Pytanie 1
Do lokali gastronomicznych o charakterze żywieniowym zaliczają się
Wynik: 16/40 punktów (40,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do lokali gastronomicznych o charakterze żywieniowym zaliczają się
Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto 100 ml wina, jeżeli koszt zakupu przez lokal gastronomiczny jednej butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 75,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 200%?
W jakim systemie samoobsługowym dania oraz napoje są podawane przez "okienko" łączące kuchnię z częścią konsumpcyjną?
Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?
Jaka będzie cena gastronomiczna netto za 1 porcję truskawek w galaretce, jeśli koszt zakupu składników na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 150%?
Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, dorosłym zaleca się planowanie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w ilości
Oblicz wartość netto gastronomiczną jednej lampki wina o objętości 100 ml, zakładając, że cena nabycia 1 butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 60 zł, a marża gastronomiczna wynosi 300%?
Wskaź produkt, który alkalizuje odczyn płynów ustrojowych człowieka?
Korzystając z zamieszczonego cennika usług, oblicz, ile zapłaci zleceniodawca za wszystkie usługi w trakcie organizacji 6 godzinnej konferencji dla 80 osób.
| Cennik usług świadczonych podczas konferencji | |
|---|---|
| Rodzaj usługi | Cena brutto [zł] |
| Zestaw obiadowy dla 1 osoby | 75,00 |
| Obsługa kelnerska podczas obiadu - 1 kelner na 50 osób | 100,00 |
| Wynajęcie sali konferencyjnej - 1 godzina | 50,00 |
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
Oblicz, którą kwotę musi dopłacić klient za przyjęcie okolicznościowe dla 100 osób, jeżeli wpłacił zaliczkę w wysokości 1200 zł.
| Lp. | Oferta usługi | Cena za usługę |
|---|---|---|
| 1 | Menu na 1 osobę | 95 zł |
| 2 | Fotograf | 1000 zł |
| 3 | Kamerzysta | 1500 zł |
| 4 | Wodzirej | 600 zł |
| 5 | Pokaz sztucznych ogni | 400 zł |
Restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach na stoły o rozmiarach 120 cm x 80 cm?
Który deser przewidziano do posiłku, jeśli przygotowano nakrycie przedstawione na zmieszczonym schemacie?

Do czego jest przeznaczony przedstawiony na ilustracji sprzęt pomocniczy?

Kwestie żywienia ludzi na całym świecie są przedmiotem badań.
Dieta Dukana polega na zmniejszeniu spożycia produktów
Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania
O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?
Która ilustracja przedstawia przyrząd służący do pomiaru temperatury wewnątrz porcji mięsa podczas pieczenia?

Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie
Jakie menu powinno być dostępne w lokalu gastronomicznym przynajmniej przez miesiąc?
Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
| Jadłospis obiadowy I. | Jadłospis obiadowy II. | Jadłospis obiadowy III. | Jadłospis obiadowy IV. |
|---|---|---|---|
| krupnik, pieczeń wieprzowa, pęczak, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy | krupnik, pieczeń wieprzowa, ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy | krupnik, pieczeń wieprzowa, ziemniaki z wody, marchew oprószana, mus z kaszy manny i truskawek, woda stołowa | krupnik, pieczeń wieprzowa, pęczak, marchew oprószana, mus z kaszy manny i truskawek, woda stołowa |
Ile wody powinno być spożywane dziennie przez osobę dorosłą?
Organizacja regularnych szkoleń dla pracowników kuchni na temat "Wiem co jem" jest zgodna z strategią
Jakiego naczynia należy użyć do podania porcji zupy jarzynowej?
Lipoproteiny o niskiej gęstości określane są jako "zły cholesterol" i zaliczane są
Główną usługą oferowaną przez lokale gastronomiczne jest
Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?
Ile pęczków rzodkiewki o ciężarze 0,25 kg trzeba zarezerwować do przygotowania 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzeba 30 g tego składnika?
Mała konsumpcja produktów obfitujących w wapń oraz witaminę D może skutkować wystąpieniem
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wapnia dostarczy organizmowi 1 porcja dipu serowego.
| Dip serowy | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość wapnia w 100 g produktu [mg] |
| 1. | Ser pleśniowy | 100 | 96 |
| 2. | Ser twarogowy | 150 | 600 |
| 3. | Jogurt naturalny | 50 | 170 |
| 4. | Sól, pieprz, papryka | do smaku | |
Brak którego składnika odżywczego w organizmie może prowadzić do zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia tętniczego?
Na której ilustracji strzałką oznaczono element bielizny stołowej, którym jest napperon?

Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.
| Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
|---|---|---|
| Wskaźnik WHR = obwód talii / obwód bioder. | ||
| Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
| Kobieta | <0,8 | >0,8 |
| Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
Który z następujących składników jest odpowiedzialny za zagęszczanie sosu?
Kieliszek przedstawiony na rysunku stosuje się do podawania

Jaką metodę serwowania zastosował kelner, gdy podał danie przy stoliku gości z użyciem wózka kelnerskiego?
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g bobu.
| Wartość odżywcza 100 g bobu | |
|---|---|
| wartość energetyczna | 102 kcal |
| białka | 7 g |
| węglowodany ogółem | 14 g |