mieszanego (czerwieni metylowej z błękitem metylowym w etanolu)
Następnie zamurzyć naczynko z próbką kwasu w zlewce i po wymieszaniu roztworu odmiareczkowac nadmiar NaOH roztworem kwasu siarkowego(VI) o stężeniu 0,5 mol/dm³ do zmiany barwy z zielonej na fioletowo-czerwoną.
Określ podstawowe parametry oznaczenia.
| Typ miareczkowania | Titrant | Wskaźnik | Barwa w PK miareczkowania | |
|---|---|---|---|---|
| A. | pośrednie | 0,5-molowy roztwór H2SO4 | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | fioletowo-czerwona |
| B. | bezpośrednie | 0,5-molowy roztwór H2SO4 | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | zielona |
| C. | pośrednie | 0,5-molowy roztwór NaOH | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | fioletowo-czerwona |
| D. | bezpośrednie | 0,5-molowy roztwór NaOH | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | fioletowo-czerwona |
Na rysunku przedstawiono urządzenie do pobierania

Na schemacie przedstawiono

Proces kondensacji i osuszania substancji termolabilnych, takich jak białka oraz kwasy nukleinowe, za pomocą suszenia zamrożonego materiału w obniżonym ciśnieniu poprzez sublimację lodu, określany jest jako
Do technik rozdzielania należy
W trakcie analiz mikrobiologicznych wody ze studni stwierdzono obecność bakterii rodzaju coli w ilości 200 bakterii/100 ml. To oznacza, że woda
Która z wymienionych soli w roztworze wodnym ma charakter kwasowy?
Wskaż nazwy sprzętów laboratoryjnych przedstawionych na rysunku.

Obecność skrobi w bulwie ziemniaka można wykryć, stosując