Pytanie 1
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru i jej ponowne zagotowanie to metoda zagęszczania przez
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru i jej ponowne zagotowanie to metoda zagęszczania przez
Ile porcji napoju można uzyskać z 8 opakowań soku, z których każde ma pojemność 1,5 l, jeżeli do przygotowania 1 porcji napoju potrzeba 200 ml soku?
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
W sytuacji krwotoku miąższowego dłoni należy
Które z warzyw jest głównym źródłem chlorofilu?
Zjawisko wiązania wody za pomocą pektyn to
Ile kcal dostarczy ser topiony?
| Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
| białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
| bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
| masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
| ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
| pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Rozwałkowanie ciasta podstawowego z ciastem maślanym wiąże się z uzyskaniem ciasta
Zabielanie to technika, która polega na
Jaja po dezynfekcji powinny być przechowywane
Jakie zmiany występują podczas przechowywania w niekorzystnych warunkach
"Stęchły, jełki i gnilny zapach, porowata powierzchnia pokryta brunatną, śluzowatą warstwą, wzrost kwasowości".
Podstawowymi składnikami nadzienia do pierogów ruskich są
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Który produkt żywnościowy zawiera zarówno węglowodany przyswajalne, jak i te, które nie są przyswajane przez ludzki organizm?
Kasza jaglana, ze względu na swój skład chemiczny, klasyfikowana jest jako jeden z rodzajów środków żywnościowych?
Czym jest Tournedos?
Jakie dania powinny być serwowane na przyjęciu dla dzieci w wieku przedszkolnym?
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
| Sposób wykonania |
|---|
|
Jakie desery schładzane na zimno można wymienić?
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.
| Nazwa potrawy: Koktajl | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Cena za 1kg [zł] |
| 1. | Jogurt naturalny 2% | 200 | 7,50 |
| 2. | Czarna porzeczka | 100 | 5,00 |
| 3. | Cukier | 10 | 5,00 |
Wskaż grupę trzech artykułów spożywczych, których konsumowanie powinno być ograniczone, aby uniknąć otyłości?
Wskaż optymalne warunki przechowywania pieczywa.
| temperatura | wilgotność | |
|---|---|---|
| A. | 4°C | 75% |
| B. | 4°C | 90% |
| C. | 18°C | 75% |
| D. | 18°C | 90% |
Jakie rękawice powinien nosić kucharz, aby uniknąć wyślizgnięcia się żywej ryby z rąk podczas wstępnej obróbki?
Zgodnie z opisanym procesem przyrządzenia: "Mięso drobiowe mielone z dodatkami, owiń w skórę, uformuj w mocny rulon i ugotuj" powstaje
Jaką potrawę może przygotować kucharz, korzystając z następujących składników: polędwica wołowa, smalec, cebula, koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, woda, przyprawy?
Który produkt żywnościowy nie zawiera cholesterolu?
Jakie powinny być idealne warunki temperaturowe dla przechowywania mrożonej żywności w zamrażarkach?
Jaką kwotę należy zapłacić za przygotowanie dania głównego, jeśli jego koszt bez 5% dodatku na przyprawy wynosi 100 zł?
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
Jaką mąkę należy wykorzystać do przygotowania sosu beszamelowego?
Przed pieczeniem do sufletu jabłkowego wykonanego z przetartych jabłek, które zostały podsmażone z cukrem, należy dodać
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ wartość energetyczną 1 porcji kotleta z ziemniaków.
| Surowce do produkcji Kotletów z ziemniaków | Zużycie surowca na 1 porcję | Wartość energetyczna 100 g surowca |
|---|---|---|
| ziemniaki | 300 g | 60 kcal |
| jaja | 25 g | 138 kcal |
| tłuszcz | 30 g | 900 kcal |
| cebula | 30 g | 28 kcal |
| bułka tarta | 25 g | 362 kcal |
Jak należy postąpić z opakowaniem, na którym umieszczono poniższy znak?

Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Aby przygotować kaszę gryczaną na sypko z 1 kg surowca, jakie ilości wody są potrzebne?
W zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien być usytuowany w części
Który z posiłków zapewnia po zjedzeniu największą ilość błonnika pokarmowego?
Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?