Pytanie 1
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do podgrzewania wody w bufetach z gorącymi napojami?
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do podgrzewania wody w bufetach z gorącymi napojami?
Jakie elementy powinny zostać przygotowane na przyjęcia w stylu amerykańskim?
Który z dokumentów musi być zatwierdzony przez zleceniodawcę?
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt brutto obsługi kelnerskiej i barmańskiej 6-ciogodzinnego przyjęcia zasiadanego dla 400 gości.
| Usługi kelnerskie/barmańskie | |
|---|---|
| Kelner – przyjęcie zasiadane | 1 kelner/8 gości |
| Kelner – przyjęcie stojące | 1 kelner/10 gości |
| Barman | 1 barman/50 gości |
| Stawka wynagrodzenia kelnera/barmana | 20,00 zł brutto/1 godzinę |
Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć
Jaką metodą należy serwować suflet czekoladowy gościowi?
Jaką kluczową informację należy uwzględnić w zamówieniu na pięciodniowy pobyt w hotelu dla grupy turystów przybyłych z Izraela?
Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?
Podczas obsługi klientów, kelner powinien pobierać czystą zastawę stołową z
Oblicz łączny koszt usług dodatkowych przyjęcia weselnego wyszczególnionych w tabeli.
| Usługi dodatkowe | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Element zamówienia | Ilość | Cena jednostkowa |
| 1 | DJ | 8 godzin | 250,00 zł/ za godzinę |
| 2 | Nocleg | 10 pokoi | 120,00zł/ za pokój |
| 3 | Kamerzysta | 6 godzin | 150,00 zł/ za godzinę |
| 4 | Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 1000,00 zł |
Ile litrów soku pomarańczowego należy zakupić, aby sporządzić 200 porcji napoju Bronx zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
| Receptura na 1 porcję napoju Bronx | |
|---|---|
| Gin | 30 ml |
| Martini Rosso | 20 ml |
| Martini Dry | 10 ml |
| Sok pomarańczowy | 15 ml |
Oblicz wartość netto dla 3 porcji zupy kremu brokułowego, jeśli całkowity wydatki na surowce do przygotowania 12 porcji tej zupy wyniosły 60,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
Flair bartending połączony z próbą koktajli klasyfikuje się jako usługa
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.
| Wielkość 1 porcji zupy | |
|---|---|
| Zupa krem | 200 ml |
| Zupa czysta | 250 ml |
| Zupa zagęszczana | 450 ml |
Oblicz długość stołu ułożonego w literę "I" dla 24 osób, które usiądą przy obu dłuższych bokach, jeśli odległość od krawędzi stołu do centrum pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a przestrzeń między środkami sąsiadujących nakryć to 80 cm?
Jakie wydarzenie wymaga teatralnego i klasowego układu stołów?
Jakie wino powinno być użyte do wołowiny po burgundzku?
Termin finger food odnosi się do
Która z poniższych technik obsługi kelnerskiej polega na serwowaniu potraw bezpośrednio z półmiska na talerz klienta?
Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.
| Cennik wypożyczenia zastawy | |
|---|---|
| Element zastawy | Koszt wypożyczenia |
| Talerz płaski Ø 24 cm | 0,80 zł |
| Talerz płaski Ø 19 cm | 0,50 zł |
| Talerz głęboki | 0,70 zł |
| Bulionówka | 0,60 zł |
Urządzenie mobilne, które obsługuje system LRS, to
W restauracji stanowisko POS jest zaopatrzone w
Trudności w dotarciu do stołu bufetowego podczas nakładania potraw na talerze w trakcie przyjęcia mogą wynikać z
Jaką liczbę zimnych oraz gorących przekąsek powinno się przewidzieć na jednego uczestnika przyjęcia koktajlowego?
Tort weselny składający się z trzech pięter z palącymi się racami powinien być serwowany w języku
Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.
| Konfiguracja stołu | Wartość współczynnika powierzchni [m²/osobę] | Powierzchnia dodatkowa |
|---|---|---|
| I (dwustronna) | 1,5 | |
| Grzebień (dwustronna) | ||
| E (dwustronna) | 2,0 | |
| Stoły okrągłe | ||
| U (dwustronna) | 3,0 | |
| Czworobok |
Do aranżacji wnętrz w stylu rustykalnym w lokalach gastronomicznych nie powinno się używać
Komplementarność dań i napojów, uwzględniana przy przygotowywaniu oferty na przyjęcie okolicznościowe, polega na dobraniu
Jakie sekwencje reakcji konsumenta na produkt opisuje model promocyjny AIDA?
Dodatkową usługą oferowaną przez restaurację jest organizacja
Zleceniodawca reguluje płatność za usługę w gotówce, kiedy
Jaka jest najważniejsza cecha pracownika obsługi klienta w restauracji?
Jaka powinna być minimalna temperatura wody używanej do mycia naczyń w zmywarce przemysłowej?
Której osobie powinna być powierzona obsługa kawowego stoiska podczas wydarzenia, w którego ofercie znajduje się bogaty wybór napojów na bazie kawy?
Jakie jest podstawowe zadanie menedżera restauracji w kontekście zarządzania personelem?
Jaką potrawę warto umieścić w menu restauracji, tworząc ofertę dla osób z celiakią?
Jakie czynności powinny zostać wykonane przez kelnerów podczas przyjęcia bufetowego?
Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?
W celu serwowania gorących potraw na przyjęciu w formie bufetu, należy przygotować
Usługowa działalność lokalu gastronomicznego polega na