Pytanie 1
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Wynik: 12/40 punktów (30,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie porażonej prądem, która jest nieprzytomna, nie wykonuje oddechu i ma niewyczuwalny puls, najpierw należy
Jaką metodę utrwalania żywności należy wykorzystać w procesie liofilizacji?
Wieloporcjową zupę pomidorową z makaronem powinno się serwować
Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość tłuszczu w śniadaniu składającym się ze 100 g chleba, 25 g szynki, 10 g masła i 50 g pomidora.
| Surowiec | Zawartość w 100 g | ||
|---|---|---|---|
| Białka (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | |
| chleb żytni razowy | 4,7 | 1,2 | 41,6 |
| szynka wędzona gotowana | 23 | 34 | 0 |
| masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
| pomidor | 0,9 | 0,6 | 5,2 |
Lesco (leczo) to znane danie
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Mięso jakie należy wykorzystać do przygotowania kotletów pożarskich?
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Bulion wołowy powinien być przygotowywany
Rękawiczki jednorazowe powinny być zakładane podczas
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta
Podgrzewanie produktu w zakresie temperatur od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych oraz przetrwalnikowych form mikroorganizmów to
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
| Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
| Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
| 1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
| 2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
| 3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
Po zakończeniu procesu mielenia mięsa w wilku, na początku trzeba
W kawiarni, gdzie zastosowano marżę gastronomiczną na poziomie 25%, deser lodowy ma cenę 10 zł. Jaka jest cena gastronomiczna deseru bez uwzględnienia marży?
Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?
Które z przypraw są kwiatami bądź ich częściami?
Procesy, które należy wykonać w trakcie przygotowywania surówki, to obróbka czysta obejmująca
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Kuchnia, w której piwo, miody pitne oraz nalewki odgrywają istotną rolę, to
Aby zapobiec kontuzjom palców podczas mielenia mięsa przy użyciu urządzenia wilk, pracownik powinien
Którą potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce i półprodukty?
| Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
|---|---|
| Surowce/ półprodukty | Ilość |
| ziemniaki | 1700g |
| cebula | 100g |
| mąka pszenna | 50g |
| jaja | 2 szt. |
| olej | 150g |
| cukier | 150g |
| sól | do smaku |
Jaki jest średni udział energii pochodzącej z białek, tłuszczów i węglowodanów w zdrowej diecie?
Jaja poszetowe należy przygotowywać w wodzie z dodatkiem
Zastosowanie kombinacji dwóch metod konserwacji żywności: mrożenia i osuszania występuje podczas
Jasna zasmażka, mleko, sól, biały pieprz oraz gałka muszkatołowa stanowią składniki
Jaką dietę powinno się zalecić osobie po hospitalizacji z powodu wirusowego zapalenia wątroby?
Befsztyk to danie z chudego mięsa wołowego, które jest smażone po wcześniejszym rozbiciu, uformowaniu i pokryciu mąką. Wskaż, która część półtuszy wołowej powinna być wykorzystywana do sporządzania befsztyka?
Jak nazywane są pomieszczenia, w których dostępne są usługi agroturystyczne?
Wskaż optymalne warunki przechowywania pieczywa.
| temperatura | wilgotność | |
|---|---|---|
| A. | 4°C | 75% |
| B. | 4°C | 90% |
| C. | 18°C | 75% |
| D. | 18°C | 90% |
Jakie produkty są źródłem NNKT?
Jakie składniki odżywcze dostarcza organizmowi mleko, które spożywamy?
Który deser należy sporządzać na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
| Sposób wykonania |
|---|
| Na patelni zrumienić cukier i sporządzić karmel. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masło i karmel. Zagotowane mleko połączyć z zawiesiną z mąki ziemniaczanej, zagotować, ciągle mieszając. Wyporcjować. |
Proces przygotowywania masy mięsnej mielonej to
Jakie potrawy są typowe dla regionu Podhala?
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?
Jaką potrawę przygotowuje się przy użyciu metody duszenia?