Pytanie 1
Podczas serwowania kolacji, w której menu obejmuje napoje: aperitif, białe wino, czerwone wino oraz wodę, kelner nie powinien umieszczać na stole naczynia
Wynik: 5/40 punktów (12,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Podczas serwowania kolacji, w której menu obejmuje napoje: aperitif, białe wino, czerwone wino oraz wodę, kelner nie powinien umieszczać na stole naczynia
Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?
W oparciu o zasady tworzenia jadłospisów do zestawu obiadowego, który obejmuje: boeuf Strogonow, kasza jęczmienna, sałatka z buraków oraz kompot z moreli, należy przewidzieć
Czy kelner powinien stać po prawej stronie gościa?
Jaka jest cena brutto za 150 ml wina, jeśli zakup butelki wina o pojemności 1,5 l kosztuje 250,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 100% oraz stawka VAT wynosi 23%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie posiłki powinny być planowane dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat?
Ile tac kelnerskich trzeba przygotować, aby obsłużyć 180 gości na przyjęciu koktajlowym, jeżeli każdy kelner obsłuży 30 gości?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zaburzenie odżywiania, które charakteryzuje się świadomą utratą wagi oraz występowaniem psychicznego braku apetytu, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Tematyczne dania, na przykład: "Grzybowe przysmaki jesieni", powinny być umieszczane w karcie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Dozownik przedstawiony na rysunku należy zastosować do

Brak odpowiedzi na to pytanie.
Obiekt gastronomiczny w ramach akcji promocyjnej
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób.
| Wyszczególnienie | Cena netto |
|---|---|
| Produkty i napoje dla 1 osoby | 25,00 zł |
| Obsługa kelnerska przerwy kawowej dla 25 osób | 50,00 zł |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Koszty związane z organizacją bankietu wynoszą 2 500,00 zł. Policz zadatek w wysokości 20%, który powinien uiścić zleceniodawca bankietu korzystający z 10% zniżki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Normy żywieniowe nie są używane do opracowywania planów żywieniowych
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z diet wegetariańskich pozwala na jedzenie mleka oraz jego produktów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W restauracji cena jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Każdego poniedziałku restauracja oferuje 50% zniżki dla studentów, którzy zamówią przynajmniej pięć zestawów obiadowych. Jaką kwotę zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.
| Wartości odżywcze 100 g zupy fasolowej | |
|---|---|
| Nazwa składnika odżywczego | Zawartość składnika odżywczego w 100 g zupy fasolowej |
| Białko | 4,0 g |
| Tłuszcz | 1,8 g |
| Węglowodany | 10,0 g |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Lipoproteiny o niskiej gęstości określane są jako "zły cholesterol" i zaliczane są
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pan Andrzej Kowalski zlecił restauracji "Kolorowa" organizację balu z okazji Dnia Dziecka dla 30 dzieci. Z oferty restauracji wybrał menu, występ iluzjonisty oraz zabawę z animatorem. Oblicz cenę gastronomiczną brutto tej usługi.
| Cennik usług restauracji „Kolorowa" | |
|---|---|
| Wyszczególnienie | Cena gastronomiczna brutto (zł) |
| Menu | 22,00 za 1 dziecko |
| Animator | 120,00 za 10 dzieci |
| Iluzjonista – występ | 200,00 |
| Pokaz baniek mydlanych | 100,00 |
| Przestawienie muzyczne | 200,00 |
| Nagłośnienie, oświetlenie i DJ | 600,00 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | |
|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego |
| białko | 13 g |
| tłuszcz | 21 g |
| węglowodany | 12 g |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Planowanie produkcji gastronomicznej opiera się na jadłospisie dekadowym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Białko, które pełni rolę w budowie oraz odbudowie komórek i tkanek, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.
| Potrawa | Temperatura przechowywania [°C] |
|---|---|
| Dania ciepłe do wydania | powyżej 63 |
| Zupy ciepłe do wydania | powyżej 75 |
| Desery owocowe zimne | 10 |
| Desery mleczne zimne | 0 ÷ 4 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakiej temperaturze należy transportować ryby mrożone do jednostek gastronomicznych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Za ustabilizowanie poziomu glukozy w krwi u człowieka odpowiedzialna jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który system obsługi umożliwia gościom samodzielne pobieranie jedzenia z bufetu, a kelnerom podawanie dań i napojów przy stolikach z dostępnej oferty?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie laktovegetariańskiej powinny znaleźć się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką ilość węglowodanów zapewni 1 porcja surówki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeżeli w 100 g tej surówki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki procent rabatu oferuje jadłodajnia stałym klientom, sprzedając zestaw dnia za 18,75 zł, gdy w standardowej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która ilustracja przedstawia przyrząd służący do pomiaru temperatury wewnątrz porcji mięsa podczas pieczenia?

Brak odpowiedzi na to pytanie.
W standardowym menu restauracyjnym lista dostępnych potraw powinna być rozpoczęta od dań z kategorii
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z wymienionych systemów zarządzania jakością wymaga analizy zagrożeń i określenia krytycznych punktów kontrolnych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.