Pytanie 1
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Niedokrwistość | |
| Obniżenie sprawności fizycznej | |
| Pogorszenie koncentracji |
Wynik: 35/40 punktów (87,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Niedokrwistość | |
| Obniżenie sprawności fizycznej | |
| Pogorszenie koncentracji |
Która z diet zaleca nielimitowane przyjmowanie białka, eliminując węglowodany?
Przedstawione na rysunku nakrycie stołu przygotowano do spożycia

Naczynie szklane o pojemności 1 000 ml, przedstawione na rysunku, to

W którym naczyniu szklanym barman powinien podać long drinka?

W diecie laktovegetariańskiej powinny znaleźć się
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
Jaką wartość energetyczną ma 100 g kabanosów, w których znajduje się 30,9 g białka oraz 16,0 g tłuszczu?
Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi 1 porcja makaronu carbonara.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję makaronu carbonara | |||
|---|---|---|---|
| L.p. | Nazwa produktu | Ilość [g] | Zawartość białka w 100 g produktu |
| 1. | Śmietanka 30% | 150 | 2 |
| 2. | Boczek wędzony | 100 | 15 |
| 3. | Makaron penne | 100 | 12 |
| 4. | Ser żółty | 10 | 26 |
| 5. | Żółtko | 10 | 16 |
System a la carte w restauracji dotyczący produkcji potraw obejmuje
Blokowe diagramy najczęściej wykorzystuje się do wizualizacji
Zwiększenie wchłaniania żelaza przez organizm człowieka następuje przy spożywaniu produktów, które są bogate
Element bielizny stołowej o nazwie napperon oznaczono strzałką na rysunku

Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej lampki koniaku o objętości 100 ml, jeżeli koszt zakupu 1 butelki koniaku o pojemności 0,7 l wynosi 140 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek o pojemności 60 ml, który służy do podawania

Zgodnie z zaleceniami polskich norm dotyczących żywienia, maksymalna zawartość soli kuchennej w diecie nie powinna być większa niż
Na zdjęciu przedstawiono szczypce

Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku "I" na 50 nakryć.
| Wytyczne restauracji do planowania stołu okolicznościowego | |
|---|---|
− odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 50 cm − odległość między środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić 70 cm | |
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli wymiany produktów 100 g kaszy można zastąpić 135 g chleba?
Którą zupę należy podać w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Spożywanie produktów obfitych w witaminy wpływa korzystnie na proces widzenia u człowieka
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję zupy kalafiorowej | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g/ml] | |
| włoszczyzna | 100 | 25 |
| kalafior | 100 | 22 |
| śmietana 18% | 15 | 184 |
| ziemniaki | 60 | 77 |
Aby obsłużyć przyjęcie rodzinne serwisem rosyjskim, należy przydzielić kelnerów do serwowania gościom
Głównym rodzajem węglowodanów obecnych w ziemniakach jest
Kelner korzystając z francuskiej obsługi gości powinien
Przedstawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla
| Zestaw obiadowy | |
|---|---|
| Zakąska zimna | Tatar ze świeżych warzyw z pumperniklem |
| Zupa | Aksamitny krem porowo-gruszkowy z dodatkiem oliwy truflowej |
| Danie główne | Kotlety z ciecierzycy panierowane w orzechach na ostrym musie z dyni z karmelizowanymi warzywami |
| Deser | Racuchy z mleka sojowego z bananami i syropem klonowym |
W skład jakiego systemu wchodzi metoda FIFO stosowana w gastronomii?
Jakim gruczołem w organizmie jest miejsce produkcji insuliny?
Wyznacz cenę końcową brutto 200 ml soku, jeśli koszt zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna to 300% przy stawce VAT 23%?
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto 100 ml wina, jeżeli koszt zakupu przez lokal gastronomiczny jednej butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 75,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 200%?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.
| Wartości odżywcze 100 g zupy fasolowej | |
|---|---|
| Nazwa składnika odżywczego | Zawartość składnika odżywczego w 100 g zupy fasolowej |
| Białko | 4,0 g |
| Tłuszcz | 1,8 g |
| Węglowodany | 10,0 g |
Na jakie z wymienionych wydarzeń trzeba przygotować bufety z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla uczestników?
Na weselu obowiązuje rodzaj karty
Ile tac kelnerskich trzeba przygotować, aby obsłużyć 180 gości na przyjęciu koktajlowym, jeżeli każdy kelner obsłuży 30 gości?
Zakład przyjął zamówienie na wykonanie 73 kg kopytek i 40 kg uszek w ciągu jednego dnia. Ilu pracowników w harmonogramie pracy zakładu należy wyznaczyć na drugiej zmianie, by zrealizować to zamówienie, jeśli jeden pracownik przez 6 godzin produkuje 15 kg kopytek i 8 kg uszek?
| Harmonogram pracy zakładu | |||
|---|---|---|---|
| Zmiana | Godziny pracy | Zadanie | Liczba pracowników |
| Pierwsza | 7.00 – 13.00 | realizacja zamówienia – produkcja kopytek i uszek | 2 |
| Druga | 14.00 – 20.00 | realizacja zamówienia – produkcja kopytek i uszek | ? |
Wyznacz cenę końcową brutto za jedną lampkę winiaku o objętości 40 ml, jeżeli restauracja nabyła butelkę winiaku o pojemności 0,5 l za 50,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 200% oraz stawkę VAT równą 23%?
Urządzenie przedstawione na rysunku służy do sporządzania i ekspedycji

Zgodnie z tabelami zamienności mleka spożywczego brak możliwości zastąpienia
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu śniadaniowego, gdy koszt materiałów na 100 zestawów wynosi 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?